Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Şirket kuruluşu sırasında girişimcilerin sık yaptığı hatalar
Telefon
WhatsApp
Şirket kuruluşu sırasında girişimcilerin sık yaptığı hatalar
Şirket kuruluşu sırasında girişimcilerin sık yaptığı hatalar

Şirket kuruluşu genellikle zor ve karışık bir süreçtir ve girişimciler bu süreçte bazı hataları yapabilmekte. E-ticaret şirket kuruluşu sırasında bu hataların göz ardı edilmesi ya da fark edilmemesi, ilerleyen zamanlarda bir takım sorunların yaşanmasına ya da işin başındaki beklentilerin gerçekleşmemesine neden olabilir.

Girişimcilerin sık yaptığı hatalar, birçok şirketin işe başlangıç sürecinin zorlu geçmesine neden olduğu için de bu rehberimizde şirket kuruluşu zamanında kaçınmanız gereken hataları ele alacağız.

Bir iş planının yapılmaması

İş planı, şirket kuruluşu için önemli adımlardan biridir. Şirketin ileriye yönelik planlarının yapılması, iş modeli, ürünler, hedef kitle, pazarlama ve reklam çalışmaları, finansal öngörüler ve hedefler, genel olarak şirket için belirlenen kilometre taşları olmadan işe başlamak, şirketi büyütmek için hangi yolların izleneceğinin belirlenememesine neden olur.

Şirketinizi kurma aşamasındayken detaylı bir iş planı yaparak, stratejilerinizi belirlemeniz ve şirketiniz için belli hedefler koymanız gerekir. Zaman içerisinde bu iş planını güncelleyerek, geçen zaman içerisinde gerçekleştirdiğiniz ya da tutturamadığınız hedefleri de ekleyerek, iş planınızı güncel tutmalısınız.

 

Finansal olarak hazırlıklı olmamak

Şirket kurma fikri girişimciler için cazip gelse de finansal zorluklara ve şirket ile ilgili masraflara hazır olunması oldukça önemlidir. Şirket kuruluşu sırasında birçok farklı masraf ile karşılacağınız gibi, bu masrafların yanı sıra marka ve ürün bilinirliğini artırmak için pazarlama ve reklam bütçelerini de hesaba katmanız gerekir.

Bu sebeple de işe başlamadan önce şirket kurma ücretlerini, e-ticaret sitesi kurma maliyetlerini, ürün tedarik ya da üretim süreçlerini, çalışanlarınız varsa onların maaş ve sigorta ücretlerini, kira, vergi ve ofis giderlerini hesaplamalı ve yıllık pazarlama ve reklam çalışmaları için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınızı planlamalısınız.

Böylelikle ne kadarlık bir sermaye ile bu işe başlayabileceğinizi planlamış olursunuz. Tabii ki bu planları yapmış olsanız da ekstra maliyetlerin de çıkabileceğini unutmamanız gerekiyor.

 

Fiyat stratejilerini yanlış belirlemek

E-ticarette fiyatlandırma rakip firmalarla yarışabilmekte önemli unsurlardan biri. Özellikle çok satılan ve başka firmaların da sattığı ürünleriniz bulunuyorsa doğru fiyatlandırma stratejilerini belirlemeniz gerekiyor.

Kendi ürettiğiniz ürünlerde de fiyatlandırma önemli konulardan biri. Ürüne biçtiğiniz değerin yüksek olması hedef kitlenizi kaçırabileceği gibi, bu fiyatı düşük tutmanız karlılığınızı düşürebilir. Bu sebeple de doğru fiyat aralıklarını bulmanız ve ürününüzün değerini koruyarak size kar getirmesini sağlamanız gerekiyor.

Bunu doğru bir şekilde yapabilmek için bulunduğunuz sektördeki ürünleri detaylı bir şekilde incelemeli ve analiz etmelisiniz. Benzer ürünlerin fiyatlarını incelemeniz, pazarın durumunu ve tüketicilerin beklentilerini görmenizi sağlar.

 

Pazar araştırması yapmamak

Pazar araştırması da şirket kuruluşu sırasında dikkate alınması gereken önemli kriterlerden biridir. Pazar araştırması, rakip firmalar hakkında bilgi almanızı sağlarken, pazarın durumunu ve geleceğini görmenizi sağlar. Bununla beraber tüketicilerinden pazardan, ürünlerden ve firmalardan beklentilerini de görmenize yardımcı olur. Fiyat stratejileri, doğru ürün seçimleri ve tüketicilerin ürünlere olan ilgilerini görmek için bu araştırmaların yapılması gerekir. Aksi taktirde girmeyi düşündüğünüz sektörden haberiniz olmadan, daha başka bir tabirle biraz kör bir dalış yaparsınız. Bu da iş geliştirmenizi ve stratejilerinizi nasıl belirleyeceğinizi zorlaştırır.

 

Çok hızlı büyümeye çalışmak

Şirket kuruluşu aşamasında yapılacak yanlışlardan biri de çok hızlı büyümeye çalışmaktır. Başlangıçta işler beklediğinizden iyi gidebilir ve sonrasında da şirketinizi büyütmek isteyebilirsiniz. Ancak altyapınızın hazır olmaması, finansal olarak bu büyümeyi karşılayacak sermayenizin oluşmaması ve şirket yönetimi ya da çalışanlar arasındaki düzenin tam oturtulmamış olması birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bir anda hızlı bir şekilde büyümek yerine belli aşamalar halinde büyümeye gitmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hem finansal hem de şirket yönetimi konusunda bu büyümeyi daha iyi yönetmeli ve kontrollü bir şekilde ilerlemelisiniz. Aksi takdirde hem yaptığınız iş ve hizmetlerinizin kalitesi düşebilir hem de doğru bir iş yönetim şekli belirlenmediği için şirketteki disiplin ve verimde düşüş görülebilir.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU