Trendyol Mağaza Açma / Trendyol Mağaza Açmak yani trendyol da satış yapmak yapmak ile ilgili tüm merak ettikleriniz bu e-ticaret rehberinde.
İnternetten satış yapmak isteyen girişimciler ve şirketler, Trendyol mağaza açma / Trendyol da mağaza açmak sürecine başvurarak, Trendyol mağazası açabilirler. Trendyol mağazası açmak, bu platformun düzenli müşteri kitlesine ulaşarak, Trendyol'da ürün satmak / Trendyol'da satış yapmak işini kolaylaştırabilir. Bu rehberimizde Trendyol mağaza açmak, Trendyol’da satış yapmak ve Trendyol mağaza açma süreci ve işlemleri ile ilgili bilmeniz gereken önemli konuları ele alıyoruz. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak, ilgili bölümleri okuyabilirsiniz.
Trendyol’da kendi mağazasını açarak satış yapmak isteyenler için hazırladığımız bu rehberimizde trendyol da nasıl mağaza açılır / Trendyol mağaza nasıl açılır / Trendyol’da dükkan nasıl açılır, Trendyol mağaza açma şartları, Trendyol mağaza yönetimi yapmak, Trendyol satış yapmak için gerekenler nelerdir yani ihtiyacınız olan Trendyol mağaza gerekli evrakları (Trendyol mağaza evrakları), Trendyol mağaza fiyatları / Trendyol mağaza ücretleri ve Trendyol mağaza komisyon oranları / Trendyol mağaza satış komisyonu yani Trendyol mağaza kesinti oranları gibi birçok konu bu rehberde.
BÖLÜMLER
Trendyol Hakkında
Trendyol nedir?
Trendyol, Türkiye’nin en büyük online pazar yerlerinden biri: Trendyol online mağaza. İlk açıldığı yıllarda o dönemlerde popüler olan özel alışveriş kulübü olan iş modelini, zaman içerisinde farklı mağazaların da satışına izin veren online pazar yerine çevirerek, özel alışveriş kulübü modelinden çıktı. Aylık 20 milyon tekil kullanıcıya ulaşan Trendyol’un 16 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Buna ek olarak Trendyol’da 1500’ün üzerinde farklı ürün kategorisi de bulunuyor.
Trendyol nasıl çalışır?
Trendyol, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendi ürün alımları yaparak satışa sunduğu gibi şirketlerin kendi mağazalarını açmalarına izin vererek, farklı şirketlerin kendi platformu üzerinden satış yapmasına da olanak sağlıyor. Bu özelliği ile diğer online pazar yerleri gibi bir iş modeline sahip olan Trendyol, birçok farklı ürünün satışa sunulduğu bir platform olarak öne çıkıyor.
Trendyol ve benzeri pazar yerleri nelerdir?
Trendyol’a benzeyen birçok farklı online pazar yeri bulunuyor. Türkiye ve yurt dışındaki online pazar yerleri üzerinde mağaza açarak satış yapabilirsiniz. Türkiye ve dünyada en popüler olan sanal pazar yerlerinden bazılarını aşağıda paylaşıyoruz. Başlıklara tıklayarak ilgili rehberleri okuyabilirsiniz.
- Alibaba (Alibaba mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın)
- Amazon (Amazon mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın)
- eBay (ebay'de satış yapmak rehberi’ni okumak için tıklayın)
- GittiGidiyor (GittiGidiyor mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın)
- Hepsiburada (Hepsiburada mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın)
- n11 (n11 mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın)
Neden Trendyol'da Mağaza Açmalıyım?
Neden Trendyol Mağazası Açmalıyım?
Trendyol’da mağaza açmadan satış yapamamaktasınız. Bu sebeple de bu platformda satış yapmak için Trendyol mağaza açma sürecine başvuruda bulunarak kendi mağazanızı açmanız gerekiyor. Trendyol mağazası açmak hem bazı avantajlar hem de dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bunları da yazının devamında ele alıyoruz.
Trendyol Mağazası Avantajları
Trendyol mağazası açmak size bir takım avantajlar sağlayacaktır. Bu avantajları da şöyle sıralayabiliriz:
Trendyol’un müşteri kitlesine ulaşırsınız: Trendyol mağazası açmak, bu platformu ziyaret eden hedef kitleye ulaşma şansı tanıyacağı için, sıfırdan bir hedef kitle yaratma zorunluluğunuz ortadan kalkar.
Markanızı tanıtma şansınız olur: Sanal pazar üzerinde bir mağaza açmak markanızı geniş kitlelere tanıtma fırsatını size sağladığı için size bir avantaj sağlayacaktır. Bu platformların kitlelerine ulaştığınızda müşteri memnuniyetini artırdığınızda markanızı tanıtma fırsatınız olur.
Ürün listeleme ve reklam kanalı yaratma: Trendyol mağazası açmak size aynı zamanda ürünlerinizi bu platformda sergileme fırsatı sunarken, bir yanda da farklı reklam kanalı yaratmanızı sağlar.
Rakip analizi yapabilirsiniz: Trendyol mağazası olan diğer firmaları da takip ederek, onların yaptıkları fiyatlandırma stratejilerini ve indirim kampanyalarını takip ederek rakip analizi yapabilirsiniz.
Trendyol Mağazası Dezavantajları
Avantajlarının yanı sıra Trendeyol mağazası açmak bazı dezavantajları da beraberinde getirmekte.
Komisyon kesintileri: Trendyol üzerinden satış yaptıktan sonra, sattığınız ürünün kategorisine göre, Trendyol bu satışlardan belli bir komisyon ücreti kesmektedir. Trendyol satış komisyonu karlılığınızın düşmesine neden olabilir.
Yoğun rekabet: Trendyol üzerinde birçok farklı firmanın mağazası olduğu için ürünlerinizi öne çıkartmanız zor olabilir ve rekabet yoğunluğu nedeniyle satışlarınızı artırmanız zor olabilir. Ek reklam ve öne çıkma ücretleri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Uyulması gereken kurallar: Trendyol mağazası açtığınızda uymanız gereken bir takım kurallar bulunuyor. Bu kurallara uyulmaması, bu platform üzerinde satış yapma hakkınızı elinizden alacağı için, bir takım sorumluluklarınız bulunur.
Kendi markanızı yaratma zorluğu: Trendyol üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, genellikle satıcı firmaları bir marka olarak görmedikleri için kendi markanızı yaratmak online pazar yerlerinde bir zorluktur. Tüketiciler bir sonraki alışverişlerinde mağaza ismi aramaktansa ürün arayacakları için, sıfırdan bir marka oluşturmanız oldukça zor bir süreçtir.
Trendyol Mağaza Açma Süreci
Trendyol Mağaza Nasıl Açılır?
Trendyol mağazası açmak için bir şirketinizin olması gerekiyor. Şirket olmadan Trendyol’da satış yapamazsınız. Bu sebeple de başvuru sürecinde de şirketinizle ilgili bilgileri paylaşmanız gerekmekte.
Trendyol’un sitesi üzerinde “Satıcı Başvurusu” sayfasına giderek, ”Satışa Başla” butonuna bastığınızda başvuru sayfasına yönleniyorsunuz. Bu sayfa üzerinde gerekli olan bilgilerin girişini yaptıktan sonra talebiniz değerlendirilmeye alınıyor. Olumlu bir sonuç olduğunda da başvuru formunda paylaştığınız iletişim kanalları üzerinden mağazanızın durumu ile ilgili bilgilendiriliyorsunuz.
Trendyol Mağaza Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Başvuru formunda belirtmeniz gereken bir takım bilgiler bulunuyor. Bu bilgiler ise şöyle:
- Şirket ticaret ünvanı
- Şirket türü
- Vergi kimlik numarası
- Ticari sicil numarası
- Satış yapılacak kategori
- Ad soyad
- E-posta
- Cep telefonu numarası
- Başka sanal pazar yerlerindeki veya kendi e-ticaret sitenizin linkleri
Başvurunun onaylanmasının ardından faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, Ticaret Sicili Gazetesi gibi ek belgelere de ihtiyaç duyulmakta.
Trendyol Mağazası Ne Kadar Sürede Açılabilir?
Başvuru formundaki bilgilerin tamamını eksiksiz doldurduktan sonra onay sürecine geçiş başlıyor. Bu onay süreci değişiklik gösteriyor. Başvuru yaptıktan sonra formda paylaştığınız iletişim bilgileri üzerinden mağazanın açılış süreciyle ilgili bilgilendirilmektesiniz.
Trendyol'da Mağaza Açmadan Satış Yapılır mı?
Trendyol mağaza açmadan satış yapılamamakta. Bu sebeple de mağazanızın olması gerekiyor. Mağaza açmanın yanı sıra fatura kesebilen bir şirket olmanız gerekiyor. Aksi taktirde mağaza başvurusu da yapamamaktasınız. Özetle Trendyol satış yapmak / Trendyol ürün satmak istiyorsanız bir şirket olup, Trendeyol'da mağazanız olmalıdır.
Trendyol Komisyon Oranları
Trendyol’da farklı ürün kategorileri için farklı komisyon oranları uygulanmaktadır. Bu komisyon oranları ile ilgili detaylı bilgiler, mağaza başvurunuz olumlu bir şekilde onaylandıktan sonra sizinle paylaşılmakta. Öne çıkan kategorilerdeki komisyon oranlarından bazıları ise şöyle:
- Aksesuar / Altın Gümüş : %5
- Aksesuar / Mücevher: %30
- Spor/ Spor Ekipmanları : %15
- Spor/ Spor Giyim ve Ayakkabı : %20
- Çocuk / Anne Bakım : 18
- Çocuk / Bebek Bakım : %12
- Elektronik / Beyaz Eşya : 10
- Elektronik / Cep Telefonu : %6
- Ev ve Yaşam / Kırtasiye ve Ofis Malzemeleri : %20
- Ev ve Yaşam / Hobi ve Eğlence: %17
Trendyol Mağaza Vergi Süreci ve Faturalandırma
Trendyol Mağaza Vergi Süreci
Trendyol’da satış yaptığınızda TC vergi sistemine ve uygulamalarına göre vergi mükellefi olma yükümlülüğünüz doğacaktır. Bir şirket olarak burada satış yaptığınız için, sattığınız ürünlerin faturalarını kesmeniz ve sonrasında da bu faturalar üzerinden çıkacak vergilerinizi ödemeniz gerekir. Vergi yükümlülükleriniz hakkında daha detaylı bilgi edinmek için mali müşavir ya da muhasebecinizle görüşebilir; Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ya da www.egirisimci.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.
Trendyol Mağaza Faturalandırma
Yaptığınız satışlar sonrasında satılan ürünle ilgili faturalarınızı kesmeniz ve tüketicilere göndermekle yükümlüsünüz. Burada yaptığınız satışlarda faturasız satışlar yapmanız mümkün değildir.
Trendyol Mağaza Yönetimi
Dijital Pazarlama ve SEO
Trendyol’da mağaza yönetimi yaparken dijital pazarlama ve SEO çalışmalarına da yatırım yapmanız gerekecektir. Ürünlerinizin tanıtımını yapmak ve satışlarınızı artırmak için bu çalışmalar gerekli olacaktır. Bu noktada da yapabileceğiniz çalışmalar şunlar:
SEO çalışmaları: SEO çalışmalarınızı Trendyol mağaza sayfanız üzerinde yapabilirsiniz. Sunduğunuz hizmetleri anahtar kelimelerle açıklayabilir, ürünleriniz ve markanızla ilgili anahtar kelimelerle mağaza açıklamanızı yazarak, arama sonuçlarında çıkmayı kolaylaştırabilirsiniz. Buna ek olarak ürün sayfalarınızda da SEO çalışmaları yapmanız gerekir. Ürün açıklamalarını orijinal ve detaylı bir şekilde yazarak, anahtar kelimelerinizi de bu açıklamalara dahil etmeniz gerekir. Bunlara ek olarak yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmanız da kullanıcıların satın alma kararlarını etkilemektedir. Ürünlerinizi en iyi şekilde sergilemek için bu açıklamaları yazmanız gerekir. Bunlar haricinde ürün sayfa başlığında ürün adını doğru bir şekilde yazmanın yanı sıra yine anahtar kelimelerinizi kullanarak bu sayfaları arama sorgularına hazır hale getirmeniz gerekir.
Sosyal medya reklamları: Sosyal mecralardaki hesaplarınızda Trendyol mağaza sayfanızdaki ürünlerle ilgili içerik paylaşımları yaparak marka ve ürünlerinizin tanıtımlarını yapabilirsiniz. Ayrıca bu mecraların kendi reklam araçlarını kullanarak, marka ve ürün bilinirliğinizi artıracak reklamlar hazırlayabilir ve mağaza sayfanıza yönlendirmeler yapabilirsiniz.
