Site içi arama özelliği e-ticaret sitelerinde tüketicilerin aradıkları ürünlere daha kolay ulaşabilmelerini sağlayarak, tüketicilerin daha hızlı bir şekilde eyleme geçmesinde önemli rol oynayan araçlardan biri. Site içi arama özelliğini sitenizde kullanmak gerektiği gibi bu araçtan daha fazla geri dönüşüm sağlayabilmek için bu aracı en iyi şekilde optimize etmeniz de gerekir. Site içi arama özelliğini geliştirmek için kullanabileceğiniz bir takım ipuçları bulunuyor.
Site içi arama çubuğunuz görünür olsun
İlk önceliğiniz site içi arama çubuğunun sitenin ilk açıldığında görünür bir alanında olmasını sağlamak olacak. Sitenizi ziyaret edenler aradıklarına ulaşmak için kolay bir şekilde bu özelliğe ulaşabilmeliler. Bu çubuğu üst menü alanında ya da slider bölümünün üzerinde daha büyük bir şekilde sitenizde konumlandırabilirsiniz. Bunun yanı sıra arama butonunun rengini de arkaplan ve diğer görsellere kıyasla daha zıt bir renkle hazırlamanız, dikkat çekiciliği artıracaktır.
Site içi arama özelliğiniz hızlı olmalı
Günümüzde tüketicilerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak istedikleri özelliklerden biri de hızdır. Sitenin açılma hızı gibi site içi arama özelliğinin de hızlı olması, kullanıcıların daha hızlı eyleme geçmelerini sağlayacak faktörlerden biridir. Bu sebeple de site içi arama özelliğinizin hızlı çalıştığından ve hızlı bir şekilde arama sonuçlarını verdiğinden emin olmalısınız.
Otomatik tamamlama özelliği kullanın
E-ticaret sitenizde kullanıcı deneyimini geliştirmeniz ve tüketicilerin işini kolaylaştırmanız oldukça önemli. Bu nedenle de site içi aramalarda otomatik tamamlama özelliğini kullanmanız tüketicilerin aradıkları ürünü daha hızlı bir şekilde bulmalarını sağlar.
Bununla beraber uzun ve yazımı zor marka isimlerinin de daha rahat bulunmasını sağladığı için kullanıcı deneyimini daha iyi bir hale getirir.
Yanlış yazımlar için alternatif öneriler sunun
Google’ın “Bunu mu demek istediniz?” özelliği, kullanıcıların yazım hatalarına karşı bir uyarı sunarak aslında doğru yazımların yer aldığı önerileri kullanıcılara sunar. Bu özeliği site içi arama özelliğinizde kullanmanız, yanlış yazım yapan kullanıcıların ilgili ürünlere daha kolay ulaşabilmelerini sağlar. Bu tür önerilerin olmaması ve yanlış yazımlara karşın tüketicilere alternatif sunulmaması kullanıcı deneyimini kötü etkileyeceği gibi tüketicinin aradığı ürünün sitede olmadığı düşüncesine kapılmasına da neden olabilir.
Ürün kategorilerini de alternatif olarak arama sonuçlarının yanında gösterin
Otomatik tamamlama özelliğini kullanırken, açılan alt pencerede ürün alternatifleri sunarken, ürünlerin genel ve alt kategorilerinde arama yapılabilmesi için ürünlerin kategorilerini de bu arama sorgularında göstermeyi deneyebilirsiniz.
Örneğin aklında belli bir model olmayan kullanıcılar, bir ayakkabı araması yaparken, bu ayakkabıyı farklı kategorilerde arayabilmeliler. Erkek Ayakkabıları, Kadın Ayakkabıları, Spor Ayakkabılar gibi farklı kategori alternatifleri sunmak ve aramanın bu kategoriler içinde yapılacağının seçilmesi, kullanıcının daha doğru ürünlere yönlendirilmesine yardımcı olur.
Tüketicilerin ne tür arama sorguları yaptıklarını araştırın
Site içi arama özelliği, küçük bir arama motoru özelliğine sahip olduğu için, işinizi geliştirmek, tüketici davranışlarını incelemek, hangi ürünlere daha fazla talep olduğunu görmek için oldukça etkilidir. Bu nedenle de site içi arama özelliğinizi analiz etmeniz ve kullanıcıların bu arama özelliğini nasıl kullandığını takip etmeniz, siteniz ve hedef kitleniz hakkında bir takım verilere ulaşmanıza yardımcı olur.
Kullanıcıların yaptıkları arama sorguları sonrasında hangi ürün ya da kategorilere daha fazla ilgi duyulduğunu görebilir ve sonrasında da bu ürünleri siteniz üzerinde daha fazla öne çıkartarak, kullanıcıların bu ürünlere daha kolay ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra yapılan arama sorguları sonrasında herhangi bir sonuç vermeyen sorguları da takip ederek, bunları nasıl yönetebileceğinizi kurgulayabilir ya da bu arama sorgularıyla ilgili ürün araştırmaları yapabilirsiniz.