Sıfırdan Kendi İşini Kurma Sürecinde En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Sıfırdan kendi işini kurmak birçok kişinin hayalini kurduğu ya da yapmayı planladığı bir hedef olarak gittikçe daha popüler hale geliyor. Özellikle pandemi döneminde evde kendi işini kurmak isteyen ev hanımları, genç yaşta kendi işini kurmak isteyen bireyler ya da özel sektörde çalışıp kendi işini kurmak isteyen kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle girişimcilik, işletme, ekonomi ya da mühendislik gibi ilgili bölümlerden mezun olup gelecekte hangi mesleği yapacağı konusunda kararsız kalan birçok genç, kendi işini kurma serüvenine dahil oluyor.
Bu serüvende bireylerin bazı konularda birçok fedakarlık yapması gerekmektedir. Bu fedakarlıklar hem maddi hem de manevi olarak çeşitlendirilebilir. Ancak kendi işini kurma serüveni her ne kadar farklı riskler barındırsa da denemeden bunları kesinlikle tecrübe edemezsiniz. Bu nedenle, bir an önce harekete geçmek en doğrusu ve en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sıfırdan kendi işini kurma serüveninde en çok yapılan hatalar nelerdir?
Bir İş Planına Sahip Olmamak
Doğru ve başarılı bir iş planı belirlemek her ne kadar uzun bir süreç olsa da ileride size en çok para ve zaman kazandıracak temel madde niteliğine sahiptir. Çok fazla araştırma, çok fazla zaman ve çok fazla odaklanma gerektirse de gelecek odaklı düşünmek kendi işini kurma sürecinde kurtarıcı bir faktördür. Bir iş planına sahip olmadan kendi işini kurma sürecine giren insanlar çok kısa sürede olumsuz birçok sonuçla karşılaşmaktadır.
Pazar Araştırması Yapmamak
Bir işe başlamadan önce mutlaka ürün ve hizmetlerinizi detaylıca incelemeniz gerekmektedir. Eğer bu aşamayı atlarsanız insanların bu ürün ve hizmetlere ihtiyacı olup olmadığına dair hiçbir fikriniz olmayacaktır. Ayrıca, ürün ve hizmetlerinizin rakiplerinize göre ne kadar başarılı olduğunu test etmek pazardaki konumunuzu da tahmin etmenize yardımcı olacaktır.
Belki de dünyadaki en kaliteli şemsiyeleri ürettiğinizi düşünüyorsunuz ancak pazarda sizden daha iyi birisi mutlaka olabilir. Bu nedenle pazar araştırması yapmanın önemini mutlaka bilmeniz gerekmektedir.
Zayıf ve Güçlü Yönlerinizi Plana Dahil Etmemek
Her girişimcinin mutlaka zayıf ve güçlü olduğu noktalar bulunmaktadır. Sahip olduğunuz zayıf ya da güçlü yönleriniz kurmak istediğiniz işe uymayabilir. Örneğin; iletişim becerisi düşük, insan ilişkileri yetersiz ya da arkadaş canlısı bir insan değilseniz pazarlama sektörü size uygun bir sektör değildir.
Elbette bu tarz yetersizlikler kendi işini kurmak isteyen kişiler için bir engel değildir. Zayıf ve güçlü yönlerinizin farkındalığı bu alanda sizden daha başarılı bir personele ihtiyaç duyduğunuzu gösterebilir ve güçlü bir ekibe sahip olmanıza destek olabilir.
Yeterli Sermayeniz Olduğundan Emin Olmamak
İşletmelerin büyük kısmı kuruldukları ilk anda hiç para kazanamayabilir ya da büyük işletmelerin bir kısmı uzun yıllarca kara geçecek miktarda para kazanamayabilir. Bu nedenle işinizi kurarken hayatınızı devam ettirmeye yetecek miktarda paranız olduğundan emin olmanız gerekmektedir. İşin büyümesi ve ayakta kalması için de yeterli bir miktara mutlaka ihtiyacınız olacaktır.
E-ticareti Görmezden Gelmek
İşletmenizin büyük ya da küçük olması fark etmeksizin çevrimiçi hizmetlere de mutlaka ihtiyacı vardır. Ürün ve hizmetlerinizin geniş kitlelere tanıtılabilmesi için internet ortamında bulunmanız gerekmektedir.
İhtiyaç duydukları ürün ya da hizmetlere ulaşmak için interneti kullanan kişi sayısı gün geçtikçe hızla artmaktadır. Bu nedenle, yeni müşterilere ulaşmak ve hizmetlerinizi daha iyi pazarlamanın en iyi yollarından biri e-ticaretten faydalanmaktır.
Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmak
İşletmeniz tek kişilik olsa bile farklı birçok görevi içermektedir. Bu nedenle ne yazık ki tek bir kişi her işte en başarılı kişi olamamaktadır. Her işi yapabilecek becerilere sahip olsanız bile sizi kısıtlayan çok önemli bir şey vardır: zaman.
İhtiyaç duyduğunuz yardımları yolun başında alarak başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz. Muhasebeci, pazarlama uzmanı, danışman, insan kaynakları uzmanı ya da ihtiyaç duyulan alanlarda yetkili bir kişi girişiminizde kurtarıcı bir etkiye sahip olabilir.
Kendi İşini Kurmak İsteyenlere En Çok Verilen Öneriler Nelerdir?
Bir işe sıfırdan başlamak her zaman zor ya da karmaşık değildir ancak doğru planlama ve verimli bir çalışma gerektirir. Kendi işini kurmak isteyenlere öneriler:
- Dürüstçe öz değerlendirmenizi yapın. Artı ve eksi yönlerinizi maddeler halinde sıralayarak ya da başkalarına fikir sorarak hangi alanlarda yardıma ihtiyacınız olabileceğini öğrenebilirsiniz.
Sayılarla aranız nasıl? “Hayır” cevabı aldığınızda üstesinden gelebiliyor musunuz? Topluluk içinde konuşmak sizi endişelendiriyor mu? Bu tarz sorulara verdiğiniz cevaplar yardıma ihtiyacınız olan alanları keşfetmenize yardımcı olacaktır.
- Bir iş planına sahip olun. Başarılı ve devamlı bir iş için ihtiyaç duyulan en önemli şeylerden biri de iş planı oluşturmaktır.
- Fikrinizi değerlendirin. İşletmenizde sunacağınız ürün ve hizmetlerin pazardaki konumunu ve talebini değerlendirerek analiz raporu hazırlamanız en yaygın önerilerden biridir.
- İş yapınıza karar verin. Kuracağınız iş bir şahıs şirketi mi yoksa ortaklıkla kurulmuş bir iş mi olacak? Bu soruya verdiğiniz yanıt kendi işinizi kurarken mutlaka ihtiyacınız olan bir yanıttır. Ayrıca bu sorunun yanıtı ödeyeceğiniz vergi miktarından faydalanabileceğiniz teşviklere kadar birçok konuyu netleştirecektir.
- Kendinize inanın. Psikolojik olarak en çok ihtiyaç duyulan öneri, kendine inanmaktır. Başkalarını ikna etmeden önce kendinizi ikna etmeye ihtiyacınız vardır.
Kendi İşini Kurmak İsteyenlerin Mutlaka Alması Gereken 5 Eğitim Nedir?
Her geçen gün genişleyen eğitim alanı ve ihtiyaçlar, birçok sektörde kişilere destek olmaktadır. Özellikle kendi işini kurmak isteyenlere yönelik meslek edinme kursları son dönemlerde en çok tercih edilen kurslar haline gelmiştir. Muhasebe kurslarından girişimcilik eğitimlerine kadar birçok alanda verilen temel eğitimler kendi işini kurmak isteyen kişilerin mutlaka alması gereken eğitimlerdendir.
Temel Muhasebe Eğitimi
Gelir tablosu hesapları, bilanço hesapları, şirketinizin finansal faaliyetlerinin kaydedilmesi ve doğru bir şekilde yürütülmesi gibi ihtiyaçlar temel muhasebe eğitimlerinde öğretilmektedir. Bir işletmenin en çok ihtiyaç duyduğu alan olan muhasebe, kendi işinizi kurma serüveninde ufkunuzu genişletecek ve işletmeniz için hayati bilgilerin kazanımını sizlere sunacaktır.
Dijital Pazarlama ve E-Ticaret
Geleneksel pazarlamanın geldiği son nokta olan dijital pazarlama ve e-ticaret, işlerinizi hızla büyütmeye ve zamandan tasarruf etmenize destek olacaktır. Alacağınız dijital pazarlama ve e-ticaret eğitimleri ile dijital dünyada da markanızı tanıtıp kazancınızı artırmanın yeni yollarını keşfedebilirsiniz.
Girişimcilik Eğitimi
Girişimcilerin iş kurma sürecinde sorumlulukları, iş planı ve iş modellerinin nasıl hazırlanabileceği, piyasalarda nasıl rekabet edilebileceği gibi konuları bu eğitimlerle öğrenip kazanım elde edebilirsiniz. Kendi işini kurmak isteyen kişilerin mutlaka alması gereken derslerden belki de en önemlisi girişimcilik eğitimidir.
Etkili İletişim ve Networking
İş hayatında etkili iletişim kurmak, ikna becerilerini geliştirmek, farklı bakış açıları kazanmak, karşısındaki kişiyi anlamak, beden dilini doğru kullanmak ve güven oluşturmak etkili iletişim ve networking eğitimlerinin ana amaçlarındandır. Bu eğitimlerle iş hayatında büyük önem taşıyan iletişim becerilerinizi geliştirebilir ve etkili ikna yöntemleri kullanabilirsiniz.
Uluslararası Ticaret ve E-ihracat
Pazarınızı genişletmek ve markanızı dünyaya tanıtmak istiyorsanız mutlaka uluslararası ticaret ve e-ihracat eğitimleriyle temel bilgileri edinmelisiniz. Dış ticaret eğitimleri ile mesleki ilerleme kazanarak ürün ve hizmetlerinizi ihraç etmenin yollarını bulabilirsiniz.