Reklam ajansı ile çalıştığınızda, e-ticaret sitenizin tanıtım çalışmalarını daha verimli bir hale getirebilir ve geri dönüşümlerinizi artırabilirsiniz. Dijital pazarlama ve reklam çalışmalarınızı dışarıdan hizmet alarak yaptırmak isteyebilirsiniz. Özellikle de bu çalışmaları şirket içinde yapmak istemiyor ya da bu konularda tecrübeniz bulunmuyorsa bir reklam ajansı ile çalışmak size avantaj sağlayacaktır. Bu süreçte de doğru reklam ajansını seçemek önemli. Sizinle iyi iletişim kurup, sizin için doğru stratejileri geliştirecek bir firma bulmanız, hem zaman hemde para konusunda önemlidir. Peki, bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler özel durumlar nedir?
Reklam ajansı seçerken bilmeniz gerekenler
Tüm hizmetlerinizi tek bir yerden almaya çalışın
Dijital pazarlama, reklam, PR gibi reklam odaklı tüm hizmetlerinizi tek bir yerden almanız önemlidir. Reklam ajansı seçerken, verdikleri hizmetleri iyi bir şekilde araştırmanız ve anlamanız önemlidir. Tüm hizmetleri tek bir yerden aldığınızda, firmalar arasında iletişim kurma zorunluluğu kalmadığı gibi tek bir firmanın hazırladığı strateji daha iyi bir şekilde takip edilerek uygulanabilir. Bu hizmetler için birden fazla yer ile anlaştığınızda genel strateji bölüneceği gibi fikir ayrılıkları yaşanabilir ve iletişimde kopukluklar olur. Bu da reklamlarınızın verimliliğini ciddi şekilde düşürür.
Bunun yanı sıra tüm hizmetleri tek bir yerden aldığınızda da maliyetler daha düşük olacaktır ve bunun için anlaşma şansınız da vardır. Farklı hizmetler için farklı yerlerle çalıştığınızda herbiri için farklı fiyat ödemek zorunda kalırsınız ve bu da maliyetlerinizi artırır.
Sektör deneyimi
Reklam ajansı seçerken, firmanın sektördeki deneyimini de sorgulamanız gerekir. Ne süredir sektörde yer aldıklarını ve ne gibi çalışmalar yaptıklarını sormanız ve araştırmanız gerekir. Tecrübelerinin eksik olması sizin çalışmalarınızı da etkileyecektir. Sektör tecrübelerinin fazla olması, sizin için daha verimli stratejiler oluşturmalarını sağlar. Bu sebeple de bu konu üzerinde de durmanız önemlidir.
Sizin sektörünüzle ilgili deneyimlerini sorun
Dijital pazarlama ve reklam çalışmaları farklı sektörlerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Her reklam ajansı tüm sektörlerin dinamiklerine hakim olmayabilir. Bu da bir takım tecrübe eksikliğidir ve doğal bir durumdur. Sizin içinde bulunduğunuz sektörün dinamiklerine hakim olan ve bu konuda daha önceden iş yapmış firmalarla çalışmanız alacağınız sonuçları doğrudan etkileyecektir. Bu sebeple de sektörel bilgi ve tecrübeyi de göz önünde bulundurmanız bu süreçte önemldir.
Siz özel stratejilerinizi sorun
Reklam ajansı ile görüşürken size özel ne gibi stratejiler oluşturacaklarını da sormanız önemli. Standart bir sunum veya strateji size istediğiniz sonuçları vermeyecektir. Markanıza, ürünlerinize ve sektörünüzün dinamiklerine özel bir stratejinin oluşturulması gerekmektedir. Bu sebeple de ajans seçerken strateji seçeneklerini ve nasıl oluşturulduğunu da öğrenmeye dikkat etmelisiniz.
İletişimin nasıl olacağını öğrenin
Reklam ajansı ile nasıl bir iletişiminizin olacağını, haftanın hangi günleri hangi saatler arasında çalıştıklarını, ne sıklıkta sizinle iletişime geçecektirlerini ve hangi iletişim kanallarını kullandıklarını da öğrenmelisiniz. İletişim prosedürleri ve yöntemleri sizin de iş takibinizi kolaylaştıracağı için bunları da işin başında netleştirmeniz önemli.
Raporlamaları öğrenin
Raporlama seçenekleri hakkında da bilgi almanız gerekir. İş takibi yapabilmek ve alınan sonuçları takip edebilmek için reklam ajansı ile görüşürken ne sıklıkta nasıl raporlamalar yaptıklarını öğrenmeniz gerekir. Dijital pazarlama çalışmalarında tüm işlemler raporlanabildiği için firmanın size belli bir standartta rapor sunması gerekir. Bu raporlamalar genellikle aylık olarak yapılmaktadır. Bu raporlarda harcanan para, paranın hangi mecralara harcandığı, erişimler, etkileşimler, geri dönüşümler, ulaşılan kitle ve yatırım getirisi gibi detayların olması bir hayli önemlidir.
Ödemeler
Dijital pazarlama reklamlarında (Facebook, Instagram, Google Adwords vb.) reklam ajansı iki farklı şekilde bütçelendirme ve bütçe yönetimi yapabilir. Aylık olarak toplu bir ücret talep ederek, bu bütçeye tüm reklam harcamalarını da dahil edebilir. Bir diğer yöntem ise aylık olarak verilen hizmetler için belli bir bütçe talep eder; ancak reklam ücretlerini şirketin hesabı üzerinden yönetir. Bu durumda reklam ücreti doğrudan sizin hesabınızdan düşer ve kontrolü de sizde olur. Reklam ajansının nasıl çalıştığını da öğrenmeniz bu süreçte önemli.
Eğer firma, reklam ücretlerinin de dahil olduğu toplu bir bütçe istiyorsa burada, reklamlara harcanan tutarların düzenli raporlanması ve reklam parasının nasıl kullanıldığının da takibini yapmanız gerekir. Aksi taktirde paranın nasıl ve nereye harcandığını göremezsiniz. Anlaşmalarınızı yaparken de bunları oldukça net bir şekilde öğrenmeniz önemlidir.
- Etiketler:
- Reklam ajansı seçerken bilmeniz gerekenler