Corona virüsün yayılım göstermeye başladığı ilk zamanlardan itibaren nakit ödemeler virüsün potansiyel taşıyıcısı olduğundan dolayı tüketiciler temassız ödeme ve internetten ödeme sistemlerine yöneldi.
2020’nin ilk 6 aylık -pandeminin en yoğun hissedildiği döneme- ilişkin BKM'nin (Bankalararası Kart Merkezi) kartlı ödemelerle ilgili verilerine bakıldığında bu artış net bir şekilde görülüyor. 2020’nin ilk yarısında 500 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı. Temassız ödeme ve internetten ödeme ise 3 katına çıktı. Online alışveriş siteleri ve ticari işletmeler bu artışa karşı ödeme sistemlerinde değişikliğe giderek tüketicilerin online ödeme yapabilmesini “güvenli” bir şekilde sağlama çabasına girdi.
Temassız ödeme nedir, nasıl yapılır?
Kartınızı post cihazınıza okutarak, şifresiz bir şekilde gerçekleşen bir ödeme yöntemidir. Bu ödeme yöntemi güvenli bir şekilde yaklaşık 2 saniyede gerçekleşir. Temassız ödemenin hem tüketiciye hem de işletmeye sağladığı avantajlar mevcuttur.
Ödeme yaparken kartınızı hiç elinizden bırakmadığınız için unutma-kaybetme gibi risklerden kurtulursunuz. Pandemi nedeniyle hem ödemeyi alan kişi hem de siz temas etmeden daha az riskli bir şekilde ödemeyi gerçekleşmiş olursunuz.
Temassız ödeme yapabilmek için kredi kartınızda temassız ödeme (contactless) sembolü olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sembol varsa bankanızla iletişime geçmenize gerek kalmadan kredi kartınızla temassız alışveriş yapabilirsiniz. Sembol yoksa bankanızla iletişime geçerek yeni kart talep edebilirsiniz.
Mağazalarda 5 kartlı ödemeden 1’i temassız ödeme
Fiziki mağazalar tüketicilerin istediği takdirde “temassız ödeme” hizmeti sunuyor. Ayrıca çeşitli corona virüs önlemleriyle işlerini yürütmeyi sürdürüyor. Mağaza içi ödemelerde temassız alışverişlerin payı yüzde 22 seviyelerinde. Mağazalarda her 5 kartlı ödemeden 1’inde temassız ödemeler tercih ediliyor.
Fiziki mağazaların endişeleri devam ediyor
Fiziki mağazalar işlerini sürdürmeye çalışsalar da önümüzdeki kış döneminin artan vaka sayılarından dolayı nasıl geçeceği konusunda endişeliler. İşlerini durdurmamak, satışlarına kesintisiz devam edebilmek için e-ticarete geçerek fiziki mağazalarına bir alternatif olarak internette de tüketicilere ulaşmayı hedefliyorlar.
E-ticaret temassız alışverişi mümkün kılıyor
Temassız ödemeyi ve temassız alışverişi bir bütün olarak mümkün kılan e-ticaret tüketiciler tarafından en çok tercih edilen alışveriş türü ve her sektörü içinde barındırıyor. Özellikle pandemiden sonra birçok farklı sektörden farklı ürün kategorileri internetten satın alınıyor.
E-ticaret büyümeyi sürdürecek
2020 verilerine bakıldığında; ticari işletmeler güvenli ve temassız alışverişin en hızlı ve ulaşılabilir yolu olarak e-ticareti görüyor. Öngörülere göre 2021’de de e-ticarete geçiş ve online geliştirmelere yatırımlarla sektör büyümeyi sürdürecek.
Siz de işletmenizi yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı güvence altına almak, satışlarınıza kesintisiz devam edebilmek için vakit kaybetmeden e-ticarete adım atın. Yeni döneme güçlü girmek, yeni bir girişimcilikte bulunmak ya da fiziki mağazanızı e-ticaret ile destelemek için siz de e-ticarete başayın. Kararınızı vermeden önce aşağıdaki linkten hizmetlerimizi ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.