Sosyal medya terimleri / sosyal medyada kullanılan terimler, sosyal medya pazarlama çalışmaları yaparken bilinmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. Yaptığınız pazarlama çalışmalarını analiz edebilmek; bu çalışmaları tam olarak anlayabilmek ve stratejinizi belirlemek için instagram terimleri / facebook terimleri başta olmak üzere sosyal medya terimleri hakkında bilginiz olması gerekir.
Sosyal medya terimleri
Birçok farklı sosyal platform olsa da birçoğunda kullanılan terimler aynı ya da benzer olduğu için temel terimleri öğrenmeniz, diğer sosyal ağların da mantığını ve terimlerini anlamanıza yardımcı olur. Burada da farklı platformlardaki sosyal medya terimlerini ele alacağız.
Facebook & Instagram
Facebook ve Instagram’da yer alan sosyal medya terimleri benzer ve aynı olduğu için tek bir başlık altında yer alacağız.
Beğeni: Sayfanızda yaptığınız paylaşımların kaç kişi tarafından beğenildiğini gösterir.
Paylaşma: Gönderilerinizin kaç kişi tarafından paylaşıldığını gösterir.
Yorum: Paylaşımlarınıza kaç kişinin yorum yaptığını gösterir.
Kaydedilenler: Instagram’daki paylaşımlarınızın kaç kişi tarafından kaydedildiğini gösterir. Bu istatistiği sadece reklam verdiğiniz paylaşımlarda görebilirsiniz.
Erişim: Paylaşımlarınızın organik ya da reklam çalışmaları ile kaç kişiye ulaştığını belirtir.
Sayfa erişimi: Sayfanızın belli bir periyot içerisinde kaç farklı tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildiğini gösterir.
Görüntülenme: Sayfanızın ya da paylaşımınızın toplam olarak kaç tekil kişi tarafından görüntülendiğini belirtir.
Toplam website yönlendirmeleri: Paylaşımınız ya da reklamınızdan web sitenize yapılan toplam yönlendirme trafiğini gösterir.
Tıklama: Reklamlarınızdaki toplam tıklanma sayısını belirtir.
Harcanan tutar: Reklamlarınızda harcanızın bütçeyi gösterir. Reklamın bitiş tarihinde toplam harcanan bütçe gösterilirken, reklam devam ederken, geçen süreç içerisinde ne kadarlık bir bütçe harcandığını da görebilirsiniz.
Tıklama başına maliyet (CPC): Reklamla modellerinde bütçenin nasıl harcanacağını seçmenizi sağlayan bir ayardır ve reklamlarınızda tıklama başına bütçenizin harcanacağını gösterir. Bu durumda gösterim başına değil, kullanıcılar reklamlarınıza tıkladığında bir ücret ödersiniz.
Toplam durum güncellemesi: Belli bir periyot içerisinde yapılan toplam toplam durum güncellemesini gösterir.
Takipçiler: Sizin hesabınızı takip eden toplam kullanıcı sayısını gösterir.
Takip edilenler: Hesabınızın takip ettiği diğer Twitter hesaplarının sayısını gösterir.
Retweet: Bir tweetin, başka kullanıcılar tarafından paylaşılmasıdır ve toplam paylaşım sayısını gösterir.
Mention (Bahsetmek): Twitter üzerinde bir kullanıcıdan bahsetmek veya onu tweet’e eklemek demektir. Bir kullanıcının ya da tüm takipçilerinizin belli bir hesapla olan etkileşiminizi görmenizi de sağşar.
Toplam website yönlendirmeleri: Tweetlerinizde yer alan linklerden web sitenize yapılan toplam yönlendirme trafiğini gösterir.
Youtube
Beğeni: Videolarınızın kaç kişi tarafından beğenildiğini gösterir.
Beğenmeme: Videolarınızı beğenmeyen kişilerin sayısını gösterir.
İzlenme: Videolarınızın kaç kez izlendiğini gösterir.
Paylaşım: Videolarınızın kaç kez farklı platformlar üzerinde paylaşıldığını gösterir.
Ortalama görüntülenme sayısı: Videonuzun ortalama olarak kaç dakika/saniye oynatıldığını gösterir.
Aboneler: Youtube kanalınıza abone olan tekil kullanıcı sayısını gösterir.
Oynatma listesi: Youtube üzerinde birden fazla videoyu listelediğiniz alanlardır. Burada farklı konseptler ilgili videolarınızı bir araya toplayabilirsiniz.
Trafik kaynağı: Hangi kanallar üzerinden videolarınıza trafik geldiğini gösterir.
Tekil görüntüleyen kişi sayısı: Videonuzu tekil olarak görüntüleyenlerin sayısını gösterir.
Sosyal medya pazarlama çalışmalarınızda özellikle bilmeniz gereken temel sosyal medya terimleri bu şekilde. Sosyal medya pazarlama hakkında daha fazla bilgi almak ve kendinizi geliştirmek isterseniz “Sosyal medya pazarlama rehberleri” kategorimizde yer alan yazılarımızı inceleyebilirsiniz.