Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Video günlüğü: vlog nedir? nasıl çekilir?
Telefon
WhatsApp
Video Günlüğü: Vlog Nedir? Nasıl Çekilir?
Video Günlüğü: Vlog Nedir? Nasıl Çekilir?

İnsanların kendilerini ifade etme yolculuğu önce resimler, daha sonra yazı kanallarından ilerlemesini sürdürdü. Trendlerin video içerik yönünde şekillenmesi ise başta yalnızca var olan oluşumları yenileşmeye sürüklerken, yeni içerik türlerini de hayatımıza soktu. Bu türlerinden en sevilenlerinden biri de vlog oldu!

İletişimin görselleşmesinin en somut kanıtlarından olan vlog içeriği, başta kendine influencer’lar ve youtuber’lar olmak üzere pek çok kullanıcı buldu. Artık insanlar ürettiklerini, anlatmak istediklerini yeni bir model olan vlog ile aktarıyor.

Bir ürün, bir olay… Hemen her şey sizin vlog konunuz olabilir. Görsel ve işitsel olarak desteklenen bir içerik türünde olduğunuz için işiniz çok kolay, mesajınızı ulaştırmak için kullanacağınız materyali seçmek de sizin elinizde.

Not Defteri veya Günlük En Güncel Halinde: Vlog

 

Kelime olarak baktığımızda ise aslında ne demek istediğini gayet iyi anlatıyor. Video günlüğü olarak değerlendirebililir, diğer bir deyişle video blog yani vlog.

Vlog çekmek için de profesyonel içerik üreticisi olmanıza ya da özel bir teçhizata sahip olmanıza gerek yok. Konuya göre içerik stratejinizi belirlemek sizin elinizde. Bu konuda büyük çalışmalara bile ihtiyacınız olmayabilir çünkü çoğu zaman vlog içeriğinin doğal olanı makbuldür. ????

Vlog çekmek için en büyük ihtiyacınız, anlatacak bir şeyiniz olması. Konunuzun sınırlarını ve hedef kitlenizi belirledikten sonra neyi amaçladığınız gibi sorularınızın yanıtı içeriğinizin şekillenmesini sağlıyor.

Vlog çekimine başlarken; kimlere, hangi konuyu, hangi kanalla, hangi etkiyi amaçlayarak yayınlayacağınıza karar vereceğinizi belirleyin. Bu kararların ardından içeriklerde devamlılık sağlamak için, önemli olan kitlenizin ilgisini çeken, sürekli videolar yayınlamak oluyor.

İsterseniz günlük hayatınızı anlatın, ister yemek tarifinizi anlatın, ister yaşam tarzınız hakkında konuşun, ister yabancı dil öğretin ya da spesifik bir eğitim verin, ihtiyacınız olan tek şey kamera ve özgünlük.

İnsanların dikkatlerini çeken konuyu dinlemesini, görmediği ülkeye izlemesini, bilmediği bir markayı kullanan tavsiyesiyle kullanmasını,  vlogger’ın günlük hayatını izleyerek kendisi ile bağ kurmasını yeni bir iletişim tekniği olarak görebiliriz.

Zaten kısa zamanda derdini anlatıp ve bunu en ilgi çekici yöntem olan video ile yaptığınızda bir adım öne geçtiğinizin farkına varın. Fark yaratmak veya ilgi çekmek konusunda başarıyı yakaladığınız anda vlog içeriğinde iyi çıkarabiliyorsunuz demektir.

Çekim için Kolları Sıvama Zamanı!

 

Öncelikle anlatacağınız hikayeyi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü bu çekim aşamasından, kurgunuza kadar her şeyin belirleyicisi olacak.

Bunun ardından bir kameranız veya uygun özelliklere sahip telefonunuz olmalı. Her ne kadar içeriğiniz konunuza ve mesajınıza göre şekillenecek olsa da doğal bir vlog bile başarılı bir çekime sahip olmalı. Konseptinizi siz belirleyin ama izleyicileriniz açısından izleme deneyiminin nasıl olacağını da düşünmeden geçmeyin.

Kamera ile çekmek istiyorsanız, içeriğinize göre çok fazla seçeneğiniz var. Profesyonel makineler, telefonlar… Ek olarak cihazınızı sabitlemek için tripot ve ses kalitesi sağlamak için mikrofon gibi ek gereksinimleriniz olabilir.

Vlog içeriğiniz için mekan tercihinizde, ışık faktörünü ayarlamanın önemini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Her ne kadar doğal olması tercih edilse de ekranda ürünün, olayın veya sizin görünmeniz iyi olacaktır. ????

Videolarınızı parça parça çekmek sizin işinizi kolaylaştırabilir. Bu işi en profesyonel şekilde yapanlar bile, ara vermeden 20 dakikalık bir videoyu nadiren kaydeder. Ne yapacağınızdan emin değilseniz veya çekim sırasında bir hata yaparsanız endişelenmeyin, o bölümü tekrar filme alabilir ve e düzenleyebilirsiniz. Hatta bazen bunu içeriğe eklemek bile keyifli olabilir.

Artık hazırsınız. Bundan sonra yapacağınız tek şey, kameraya bakıp anlatmak istediğinizi anlatmak veya göstermek!

Çekim bittikten sonra sizin için en uygun video editleme programını seçmiş olmanızı öneririz. Profesyonel bir işten bahsediyorsak Final Cut Pro, daha kolay bir arayüz arıyorsanız iMovie, Lightworks gibi pek çok seçeneğiniz var. Videonuzu editledikten sonra artık vlog içeriğiniz hazır!

Vlog Standartalarınız Olsun

 

Sizin perspektifinizden, dikkat çekici bir anlatımla net olmak önemli olacak. Merak etmeyin zamanla kamera karşısına geçmek ve konuşmak daha da kolaylaşacak.

Vlog yayınlamak için en uygun kanal ise günümüzde Youtube. Facebook ve Instagram kanalları üzerinden de yayınlama şansınız olduğunu söylemeden geçmeyelim. Ancak uygun platform kullanımı, izleyici kitlenizi arttırmanız avantaj sağlayacaktır.

Eğer Youtube’da yayınlayacaksanız, seçeceğiniz başlığınızın 50 karakterden kısa olması gerektiğini gibi detaylara hakim olmalısınız. Bu tip ayarlamalar sırasında en büyük yardımcınız ise içeriğiniz, dikkat çekici ve yaratıcı ise diğer içeriklerden ayrışmanız daha kolay.

Yeni medyada vlogger’lar en çok  kendi hayatlarını anlattıkları günlükler ile karşımıza çıkıyor. Bazıları seyahat, moda, oyun ya da sadece ürün tanımı alanında içerikler hazırlıyor.

Vlogger’lar dünyaya bakışlarını kendi pencerelerinden anlatarak, yaşamlarından veya düşüncelerinden bazı parçaları paylaşıyor. Hatta bu alanı yeni bir iş kolu olarak değerlendiren vlogger’lar tanıttıkları ürünlerle  kitlesel tüketimi yönlendirme bile yapabiliyorlar.

İyi bir vlog içeriğinin yolu ise doğru zamanda doğru yerde yapılan samimi içeriklerden geçiyor. Hedef kitlesini iyi tanıyan ve düzenli içerik oluşturmaktan zevk alan bir içerik üreticisi için hiç olmadığı kadar keyifli bir dünya olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmalara başlamak için çok uzun planlamalar yapmayın, en doğru zaman şimdi. ????         

 

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU