Site içi SEO nasıl yapılır? E-Ticaret sitesi ürün sayfalarında site içi SEO ile ilgili tüm merak ettikleriniz bu yazımızda.
E-ticaret sitenizi kurmanız tek başına yeterli değil. Sitenize eklediğiniz ürünlerinizin arama motorlarında iyi bir performans göstererek, organik aramalar üzerinden sitenize trafik çekebilmeleri için, bu ürün sayfalarında bir takım SEO çalışmaları yapmanız gerekiyor. Site genelinde yaptığınız SEO çalışmaları da organik trafiğinizi artırmak için önemli; ancak ürün sayfalarınız doğrudan kullanıcıların arama sorgularına yanıt verebileceği için bu sayfalar üzerinden daha fazla geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Bu nedenle de ürün sayfalarınız üzerindeki SEO uygulamalarınız bir hayli önemli.
Site içi SEO
SEO söz konusu olduğunda ürün sayfalarınızda özellikle dikkat etmeniz gereken bir takım konular bulunuyor. Bugünkü yazımızda da bu konuları ele alacağız.
Kopya içeriklerden uzak durun
Site içeriklerinize zarar verecek unsurlardan biri ürün sayfalarınızda kopya içerikler kullanmak olacaktır. Kopya içerikleri iki farklı şekilde ele alabiliriz. Birincisi, herhangi bir siteden (ürün tedarikçi sitesi vb.) aldığınız ürün açıklama metinlerini olduğu gibi kopyalamak. İkincisi ise site üzerindeki aynı içerikleri birden fazla sitede kullanmak.
Her iki alternatifde de kopya içerik üretmiş olduğunuz için sayfa değeriniz düşmeye başlar. Bunun yerine her ürün sayfası için orijinal ve eşsiz bir ürün açıklaması oluşturmalısınız. Ürün tedarikçilerinden aldığınız metinleri kopyalamak yerine, ürünlerle ilgili kendi içeriklerinizi hazırlamalısınız.
Ürün başlıklarında anahtar kelimelerinizi kullanın
Ürünlerin sayfa başlıklarında ürünle ilgili olabilecek anahtar kelimelerinizi de geçirmeye özen göstermelisiniz. Tabii ki bu alanı anahtar kelimelere boğmamaya da dikkat etmelisiniz. Bu kelime gruplarının spam gibi görünmemesi için, ürünle en çok ilgili olan anahtar kelimelerden birkaçını burada kullanmalısınız.
Sayfa başlıklarının çok uzaması da SEO değerinin düşmesine neden olabileceği için, bu başlıkları kısa tutmaya çalışmalısınız.
Link yapınızı basit tutun ve anahtar kelimelerinizi kullanın
Web sitenizin altyapısına ve ayarlarına göre oluşturduğunuz her sayfa otomatik olarak bir link oluşturur. Dilerseniz bu linkleri değiştirebilirsiniz. Ürün sayfalarınızda özel olarak bir URL yapısı oluşturmanız da bu sayfaların daha iyi bir şekilde indekslenmesini sağlar.
Bu nedenle de otomatik olarak gelen link yapısını kullanmak yerine ürünleriniz için özel URL yapıları oluşturmalı ve bu link yapılarında ürünle ilgili olan anahtar kelimelerinizi de geçirmelisiniz.
Bunun yanı sıra kategori link yapılarınızın ve yönlendirmelerinizin de mümkün olduğunca sade olması ve link yapısını çok uzatmaması gerekiyor. Link yapısının çok uzamaması için kategori ve alt kategori isimlerinizi de basit tutmaya çalışmalısınız. Alt sayfalarınızın link yapısı şu şekilde oluşturulabilir.
sirket.com/erkek/ayakkabı/x-marka-kosu-ayakkabisi
Yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi kategori ve alt kategori isimlerini kısa tutarak, bu sayfaların daha iyi bir şekilde indekslenmesini sağlayabilirsiniz. “Erkek” kategorisinden “ayakkabı” alt kategorisine ve oradan da ilgili ürünün sayfasına yönlendirme yapıldığı bu link yapısında görülebilir.
Fotoğraf açıklamaları, linkleri ve alt etiketlerini unutmayın
Ürün sayfalarınızda kullandığınız fotoğrafların da SEO değeri olduğunu unutmamanız gerekiyor. Fotoğrafları siteye yüklemeden önce, dosya adlarınızı hazırlayarak ürünle ilgili anahtar kelimelerinizi dosya adlarınıza ekleyin. Bu dosya isimleri link yapısına ekleneceği için, görsel arama sorgularında kullanıcıların karşısına çıkacaktır. Bunun yanı sıra fotoğraflara alt etiket ve açıklama metinlerinizi de ekleyerek, fotoğrafın içeriği için bir özet cümle oluşturun. Böylelikle arama motorları bu görselleri daha doğru arama sorgularına yanıt verebilecek şekilde indeksler.
Orijinal meta açıklamaları oluşturun
Ürün sayfalarınızda orijinal metin oluşturmanız gereken bir diğer bölüm ise meta açıklamalarıdır. Yeni e-ticaret siteleri genellikle aynı meta açıklamasını tüm sayfalara kopyalama hatasını yapabiliyor. Ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. Tüm sayfalarınızın meta açıklaması farklı olmalı. Bu açıklamalarda sayfanın özet niteliğini taşıyacak metinler oluşturmanız gerekiyor. “Meta açıklaması nedir ve yazarken nelere dikkat etmelisiniz?” ve “Meta açıklamasını kesinlikle yazmanız gereken sayfalar hangileridir?” isimli rehberlerimizi okuyarak, meta açıklamalarınızı daha iyi şekilde oluşturabilirsiniz.
Arama motoru için değil ziyaretçileriniz için metinlerinizi yazın
Ürün sayfalarınızın öne çıkması için açıklama bölümlerini anahtar kelimelere boğmak yanlış bir tutum olacaktır. Her ne kadar arama motorlarının indekslemesi için bu içerikleri oluşturuyor olsanız da ziyaretçilerin ilgisini çekemediğiniz sürece bu sayfalardan geri dönüş alamayacaksınız. Bu nedenle de ürün açıklamalarınızı yaparken ilk önceliğiniz potansiyel müşterileriniz olmalı.
Kullanıcıların ilgisini çekebilmeniz, onların site üzerinde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacağı için, bu da kullanıcı deneyiminizin iyi olduğunu arama motorlarına gösterecektir. Sitede daha fazla vakit geçirilmesi de doğal olarak sitenizin sayfa değerinin yükselmesini sağlayacaktır.
Ürünün faydalarını önemli özelliklerini öne çıkartın
Kullanıcıların ilgisini çekerek onları sayfanız üzerinde daha fazla tutabilmek için, ürünün önemli özelliklerini ve tüketicilere ne gibi faydalar sunduğunu ele alacak açıklama metinleri hazırlayın. Faydaları göstermeniz ve kullanıcıların bu ürünü satın alarak hangi sorunlarını çözeceklerini göstermeniz, onların satın alma kararlarını da olumlu bir şekilde etkileyecektir.
Ürün açıklamalarını parçalara bölün
Ürün açıklamalarınızı tek bir alanda göstermenize de gerek yok. Özellikle sayfanın en başında görünen alanda özet bir şekilde ürün açıklamalarını paylaşabilir; sayfanın alt bölümünde de detaylı ürün açıklamalarınızı yazabilirsiniz.
Detaylı açıklama bölümünde, ürünle ilgili farklı fotoğraflar kullanabilir, uzun metinleri parçalara bölerek aralara “h2,h3” etiketli ara başlıklar ekleyebilir, listeleme yöntemiyle önemli bilgileri öne çıkartabilirsiniz.
Sayfalarınızı bu şekilde detaylandırmanız, kullanıcıların da site üzerinde daha fazla vakit geçirmesini sağlacağı gibi sayfadaki içerik oranını artırdığınız için, sayfalarınız daha iyi bir şekilde indekslenecektir.
- Etiketler:
- Site içi SEO nasıl yapılır? | Ürün Sayfaları