Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
Sanal mağaza nasıl açılır?
Telefon
WhatsApp
Sanal mağaza nasıl açılır?
Sanal mağaza nasıl açılır?

Sanal mağaza, e-ticarete ilk adım olduğu için önemli bir konudur ve sanal mağaza açarken dikkat etmeniz gereken birçok önemli unsur vardır. Sanal mağaza açma süreci öncelikle yapacağınız iş ve niş ile başlar, sonrasında altyapı seçimi ve kurulumu ile devam eder. Bu süreçlerin nasıl işlediğini ve sanal mağaza açarken dikkat etmeniz gereken önemli noktaları da bu rehberimizde ele alacağız.

 

Sanal mağaza nasıl açılır?

Nişinizi seçin

Öncelikli olarak internet üzerine ne satacağınıza ve hangi nişe yönelik bir iş yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu hem iş planınızı oluşturmanıza yardımıcı olacağı gibi hem de web site tasarımınızın da nasıl olacağını etkileyen bir unsurdur. Bu sebeple de hangi sektör üzerine odaklanacağınızı belirlemeniz ilk adımınız olmalı.

Burada unutmamanız gerekenlerden biri, ilk baştaki iş planınızın ve sektörünüz zaman içerisinde değişime uğrayabilir. Yaptığınız iş modelini değiştirerek pivot edebilirsiniz. Böyle bir durumda yeni bir altyapıya ya da tasarıma ihtiyacınız olabilir ve bu oldukça normal bir durumdur.

Ancak yine de ihtiyaç duyacağınız altyapı ve tasarımı belirlemek aynı zamanda da iş planınızı oluşturabilmek için başlangıç olarak bir niş belirlemenizde fayda vardır.

 

Dropshipping mi yapacaksınız, kendi ürünlerinizi mi üreteceksiniz yoksa tedarikçilerle mi anlaşacaksınız?

İş modelinizi belirlemeniz de bu süreçte önemlidir. Ürünlerinizi nasıl satacağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Dropshipping modeline tercih ederseniz, üreticilerin ürünlerini satabilir, kendi ürünlerinizi üretebilir ya da tedarikçilerden ürünleri alarak kendi deponuzda tutabilir ve ürünlerin kargolarını kendiniz gönderebililirsiniz. Seçeceğiniz iş modeline göre de belli bir altyapıya ve sisteme ihtiyacınız olacağı için nasıl bir şekilde internetten satış yapacağınıza karar vermelisiniz.

 

Alan adınızı ve sosyal medya hesaplarınızı alın

Nişinize ve iş modelinize karar verdikten sonra da marka ismi bulma süreciniz başlayacaktır. E-ticaret siteniz için bir isim bulduktan sonra da alan adınızı ve yer alacağınız sosyal medya hesaplarının isimlerini almanız gerekir. Bu işlemleri yaparken de bazı kurallara dikkat etmeniz, isim seçiminizi kolaylaştırırken, doğru şekilde bu süreçleri tamamlanızı sağlar. Aşağıdaki rehberlerimizde bu konularla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

İş planınızı oluşturun

Sanal mağaza açarken bir sonraki adımınız da satacağınız ürünleri belirlemek olacak. İş modeliniz ve nişiniz belli olduktan sonra da satacağınız ürünleri belirlemeniz daha kolay olacaktır. Doğru ürünleri bulmak için anahtar kelime araştırmaları yapabilir, sanal pazar yerlerinde en popüler ürünleri araştırabilir, tedarikçilerden bilgi alabilir ve pazar araştırması yapabilirsiniz.

 

Ürün fotoğraflarınızı çekin

Ürünlerinizi seçtiğinizde de sanal mağaza açmaya biraz daha yaklaşmış oluyorsunuz. Seçtiğiniz ürünlerin fotoğraflarını da hazırlamanız gerekir. Dropshipping yapıyor olsanız dahi tedarikçinin sunduğu ürün fotoğrafları haricinde kendi fotoğraflarınızı da çekmeniz önemlidir. Bunları hem web sitenizde kullanabilir hem de sosyal ağlarda tanıtım amaçlı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra tedarikçilerin sunduğu fotoğrafları diğer firmalar da kullandığı için yaptığınız iş sıradanlaşmış olur. Orijinal olmak ve kendi içeriklerinizi üretmeniz, tüketicilerin de dikkatini çekmenize yardımcı olur.

 

Web sitenizde yer alcak içeriklerinizi belirleyin

Sanal mağaza açarken, sitenizde sadece ürünleriniz olmayacak. Bunun yanı sıra birçok farklı sayfada olacağı için bu sayfaların içeriklerini de hazırlamanız gerekir. Ana sayfa ve ürün sayfaları haricinde, hakkımızda, iletişim, SSS, kullanım koşulları, gizlilik sözleşmesi, iade politikası gibi sayfalarınız olmalı ve bunların içeriklerini de hazırlamanız önemlidir.

