Şirketiniz için performans analiz çalışmaları yapmanız, şirketinizin durumu hakkında size bir takım bilgiler sunarken, ilerleyen dönemler için de stratejiler belirlerken size yardımcı olur. Şirket performans analizi yaparken özellikle üzerinde durmanız gereken bazı metrikler var. Bu metrikleri de aşağıda sizinle paylaşıyoruz.
Şirket performans analizlerini belli dönemlerde düzenli olarak yapmanız, bu süreçler içerisinde şirketinizin nasıl bir yol aldığını görmenizi sağlayacağı için düzenli olarak yapılması gerekir. Örneğin 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak performans analizi raporlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Gelirler
Belli bir dönem içerisindeki gelirlerinizin analizini yapmanız ve bu süreç içerisinde şirkete ne kadar pozitif nakit akışı sağlandığını takip etmeniz, şirketinizin durumu konusunda size fikir verecektir. Pozitif nakit akışının, negatif akıştan yüksek olması şirketinin karlılığını gösterecektir. Eğer şirketinizden çıkan para daha fazlaysa bu durumda da gelirleriniz, masraflarınızı karşılamıyordur ve sizin bu konuda bir takım çalışmalar yapmanız gerekir.
Geri dönüşüm oranı
Geri dönüşüm oranı, web siteniz üzerinde belli bir eylemi gerçekleştiren ziyaretçi veya kullanıcıların oranıdır. Bu geri dönüşümler, bir ürün satın alınması veya e-posta aboneliği gibi bir eylem olabilir. Geri dönüşümleriniz ne kadar yüksekse, yaptığınız çalışmalarının başarısı da bir o kadar yüksektir.
Geri dönüşüm hesabı şöyle hesaplanır:
Geri dönüşüm oranı = (geri dönüşümler / toplam ziyaretçi) x %100
Örneğin, bir ay içerisinde web sitenizi 100.000 kişi ziyaret etmiş ve 5000 kişi bir geri dönüşüm gerçekleştirmişse, geri dönüşüm oranınız %5’tir.
Müşteri kazanma maliyeti
Performans analizi sırasında ölçmeniz gereken metriklerden biri de müşteri kazanma maliyetidir. Bir müşteriyi kazanmak ve onun sitenizden alışveriş yapmasını sağlamak için harcadığınız parayı gösterir. Bu maliyet, pazarlama çalışmalarınızda harcadığınız bütçenin ne kadarının bir müşteriyi kazandırdığını gösterdiği için önemlidir. Bu maliyetin yüksek olması, müşteri kazanmak için pazarlama çalışmalarınıza daha fazla para harcamanız gerektiği anlamına gelecektir.
Bu maliyetleri düşürebilmek için, çalışmalarınızı tekrar analiz ederek, size en iyi performansı veren kanallar üzerine stratejiler geliştirmeniz gerekir. Bunu yapmak için de tüm pazarlama çalışmalarınızı analiz ederek, herbir kanal üzerindeki müşteri kazanma maliyetlerinizi hesaplamanız gerekir.
Ortalama sipariş tutarı
Bir diğer metrik ise ortalama sipariş ya da sepet tutarıdır. Bu metrik, sitenizden alışveriş yapan bir müşterinin, ortalama olarak ne kadar harcadığını göstermektedir. Ortalama sipariş tutarını artırmanız, şirketinizin gelirlerini artırmanızı sağladığı için önemlidir. “Sepet ortalamasını artırmak için neler yapabilirsiniz?” isimli rehberimizi okuyarak bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Yatırım getirisi
Yatırım getirisi (ROI), de performans analizi yaparken önemlidir. Yaptığınız pazarlama ve reklam çalışmalarının size ne kadarlık bir kazanç sağladığını görmek için bu analizi yapmanız gerekir. Bu analizi yaptıktan sonra da yatırım getirinizi yükseltmek için yeni stratejiler geliştirebilirsiniz. Yatırım getirinizi şöyle hesaplayabilirsiniz:
(Net kar - pazarlama yatırımları) / pazarlama yatırımları
ROAS (Reklam harcamalarından elde edilen gelir)
Reklam harcamalarınızdan ne kadar gelir elde ettiğinizi de gözlemlemeniz ve takip etmeniz gerektiği için, performans analizlerinizde bu metriğinde yer alması gerekir. Herbir reklam kampanyasından aldığınız geri dönüşümleri ve her kampanyadan elde edilen satış rakamlarını hesaplayarak, reklam harcamalarınızın size ne kadar kazanç sağladığını takip edebilirsiniz.
Toplam web site trafiği
Performans analizi yaptığınız dönem içerisinde, webi sitenize gelen toplam trafiği de analiz etmelisiniz. Böylelikle bu analiz dönemleri arasındaki trafik değişiklikleri de takip edebilirsiniz. Hangi dönemlerde trafiğin daha yüksek hangilerinde daha düşük olduğunu gözlemleyerek, SEO ya da pazarlama çalışmalarınızın performanslarını gözlemleyebilir; organik ve yönlendirme trafik oranlarınızı görerek, hangi kanallara daha fazla yatırım yapmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
E-posta takipçi /abone sayısı
E-posta pazarlama çalışmaları yapıyorsanız, performans analizi çalışmalarınıza bu veriyi de eklemelisiniz. Belli bir dönem içerisinde, e-posta listelerinize kaç kişinin abone olduğunu ve kaç kişinin abonelikten çıktığını takip etmelisiniz.
E-posta ile ilgili verileri daha da detaylandırmak için e-posta pazarlama çalışmalarınızın sonuçlarını da bu analize ekleyebilirsiniz. E-posta açılma ve tıklanma oranları, e-postadan elde edilen geri dönüşüm oranları gibi metriklerin de takibini yaparak, bu çalışmaların verimliliğini ölçebilirsiniz.
Sosyal medya takipçileri ve etkileşim oranları
Performans analizinizde sosyal medya takipçi değişimlerini ve etkileşim oranlarını da göz önünde tutabilirsiniz. Sosyal medya, pazarlama konusunda önemli bir yere sahip olduğu için, buradaki çalışmalarınızı takip etmeniz ve sonuçları analiz etmeniz, yeni stratejiler ve planlar yapma konusunda sizi yönlendirecektir. Belli bir dönemdeki takipçi artış ve düşüş oranlarının yanı sıra gönderilerinizin aldığı etkileşim oranlarının da ölçümlerini yapabilirsiniz.