Google ve yaygın kullanılan diğer arama motorları, arama motoru ortamındaki kullanıcı - site ilişkisini en ideal düzeye getirmek için geliştirmeler yaparlar. Bu geliştirmeler sayesinde hem kullanıcı deneyimi artar hem de kaliteli web siteleri öne çıkma fırsatı yakalar. Siz de arama motorları tarafından sunulan birtakım özellikler ile e-ticaret sitenizi daha dikkat çekici hale getirebilir ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu konuda izleyebileceğiniz yollardan biri, rich snippets çeşitlerinden faydalanmak olabilir.
Rich Snippets Nedir?
Rich snippets (zengin veri), SERP’te klasik arama sonuçlarından daha fazla dikkat çeken ve kullanıcıya site hakkında daha fazla bilgi veren bir uygulamadır. Web sitesi geliştiricileri tarafından tanımlanan yapılandırılmış verileri okuyan Google, arama sonuçlarında bu kodlamalardan elde ettiği bilgileri rich snippets olarak kullanıcıya gösterir.
Klasik bir arama sonucu “URL - Title (Başlık) - Description (Açıklama)” şeklinde gösterilir. Eğer sonuçlardaki sitelerden birinde, aratılan anahtar kelime ile alakalı veriler mevcutsa, bu klasik şemanın altında söz konusu veriler de görünür. Örneğin bir ürün arayan kullanıcı, ürünle ilgili fiyat, renk, model gibi detayları siteye girmeden görebilir.
Aynı şekilde yemek tarifi arayan kullanıcılar hazırlama süresi ve kalori, belirli bir şarkıyı arayan kullanıcılar ilgili şarkının çıkış tarihi ve yazarı, bir kurum hakkında araştırma yapan kullanıcılar logo, kuruluş tarihi, adres gibi bilgileri zengin veri olarak görür. Bunlar gibi kullanılabilir 100’den fazla rich snippets türü vardır.
Rich Snippets Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Zengin ve faydalı içeriklerden oluşan bir web sitesine sahip olmak, her zaman ön planda olmak anlamına gelmez. Çünkü öncelikle bu içeriklerden arama motorunu haberdar etmek gerekir. E-ticaret siteniz hem arama motoru hem de kullanıcı dostu olduğu takdirde rich snippets gösterimi sağlanır. Bu doğrultuda zengin veriler, kullanıcıların bilgiye daha hızlı ve kolay ulaşmasını sağlarken e-ticaret sitenize de farklı faydalar sağlar.
Arama Sonuçlarında Daha Fazla Yer Kaplayın
Arama sonuçlarında daha fazla yer kaplamak için, arama motoru reklamlarına yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun için bir reklam bütçesi ayıramıyorsanız, zengin verilerle de aynı etkiyi yaratabilirsiniz. Rich snippets içeren siteler, klasik sonuçlardan daha fazla bilgi gösterebildiği için arama sonuçlarında daha geniş bir yer kaplar. E-ticaret sitenizi yapılandırılmış verilerle destekleyip rich snippets’a sahip olmasını sağlarsanız, siteniz arama sonuçlarında daha fazla yer kaplayarak daha görünür olur ve rakiplerinize karşı daha avantajlı olabilirsiniz.
Kullanıcıların Dikkatini Çekin
Rich snippets’a sahip bir sitenin daha dikkat çekici olması kaçınılmazdır. Kullanıcılar daha farklı görünen, daha fazla bilgi veren ve detay içeren sonuçlara daha fazla ilgi gösterir. Bu yöntemi kullanarak SERP’te fark yaratarak daha fazla kullanıcının ilgisini çekebilir ve kullanıcıların e-ticaret sitenizde alışverişe başlama ihtimalini artırabilirsiniz.