 

Ürün kategorilerinizi belirleyin

Site tasarımınızı yapabilmek için ihtiyacınız olan ögelerden biri de ürün kategorilerinizdir. Sitenizin navigasyonunu oluşturabilmek ve kullanıcı deneyimini geliştirecek bir navigasyon hazırlayabilmek için kategorilerinizi oluşturmalısınız. Bu kategorilerin hiyerarşik durumu, ürünlerinizi site üzerinde nasıl konumlandıracağını da belirlediği için önemlidir.

 

İş planınızı oluşturun

Sanal mağaza açarken, iş planınızı da hazırlamanız önemlidir; çünkü bu plan içerisinde yapacağınız çalışmaları tek tek belirlemeniz ve sonrasında da bütçelendirmelerinizi yapmanız önemlidir. Böylelikle altyapı kurulumu, web site tasarımı ve site yönetimi gibi konular için belli bir plan oluşturarak bunları bütçelendirebilir ve yatırımınızı bu doğrultuda yapabilirsiniz.

 

Altyapı seçiminizi yapın

İş modelinizi, nişinizi, satacağınız ürünleri ve alan adınızı belirledikten ve içeriklerinizi oluşturduktan sonra artık e-ticaret altyapı seçiminizi de yapabilirsiniz. Bu süreçte izleyebileceğiniz üç yol bulunuyor:

1. Ücretsiz altyapı paketleri: Ücretsiz yazılımları kullanarak, e-ticaret sitenizin kurulumunu yapabilirsiniz. Eğer kodlama ve tasarım bilginiz varsa bu yazılımlardan yararlanabilirsiniz. Ancak kodlama ve tasarım bilginiz yoksa bu platformlar üzerinde bir e-ticaret sitesi kurmak sizin için zor ve maliyetli olabilir.

 

2. Hazır e-ticaret altyapı paketleri: Hazır e-ticaret altyapı paketleri size tüm sistemi hazır halde gelen bir e-ticaret sitesi sunar. İhtiyacınız olan özellikleri seçerek, kodlama ya da tasarım bilgisine ihtiyaç duymanda hızlı bir şekilde sanal mağaza kurulumunuzu yapabilir ve satış yapmaya başlayabilirsiniz. Hazır paketler, tüm altyapı kurulumunu ve kodlama işlemlerini sizin için yapar.

 

3. Ajans ya da yazılımcılarla çalışabilirsiniz: Bir diğer yöntem ise ajanslar ya da yazılımcılarla çalışarak, kendi altyapınızı yazdırmaktır. Bu yöntemin maliyeti diğer iki yönteme kıyasla daha yüksektir; çünkü sizin istek ve ihtiyaçlarınıza özel bir yazılım hazırlanması gerekir. Bunun yanı sıra sıfırdan bir yazılım yapılacağı için sanal mağaza kurulum süreci de ihtiyaç duyulan isteklere göre uzayabilir.

 

Sonuç olarak:

Sanal mağaza açama süreci yukarıdaki şekilde özetlenebilir. İş modelini belirleyerek, ürünlerinizi seçip doğru altyapıyı seçerek mağazanızı kurduktan sonra da web site yönetiminizi yaparak mağazanızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

 

Sanal mağaza ile ilgili sık sorulan sorular

Sanal mağaza için altyapı nasıl seçilir?

Online mağazanız için bir altyapı seçerken; SEO uyumluluğu, farklı tasarım çözümleri, ödeme sistemleri uyumuluğu, sosyal medya entegrasyonu, blog ve e-posta yönetimi, kargo ve stok yönetimi ve raporlama seçenekleri gibi konulara dikkat etmeniz gerekir.

 

Sanal mağaza ismi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Şirketinizin isminin akılda kalıcı olması oldukça önemli. Akılda kalıcı olabilmesi için kısa ve okunuşu kolay isim alternatifleri üzerinde durmaya dikkat edin. Bununla beraber orijinal olması ve başka markaları anımsatmaması da marka imajınız için önemlidir. Arama motorları üzerinde de rekabeti yüksek bir isim seçmeniz, SEO çalışmalarınızı zorlaştıracağı için bu konuyu da göz önünde tutmanız gerekir.

 

Sanal mağaza maliyetleri ne kadar?

Sanal mağaza maliyetleri yapacağınız iş modeli ve ihtiyaçlarııza göre değişiklik gösterebilir. Bu maliyetleri hesaplarken, alan adı ve hosting masraflarını, altyapı masraflarınızı, kullandığınız 3. parti yazılımları, ürünleriniz için gerekliyse özel izin ve belgeleri, depo masraflarınızı da hesaplayarak maliyetlerinizi belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki rehberimizde bu konuyla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU