Stoksuz satış, e-ticarete yeni başlamak isteyen ve düşük bütçe ile kendi işini kurmak isteyenler için etkili iş modellerinden biri. Stoksuz satış, bir diğer adıyla dropshipping, son yıllarda oldukça popülerleşmeye ve yaygınlaşmaya başladı. Ancak bu iş modeline giriş yapmadan önce bazı önemli konuları bilmeniz gerekiyor.
Stoksuz satış ipuçları
Kargo teslim tarihlerini kontrol edin
Dropshipping yaparken çalışacağınız tedarikçileri araştırmanız önemlidir. En önemli konulardan biri de kargo teslim süreleridir. Özellikle yurt dışına gönderi yapmayı planlıyorsanız, farklı ülkelere göre ne kadar sürede teslimat yapıldığını öğrenmeniz gerekir.
Bu sürenin uzun olması, müşterilerinizin çok beklemesine neden olacağı için müşteri memnuniyetini azaltacağı için sadık müşteriler edinmeniz de zorlaşır. Bunun yanı sıra kargo teslimat sürelerini bilmeniz pazarlama çalışmalarınız için de önemlidir. Böylelikle müşterilerinize destek verirken de bu bilgiden yararlanırsınız.
Sanal pazar yerlerinde stoksuz satış yapmayın
Sanal pazar yerlerinin kendilerine has kuralları vardır ve müşteri memnuniyetine önem vermekteler. Stoksuz satış iş modeli de bu pazar yerlerine pek uymamaktadır. Ürün gönderim sürelerinin yanı sıra bu platformlar kendi ürünlerinizi satmanızı da istemektedirler. Sanal pazar yeri üzerinde bu şekilde satış yaptığınızda mağazanız kapanabileceği gibi marka imajınız da zedelenebilir.
Kargo teslim süresiyle ilgili net olun
Web siteniz üzerinde ürün satışı yaparken, kargo teslim süreleriyle ilgili de müşterilerinize net olmanız önemlidir. Onları bu konuda bilgilendirmemeniz müşteri memnuniyetinin azalmasına neden olabileceği gibi tüketicilerden gelen şikayetlerin de artmasına neden olabilir. Bu nedenle de teslimat sürelerinizi net bir şekilde belirtmelisiniz.
İade politikanızı oluşturun
Dropshipping yaparken iadeleri de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Tüketiciler herhangi bir nedenle satın aldıkları ürünleri geri gönderebilirler. Bu nedenle de bir iade politikanızın olması önemlidir.
İade koşullarınızı web siteniz üzerinde açık bir şekilde belirterek müşterilerinize sunun. Böylelikle onlar da bu koşulları görmüş olurlar. E-ticarette iadeler sürekli gerçekleşmektedir ve bu sebeple de bunun için de önlemler almanız gerekir.
Belli bir niş üzerine odaklanın
Stoksuz satış yaparken yatay bir e-ticaret modelindeyse dikey e-ticarete yönelmeniz daha önemlidir. Niş bir pazara yöneldiğinizde şirketinizi daha iyi yönetebileceğiniz gibi daha net bir hedef kitleye ulaşarak, daha düşük rekabeti olan bir pazara hitap edebilirsiniz. Hitap ettiğiniz pazar büyüdüğünde rekabette arttığı için bu pazarda öne çıkmanız bir hayli zorlaşır.
Dropshipping sitenizi kurarken, belli bir niş bulmanız ve bu niş üzerine pazarlama ve reklam çalışmaları yapmanız, daha hızlı bir şekilde şirketinizi büyütmenize yardımcı olur.
Alan adınızı seçerken dikkatli olun
E-ticaret siteniz için alan adı seçerken de genel bir isme yönelebilirsiniz. Doğrudan ürünle ilgili bir alan adı seçemeniz seçeneklerinizi azaltabileceği gibi firmanızın güvenilirliğini de etkileyebilir. Bunun yanı sıra uzun vadede ürün gamınızı değiştirebilirsiniz. Ürünlerinize talep gelmemesi durumunda farklı ürünlere yönelebilirisiniz. Bu sebeple de daha genel bir isim bulmanız ve ürün ismine yönelmemeniz daha doğru bir yaklaşımdır.
Web sitenizi güvenli bir altyapı üzerine kurun
Tüketicilerin güvenini kazanmanız bu süreçte oldukça önemlidir. E-ticarette tüketiciler güvendikleri firmalardan alışveriş yaptıkları için altyapınızı iyi bir şekilde seçmeniz gerekir. Bunun yanı sıra kullanıcı deneyimini iyileştirmeniz ve tüketicilerin web sitenizden rahatlıkla alışveriş yapabilecekleri bir tasarım yapmanız da önemlidir.
Stoksuz satış ile ilgili sık sorulan sorular
Stoksuz satışın avantajları nelerdir?
Dropshipping yapmanın beraberinde getirdiği bir takım avantajlar da bulunur. Bu avantajlardan bazıları ise şöyle:
- Depo tutmanız gerekmediği için masraflarınız azalır
- Stok tutma zorunluluğu yoktur
- Ürün paketleme ve kargoya teslim edilme işlemleri tedarikçi firma tarafından sağlanır
- Ürünleri satın almadan web siteniz üzerinde dilediğiniz ürünleri satışa çıkartabilirsiniz
- Düşük sermayeyle işe başlayabilirsiniz
Stoksuz satışın dezavantajları nelerdir?
Stoksuz satış yapmanı bazı dezavantajları da bulunur. Bunları da şöyle sıralayabiliriz:
- Ürün teslimatı tedarikçi firma tarafından yapıldığı için ürün kontrollerini yapamazsınız
- Hasarlı veya yanlış gönderiler olabilir
- Bu hatalar nedeniyle de marka imajınız zarar görebilir
- Ürün kontrolü elinizde olmadığı için ürün kalitesini artırmazsınız
- Güvenilir tedarikçiyle çalışmamak markanıza zarar verebilir
Stoksuz satış yapmak için ne kadarlık bütçe gerekir?
Dropshipping için işe başlarken düşük maliyetlerle işe başlayabilirsiniz. İşe başlarken, alan adı ve sunucu masrafları, web site kurulum maliyetleri, altyapı maliyetleri, pazarlama ve reklam için belli bir sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Ürün maliyetiniz olmadığı için masraflarınız da daha düşük olacaktır; ancak kullandığınız web site altyapı maliyetleri ve pazarlama bütçenize göre bu sermaye değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki rehberimizde bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Etiketler:
- Stoksuz satış yapmak isteyenlere ipuçları