Yerel işletmeler, fiziki mağazaları üzerinden sadece belli bir konuma satış yapabildikleri için, işletmelerini büyütmeleri de daha zor olabiliyor. Sadece bu konumu ziyaret eden kişilerin belli bir bölümüne ulaşabildikleri için bu büyüme yavaş ilerlemekte. Ancak internetten satış yapan işletmeler, 7/24 diledikleri herhangi bir yerdeki tüketiciye ulaşma şansına sahiplerdir. Peki, yerel işletmeler internetten satışa nasıl başlayabilirler; bu süreçte neleri bilmeleri ve yapamaları gerekmekte? Bu rehberimizde de bu soruların yanıtlarını paylaşacağız.
Yerel işletmeler için internetten satışa başlama rehberi
Alan adı seçimi
Herşeyden önce alan adı seçimi ile işe başlamanız gerekmekte. Kendi e-ticaret siteniz üzerinden satışa başlarken, e-ticaret sitenizi kuracağınız alan adını seçmeniz gerekli. Burada kendi firmanızın adını seçebileceğiniz gibi farklı bir alan adı üzerinden de ilerleyebilirsiniz. Alan adı seçimi hakkında daha fazla bilgi almak için “E-ticaret şirketiniz için doğru alan adını almak için neler yapmalısınız?” isimli rehberimizi okuyabilirsiniz.
E-ticaret altyapı seçimi
Bir sonraki adım ise e-ticaret siteniz için altyapı seçimi olacaktır. Farklı altyapı seçenekleri bulunmakta. Ücretsiz altyapı yazılımlarından yararlanabileceğiniz gibi, kendinize özel bir altyapı yazılımı da hazırlatabilirsiniz. Bunların yanı sıra hazır e-ticaret paketlerini kullanarak hızlı ve güvenli bir şekilde, hemen e-ticaret sitenizi de kurarak, internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Hazır e-ticaret paketleri, küçük işletmeler için gerekli olan özellikleri içerisinde barındırdıkları gibi firmaların tek bir fiyat ödeyerek, ihtiyaçları oldukları çözümlere de hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşmalarını da sağlar. Bu paketleri kullandığınızda, altyapı kurulumu, kodlama, güvenlik, sanal POS kurulumu gibi konularla ilgilenmek zorunda kalmadan, birkaç adım da e-ticaret sitenizi kurmuş olabilir, ürünlerinizi sitenize ekledikten sonra hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurulumu
Hazır e-ticaret paketlerini kullandığınızda herhangi bir tasarım ve site kurulum süreci ile ilgilenmeniz gerekmektedir. Bu altyapı paketleri size sitenizin altyapısını hazır bir şekilde sunmuş olurlar. Doğrudan site tasarımınızı yapıp, ürünlerinizi sitenize ekleyerek hızlı bir şekilde satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Ücretsiz altyapı yazılımlarını ya da size özel ücretli bir altyapı yazılım seçeneğine gittiğinizde ise bu site tasarımlarının hazırlanışı belli bir vaki alacaktır. Tasarım ve kodlama süreci, istediğiniz tasarıma ve ihtiyacınız olan çözümlere göre uzun vakit alabilir. Burada kurulacak olan altyapı yine ihtiyaçlarınıza göre belirleneceği için gerek duyulan özelliklerin artması nedeniyle maliyet de artış gösterebilir. Aşağıdaki rehberimiz de e-ticaret site kurulumu hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Site tasarımı
Altyapı seçimini yaptıktan sonra, sitenizin tasarımını da yapmanız gereklidir. Modern, kullanıcı deneyimi gelişmiş, tüketicilerin rahat bir şekilde alışveriş yapabilecekleri ve mobil cihazlara uyumlu bir tasarımınızın olması önemlidir. Hazır altyapı paketlerini kullandığınzıda, birçok hazır tasarımdan yararlanabilirsiniz. Bu hazır tasarımlar, ihtiyaç duyduğunuz çözümleri sağladığı gibi hızlı bir şekilde sitenize entegre edilebildiği için tasarım süreciyle çok fazla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bunun yanı sıra ek bir tasarım bilgisine gerek duymadan da sitenizin güzel ve kullanışlı olmasını sağlayabilirsiniz.
Özel yazılımlar kullandığınızda, eğer kendi sitenizi kuruyorsanız temel bir tasarım bilgisine sahip olmanız gerekecektir. Bir yazılımcı ile çalışıyorsanız, bu kişilerin bilgilerine güvenmeniz ve onların yönlendirmelerine açık olmanız gerekmektedir. Tasarım sürecinin doğru şekilde yönetilmesi geri dönüşümlerinizi etkileyecektir.
Ürün açıklamaları ve fotoğraflarının kullanımı
Yerel işletmeler, kendi e-ticaret siteleri üzerinden satış yaparken özellikle ürün açıklaması ve fotoğraflarına önem vermeliler. Bu içerikler tüketicilerin hem gözlerine hitap etmeli hem de onların sorularına yanıt verebilmeli. Ürün açıklamaları ve fotoğrafları sitenizin vitrini görevini görür. Fotoğrafların ilgi ve dikkat çekici olması göze hitap ederken, ürün açıklamaları ise kullanıcıların ürünle ilgili sorularını yanıtlar. Bu sebeple de sitenizi kurduğunuzda bu detayların özellikle üzerinde durmanız gerekmektedir.
Sanal pazaryerlerinde satışı değerlendirin
Günümüzde çok kanallı satış stratejileri e-ticaret firmaları için daha iyi sonuçlar vermektedir. Birden fazla kanalda yer almanız, farklı platformlar üzerinde farklı tüketici kitlelerine ulaşmanızı sağlar. Böylelikle daha geniş bir kitleye satış yapma şansınız bulunur. Yerel işletmeler, kendi e-ticaret sitelerinin yanı sıra sanal pazaryerleri üzerinde de mağaza oluşturarak satış yapmaya başlayabilirler. Aşağıdaki rehberlerimizde online pazaryerleri üzerinden nasıl satış yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Hedef kitle ve müşteri profili belirleme
E-ticaret sitenizi kurduktan ve site tasarımınızı yapıp, ürünlerinizi sitenize ekledikten sonra artık satış yapmaya hazırsınız. Ancak satış yapmak için de belli bir hedef kitleye yönelik pazarlama ve reklam çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Yerel işletmeler, genellikle fiziki mağazaları üzerinde kendilerini ziyaret eden tüketicilere ulaşabilmekteler; ancak internetten satışlarda hedefli bir pazarlama çalışması yapmak gerekmektedir. Bu sebeple de öncelikle hedef kitle analizi yapmalı ve müşteri profilinizi belirlemelisiniz. Sonrasında da reklam ve pazarlama çalışmalarınızı şekillendirmelisiniz.
Dijital pazarlama stratejinizi oluşturun
Hedef kitlenizi belirledikten sonra, dijital pazarlama stratejinizi belirlemeniz önemlidir. Bu strateji dahilinde kimlere yönelik çalışmalar yapacağınızı, hangi dijital pazarlama kanallarını kullanacağınızı, içerik stratejilerinizi, reklam kampanyalarınızın türlerini belirleyerek, e-ticaret sitenizin ve ürünlerinizin tanıtımlarını yapmaya başlayabilirsiniz.
Maliyetlerinizi gözden geçirin
Yerel işletmeler, internetten satışa geçerken maliyetleri de gözden geçirmeliler. Yıllık olarak e-ticaret sitenizin ve internet üzerinden yaptığınız pazarlama ile reklam çalışmalarınızın maliyetlerini de hesaba katarak çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmanız önemlidir. Aşağıdaki rehberimizde yıllık olarak bir e-ticaret sitesinin masraflarını öğrenebilirsiniz.