CTR’ınızı Artırın
E-ticaret sitenizin CTR’ının, yani tıklama oranının artması için arama sonuçlarında daha fazla yer kaplayıp kullanıcıların dikkatini çekmesi lazım. Zengin veriler bu iki konuda da fayda sağlayabildiği için, CTR’ı yükseltmenin en faydalı yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Kullanıcıyı tıklamaya teşvik eden bilgilere ve görünüme sahip bir sitenin tıklama oranı her zaman ideal seviyeye ulaşır.
E-ticaret Sitelerinin Tercih Edebileceği Rich Snippets Çeşitleri Nelerdir?
Google, her site tipine ve sektörüne uygun bir şekilde kullanılabilecek farklı zengin veriler geliştirmiştir. Bu noktada e-ticaret siteleri için kullanışlı olan bazı formatlar kullanıldığında rich snippets olarak öne çıkma ihtimali artar ve bu da satışlara etki eder. Rich snippets’lar için veri yapılandırma sürecinde Schema.org’u kullanabilir, hazırladığınız kodu Zengin Sonuçlar Testi ile doğrulayabilirsiniz.
Ürün Şeması (Product Schema)
E-ticaret siteleri için bir çeşit dijital pazarlama aracı olarak da bahsedebileceğimiz ürün şeması, “Product” işaretlemesi ile kullanılan bir rich snippets çeşididir. Bu şema ile arama sonuçlarında, görseller sekmesi de dahil olmak üzere ürünler ile ilgili ayrıntılı bilgiler gösterilir.
Şema dahilinde ürünler ile ilgili fiyat, stok durumu ve yorum puanı gibi detaylar arama sonuç sayfasında gösterilmekle birlikte görseller sekmesinde de “Ürün” rozeti ile ürünün görseli görünür. Ürün şeması, tek bir ürün sayfasına özel olarak ya da söz konusu ürünü satan farklı satıcıların bilgilerini içeren toplayıcı sayfası şeklinde tasarlanabilir.
Yorum ve İnceleme Snippet’i
Yorum ve inceleme snippet’i, kullanıcıların ürün kalitesi ve performansı hakkında fikir edinmesini sağlar. Ürünü satın aldıktan sonra incelemelerini site içerisindeki yorum kısmında belirten kullanıcıların verdiği bilgiler doğrultusunda oluşturulur ve sarı - gri yıldızlarla gösterilir. Yıldızların yanında 1 ile 5 arasında bir puan ve toplam oylama sayısı da gösterilir. Bu snippet sayesinde ürünlerinizin satış potansiyelini artırabilirsiniz.
Ürün Özellikleri
Spesifik ürünler üzerinden yapılan aramalar için e-ticaret sitelerine en fazla fayda sağlayan rich snippets çeşitlerinden biri, ürün özelliklerini içeren formattır. Bu tip bir zengin veri ile kullanıcı, sonuç sayfasında doğrudan ürünün teknik özelliklerini okuyabilir. Örneğin bir cep telefonu modeli aratıldığında, ürünün ekran boyutu, kamera çözünürlüğü, depolama kapasitesi gibi özellikleri, sonucun altında rich snippet olarak gösterilir. Bu sayede kullanıcı aradığı ürünün hangi e-ticaret sitesinde olduğunu önceden bilir ve kendisi adına faydalı olan siteye girer.
Yapılandırılmış Veri Nedir? Rich Snippets ile İlişkisi Nedir?
Yapılandırılmış veriler, site içerisindeki bilgilerin, arama motoru tarafından daha kolay algılanabilecek bir şekilde kodlanmış halidir. Bu kodlar site sahibi ya da bir geliştirici tarafından siteye eklendiğinde, sitedeki güncel veriler arama motoruna iletilir.
Rich snippets ile yapılandırılmış veri arasında yakın bir ilişki vardır. Çünkü arama motoru, sadece yapılandırılmış verileri zengin veri olarak kabul eder. Örneğin bir ürünün açıklamasında yer alan özellikler yapılandırılmış veri olarak işaretlenmezse, arama sonuçlarında rich snippets olarak gösterilmez.