Telefon
WhatsApp
Yeni normal sonrası online satış şirketleri neler yapmalı?
Yeni normal sonrası online satış şirketleri neler yapmalı?
Yeni normal sonrası, online satış yapan şirketler zorlu geçen ayların ardından yaptıkları çalışmalarda ve stratejilerde bir takım değişiklik yapmak zorunda kalabilirler. COVID-19 salgını sürecinde tüketicilerin eve kapanmaları alışveriş alışkanlıklarını bir hayli değiştirmeye başladı. Bu nedenle de internetten satışlarda belli ürün gruplarında talep artmaya başladı. Özellikle gıda, kişisel bakım ve temizlik ürünlerine olan talep ciddi şekilde artmaya başladı. Bununla beraber evde vakit geçiren tüketiciler, zamanlarını değerlendirmek için de hobi ürünlerine yönelmeye başladılar. Yeni normale geçiş sonrasında bu alışkanlıklar biraz değişiklik gösterebilir; çünkü uzun süre evde kalan tüketiciler, yaz aylarının da etkisiyle dışarı çıkmaya başladıklarında bu tür alışveriş ihtiyaçlarını fiziki mağaza ve dükkanlarda karşılamaya başlayabilirler.
Tüm bunların etkisi ve ekonomik olarak zor geçen süreçten sonra da online satış yapan firmaların da bazı konulara dikkat etmeleri önemli olacak.

Yeni normal sonrası online satış şirketleri neler yapmalı?

Finansal durumunuzu gözden geçirin

Salgın sonrasında yeni stratejiler ve çalışmalar yapmaya başlamadan önce finansal durumunuzu gözden geçirmenizde yarar var. Şirketin mali durumunu, kar ve zarar dengesini, kasadaki sıcak parayı da hesaba katarak, finansal durumunuz hakkında bir rapor hazırlayarak, ne durumda olduğunuzu görmelisiniz. Bu finansal durum değerlendirmesi sonrasında, ne tür çalışmalar yapabileceğiniz ve ne kadarlık bir yatırım yapabileceğiniz hakkında da fikir sahibi olmuş olursunuz.

Gereksiz harcamalarınızı kısın

Finansal analizinizi yaparken, şirket harcamalarınızı da takip etmelisiniz. Böylelikle hangi kalemlere ne kadarlık bir harcama yapıldığını da görerek, şu dönemde gereksiz olabilecek harcamaları kısabilir ya da tamamen bu harcamalardan arınabilirsiniz. Mali olarak zorlu bir süreçten sonra, şirket ve şirketin işleyişi için gerekli ve zorunlu olmayan ek harcamaları azaltarak, şirketin kasasına giren sıcak parayı daha fazla elinizde tutabilirsiniz.

Pazarlama harcamalarınızı yeniden değerlendirin

Online satış yaparken, pazarlama çalışmalarına da belli bir bütçe ayırmanız gerekir. Salgın sürecinde tüketicilere ulaşmak ve satışlarınızı devam ettirmek için pazarlama bütçenizi artırmış olabilirsiniz; ya da mevcut bütçeniz şirketinizi finansal olarak zorlamış olabilir. Bu durumda da pazarlama çalışmalarınızı gözden geçirmeniz gerekecektir.
Pazarlama çalışmalarını gözden geçirirken, hangi çalışmalarınızın size sonuç getirdiğini ve hangilerinin beklenen geri dönüşümü sağlamadığını analiz etmelisiniz. Yatırım getirisi yüksek olan ve performansından memnun olduğunuz reklam ve pazarlama çalışmalarına yatırım yapabilir; sounç alamadığınız kampanyaları da sonlandırarak, pazarlama bütçenizi daha verimli kanallar üzerine kullanabilirsiniz.

Şirketin zarar gören yapıları üzerine odaklanın

Salgın sürecinde şirketiniz, ekonomik sorunlar nedeniyle bazı sorunlar yaşamış olabilir ve üzerinde tekrar çalışılması ve sorunların giderilmesi gerekebilir. İş ve önem derecesinin önceliğine göre, sorun yaşadığınız bölümleri de analiz ederek, bu konular üzerinde çalışmak için bir iş planı ve mali plan hazırlayarak işe koyulmanı önemli.

Yedek finansal planınızı hazırlayın

COVID-19 salgını, birçok sektörü ciddi şekilde etkiledi ve dünya ekonomisinin küçülmesine neden oldu. Bu durum aynı zamanda da mevcut sistemin ekonomik açıdan ne kadar hazırlıksız olduğunu da dünya genelinde gösterdi. Şirketlerin mali açıdan bu tür sorunlara karşı belli bir planının olmayışı da birçok firmayı kapanmanın eşiğine getirdi.
Gelecek dönemlerde de bu tür durumların yaşanabileceğini hesaba katarak, yedek finansal planlarınızı da hazırlamalısınız. Yaşanabilecek olumsuzluklar ve ekonomik zorluklara karşın, şirketinizin işleyişini devam ettirebilmek için bu çalışmayı yapmanız da bir hayli yararlı olacaktır.

Stoklarınızı yenileyin

Kullanıcılar, online satış ile birçok ürüne ulaşabilme imkanının da görmeye başladı. Bu süreçte, internetten alışverişlere olan talebin artması sonrasında, lojistik alanlara da talep arttığı için birçok nakliye firması da gelen talebi karşılayamadığı için sipariş teslimleri ve ürün tedarikleri de zorlaşmaya başladı. Bu süreçte işlerinize ve online satış yapmaya devam edebilmek için stoklarınızı da güncel tutmanız ve talebi karşılayabilecek miktarda stok tuttuğunuzdan emin olmanız bir hayli önemli. Stok yönetimi yaparken, çok satan ve talep gören ürünlerde stok alt limitlerinizi yüksek tutarak, stok yenileme sürelerini daha iyi yönetebilirsiniz.
 

Web sitenizde kullanıcı deneyimini geliştirin

Online satış yaparken, kullanıcılara iyi bir alışveriş deneyimi de sunmanız gerekli. Özellikle kullanıcı alışkanlıklarının online alışverişe doğru yönelmesiyle beraber, kullanıcıları siteniz üzerinde daha fazla tutmak ve geri dönüşümlerinizi artırmak için kullanıcı deneyimini de geliştirmenizde yarar var.
Şirketler, bu süreçte zararlarını kapatabilmek ve tüketicilere ulaşabilmek için mümkün olduğunca onlara iyi bir deneyim sunmaya çalışacaktır. Bu durumda da rekabette öne çıkabilmek ve ulaştığınız tüketicilerden geri dönüşüm sağlayabilmek için kullanıcı deneyimine de önem vermelisiniz.
 

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU