Türkiye’de e-ticaret’in her geçen gün büyüdüğü ve bir çok irili ufaklı işletme’nin fiziki mağazaları’nın yanında sanal mağazalarını da hayata geçirdiği bu dönemde, yeni açılan e-ticaret siteleri için önemli birkaç konuyu sizler ile paylaşmanın doğru olacağını düşündük.
Yeni açılan ve reklam bütçesi sınırlı olan bir e-ticaret sitesinin, elindeki trafiği (ziyaretçiyi) nasıl daha optimize değerlendirir ve satışa dönüştürür bu konuda 10 Önemli Önerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
1. Güven Vermek için Çaba Gösterin!
E-ticaret siteniz yeni de olsa eski de olsa, yeni kullanıcılara ulaştığınızda, ziyaretçilerde oluşacak güven probleminin önüne geçmek için zaman ayırmalısınız. Bunun için Google Analytics tool’unu, ziyaretçilerinizin sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini, ne kadarının alışverişi tamamladığını, ilgi gören alanları takip etmelisiniz.
2. Mağaza’nız ve Deponuzun Görsellerini Paylaşın!
E-ticaret siteniz içerisinde mağazanızdan fotoğraflara yer verin, deponuz var ise fotoğraflarını paylaşın ve ziyaretçi üzerinde güven olgusunu pekiştirmeye çaba sarfedin!
3. Sitenizin tasarımı’nın olumsuz izlenim bırakmaması için özen gösterin!
İlk izlenim çok önemlidir. Bu sebeple sitenize gelen bir ziyaretçi birkaç saniye içerisinde sizinle ilgili genel bir izlenime sahip olur. Olumsuz bir izlenim bırakmamak adına kendi zevklerinizden çok tasarımcıların görüşlerinden ve önerilerinden faydalanmaya özen gösterin.
4. Sade olun! Kafa Karıştırmamaya Özen Gösterin!
Sitenizin içeriğinde veya görsellerinde sadeliğe önem verin ve ürünlerinizi ön plana çıkarın. Algıyı dağıtmamaya özen gösterin. Bütün kampanyalarınızı duyurup, her tarafı süslemek yerine, farklı zamanlarda farklı kampanyaları deneyin ve ölçümlemeye çalışın. Örnek vermek gerekirse ürün vitrininde her ürünün indirimli olduğunu belirtmek yerine, birkaçını sadece indirimli olarak tanımlayabilirsiniz.
5. Arama Motoru Optimizasyonu yaparken müşterinizin gözünden bakın!
Siteniz ile ilgili anahtar kelimeleri tanımlarken, davranış biçiminiz son kullanıcı gözünden bakmak olmalı. Ürün isimlerinizi, kategori isimlerinizi, etiketlerinizi buna göre düzenlemelisiniz. Aynı şekilde ürün detaylı bilgilerinizinde “Özgün İçerik” olmasına özen göstermelisiniz. Kopyala yapıştır yapmaktansa kendinize göre düzenleyip kullanmalısınız.
6. Mutlaka birkaç farklı bankadan Sanal POS kullanın!
Birden fazla alternatif bulundurmanızın farklı kart kullanıcılarını da cezbedeceğini unutmayın! Farklı kartlara taksit seçenekleri sunmaya özen gösterin. Böylece mümkün olduğu kadar geniş bir kart kullanıcısını hedeflemiş olursunuz.
7. Alternatif Ödeme seçeneklerini mutlaka kullanın!
Sitenizden alışveriş yapacak kişiler içerisinde farklı ödeme seçeneklerini kullanmayı tercih eden azımsanmayacak kitleler olabilir. Örneğin kredi kartı ile alışveriş yapmak yerine, kapıda ödeme seçeneğini, havale ile ödeme seçeneğini kullanmak isteyen kullanıcılar olabilir. E-ticaret sitenizden ilk alışverişini yapacak bir kişi, sizi tanıyana kadar ki alışveriş sürecinde farklı ödeme seçeneklerini tercih edebilir.
8. Haftada en az 1 kere mutlaka e-posta ile müşterilerinizi ve üyelerinizi kampanyalarınızdan haberdar edin!
Kendinizi hatırlatmak, kampanyalarınızdan haberdar etmek önemlidir. Fakat bunun dozunu kaçırmak da ters tepki yaratabilir. En azından haftada 1 veya 2 kere ürünleriniz ve kampanyalarınız hakkında üyelerinizi ve müşterilerinizi bilgilendirmeye özen gösterin.
9. Hediye çekleri, ürün kampanyalarına önem verin!
Üyelerinize belirli bir miktarın üzerine kullanılmak üzere geçerli hediye çekleri verin. Zaman zaman farklı markalarda özel indirimler mutlaka uygulayın. Kampanyaları oluştururken sadeliğe ve basitliğe önem verin. Kafa karıştıran algılaması güç çalışmalardan kaçının.
10. Reklamlarınızın dönüşümlerini mutlaka takip edin!
Reklamveren olarak harcamış olduğunuz bütçelerin sizlere ne kadar dönüşüm sağladığını mutlaka bilin ve optimize etmeye çalışın. Ölçümlemelerinizi birbiri ile kıyaslayın. Farklı reklam mecralarını deneyerek sizler için en verimli reklam mecralarını keşfetmeye çalışın. Zaman içerisinde verimli sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.