Adwords reklamları: SEO çalışmalarının yanı sıra Google’daki arama sorgularına yanıt verecek Adwords kampanyaları hazırlayarak, mağazanızdaki ürünleri öne çıkartabilirsiniz. Bu kampanyalarla Trendyol mağaza sayfanıza yönlendirme linkleri vererek, reklam kampanyalarıyla mağaza sayfanıza trafik çekebilirsiniz.
Trendyol Mağaza için E ticaret Altyapı Seçimi
Trendyol mağazası açmak tek başına internette başarılı olmanızı sağlamayabilir. Özellikle kendi markanızı yaratmak ve marka bilinirliğinizi artırmak için kendi e-ticaret sitenizin olması gerekir. Tüketicilerin sizi bir marka olarak görebilmeleri için online mağaza önemli bir unsurdur. Bu noktada da e-ticaret altyapı paketlerini kullanarak kendi online mağazanızı kurabilirsiniz.
Bir e-ticaret sitenizin olmasını size sağlayacağı birçok avantaj bulunuyor. Daha güçlü bir marka, daha özgür fiyatlandırma ve reklam stratejileri geliştirerek, indirim veya fırsatlarınızı dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi müşteri veri tabanlarınızı oluşturarak CRM çalışmaları ile müşterilerinize daha iyi hizmet vererek, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunabilirsiniz.
Bunları yapabilmek için de güçlü ve sağlam temelleri olan bir e-ticaret altyapı kullanmanız gerekir. Altyapı paketi seçerken, bu paketlerin size sunduğu özelliklere de dikkat etmeniz önemlidir. Bu özellikle paket içerisinde geldiği gibi eklenen ek özellikler paket fiyatlarını da artıracaktır. E-ticaret altyapı paketi seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bazıları ise şöyle:
SEO için özel araç ve arama motorlarına uyumluluk
Tercih ettiğiniz altyapı paketi size farklı SEO araçları sunabiliyor olmalı. Böylelikle anahtar kelime seçimlerinde ve sayfalar üzerindeki SEO çalışmalarında bu araçlardan yararlanarak, sayfalarınızın performansını ve değerini artırabilirsiniz. Sitenizin Google uyumluluğunun olmaması, organik olarak kullanıcılara ulaşamamanıza neden olur. Bu sebeple de SEO araçları, altyapı paketlerindeki önemli detaylardan biridir.
Ürün ve kategori yönetimi
E-ticaret sitenizdeki en önemli konulardan biri de sitenizdeki ürünleri ve kategorileri doğru bir şekilde yönetebilmenizdir. E-ticaret paketinizde bulunması gereken özelliklerden biri de ürün ve envanter yönetimi olmalı. Böylelikle sitenizdeki ürünleri dilediğiniz zaman güncelleyebilir, yeni ürün girişleri yapabilir, stok durumlarını kontrol edebilir, yeni kategoriler oluşturarak, siteniz üzerinde ürünlerinizi daha iyi bir şekilde sergileyebilirsiniz.
Online pazar yerleriyle uyumluluk
Sanal pazar yerleri, e-ticaret firmaları için ekstra bir satış kanalı olduğu için, seçeceğiniz paketin bu platformlarla entegrasyonların olması size artı bir değer katacaktır. Bu entegrasyonlar sayesinde, pazar yerlerinde mağaza açtıktan sonra tek tek ürün girişleri yapmadan, e-ticaret sitenizdeki dilediğiniz ürünleri otomatik bir şekilde, kolayca bu pazar yeri mağazalarınıza ekleyerek, ürünlerinizi bu mecralarda listelemeye başlayabilirsiniz.
Müşteri desteği
Seçtiğiniz altyapı paketi sağlayıcısının size iyi bir kalitede müşteri desteği de sunuyor olması gerekir. Altyapının kurulumu sonrasında da ihtiyacınız olan konularda size çözümler sunuyor olması, daha kaliteli bir hizmet almanın yanı sıra yaptığınız işin kalitesinin de artmasını sağlar. Altyapı sağlayıcı firmayı seçerken, hangi konularda müşteri desteği alabildiğinizi de iyi bir şekilde incelemeniz gerekir.
Alternatif ödeme çözümleri
Ödeme sistemleri de e-ticarette önemli bir detaydır. Siteniz üzerinde farklı ödeme sistemi çözümlerinin olması, farklı yöntemlerle ödeme yapmak isteyen kullanıcıların rahat bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlar. Bunun yanı sıra farklı bankalarla anlaşmalarınızın olması, kredi kartlarındaki Sanal POS çözümleri sunmanızı da kolaylaştırır. Seçtiğiniz altyapı paketinin size farklı ödeme alternatifleri sunuyor olduğundan emin olmalısınız.
Kargo entegrasyonları ve yönetimi
Ürün yönetimiyle beraber ürünlerinizi kargoya gönderdikten sonra kargo takiplerini yapabilmeniz de önemlidir. Kargo takip modülü, yaptığınız işi kolaylaştırdığı gibi siparişlerinizin de doğru adreslere ulaşmasını sağlar. Bu sebeple de bu altyapı paketlerinin kargo entegrasyonlarının olması ve size alternatifler sunması işinizi kolaylaştıracaktır.
Sosyal medya uyumluluğu ve entegrasyonları
Sitenizin sosyal medya platformlarla uyumlu olması da bir diğer önemli kriterdir. Sosyal mecralar pazarlama ve tüketicilere ulaşma konusunda önemli bir yere sahip olduğu için sitenizin de sosyal ağlarla uyumlu olması gerekir. Sosyal medya entegrasyonlarının yanı sıra Instagram’dan satış ve Facebook Mağazası gibi özelliklerin olması size farklı satış kanallarının kapısını açar.
İdeasoft müşterileri Facebook Store ve InstaShop modülleri sayesinde hem Facebook hem de Instagram üzerinde doğrudan satışa başlayabilmekteler
Raporlama seçenek ve özellikleri
Siteniz üzerinde gerçekleşen tüm faaliyetleri (satışları, site ziyaretçileri, aylık trafik vb.) altyapı paketinizin size sunması gerekir. Bu verilerin analizi yaparak işinizi daha iyi bir noktaya getirebileceğiniz için, seçtiğiniz altyapı paketindeki raporlama özelliklerine de özellikle bakmanız gerekir.
E-posta ve blog yönetimi
E-posta pazarlama e-ticaret firmalar için halen önemli bir pazarlama aracı olarak öne çıkıyor. E-ticaret altyapı paketinizin e-posta yönetimi ve e-posta gönderimi sunuyor olmasına dikkat etmeniz bu açıdan oldukça önemli. Böylelikle ekstra bir yazılıma gerek kalmadan kendi altyapınız üzerinden e-posta gönderimleri yaparak, pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.
Bunun yanı sıra içerik pazarlama çalışmaları da yapmanız sitenizin Google’daki görünürlüğünü artıracaktır. Hem kullanıcılarla etkileşime girmek, hem onları bilgilendirmek hem de sitenizi güncel tutmak için blog çalışmalarına yönelebilirsiniz. E-ticaret altyapı paketinizin size blog yönetim seçenekleri sunduğundan da emin olmalısınız.
Neden Ideasoft'u Tercih Etmeliyim?
7000+ Mutlu Müşteriyle Pazar Liderliği
Sayısı her geçen gün artan ve şu an 7000’den fazla mutlu müşteri bulunan İdeasoft e-ticaret paketlerini seçtiğinizde Türkiye’de bir ilk olan Rakip SEO analizi ve SEO analiz Modülü’nden yararlanırken, sadece İdeasoft’a özel anında Sanal POS, Abonelik modülü, indirimli kargo anlaşmaları gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak ürün / kategori / marka yönetimi, iyzico, iPara, hepsipay, PayU, ParamPOS gibi online ödeme sistem sağlayıcılarının sistemlerini kullanma, online fatura yönetimi, Facebook ve Instagram’da mağaza açma modülleri de akıllı e-ticaret altyapı paketlerimizde yer almakta.
İdeasoft’un müşterileri arasında Bosch, Siemens, Acıbadem, Doğuş, Bellona, Koleksiyon, Dagi, Ttec, Eti, Türk Kızılayı, Ofçay, CanBebe, Puma Tesbihane gibi Türkiye’de kendi sektörünün öncüsü olan firmalar da yer almakta.
Nereden nasıl başlamalıyım?
Uzman E-ticaret Danışma Hattı’mızı 0850 304 0 346 telefon numarasından arayarak, satış öncesi ve sonrası hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz ve paketlerimiz hakkında sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.
- Etiketler:
- Trendyol Mağaza Açmak Rehberi 2020