Telefon
WhatsApp
Özgün tasarım dili oluşturmanın altın kuralları
Özgün tasarım dili oluşturmanın altın kuralları

Gelişen teknolojiyle birlikte ilerleyen özgün tasarım dili rakipleriniz arasından kolayca sıyrılmanızı sağlayacaktır. Fark yaratan özgün tasarım ortaya çıkararak kuşaklar arası bir köprü oluşturabilmek mümkün. Peki nasıl oluşturulur bu özgün tasarım dili?

Duyguları harekete geçirin

Özgün, kelime anlamı olarak “yalnız kendine özgü bir niteliği olan, kopya olmayan” anlamına gelir. Özgün olmak sadece sanatsal özgünlük olarak değerlendirilmemelidir. İyi bir fikir, aklınıza gelebilecek her alanda özgün olmanızı sağlar. Kendi fikirlerinizle kuşaklar arası bağlantı kurabileceğiniz nokta ise geçmişe duyulan özlemdir. Tasarım diliyle bu duyguları vurgulamak insanlarda ortak bir payda yakalayabilmenin en kolay yoludur.

Duyguları harekete geçirebilen fikirlerle harmanlanmış her tasarım hatta doğru alanda, uygun kullanılmış bir çizgi dahi insanları etkilemenizi sağlayacaktır. Gerilla reklam örneklerinde bolca rastladığımız bu özgün fikir ve tasarım dilini firmanızın tasarım ve reklamları için fark yaratmak adına bir kılavuz olarak görebilirsiniz.

Bir parantez açarak gerilla pazarlamadan da biraz bahsedelim;

Gerilla pazarlama nedir?

Gerilla pazarlama geleneksel olmayan tekniklerle marka bilinirliğine katkıda bulunmayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle; yaratıcı yenilikçi ve stratejik olarak şah mat dedirten sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Gerilla pazarlamanın akılda kalma oranı çok yüksektir. İnsanların karşısına beklemedikleri bir anda ve ilgi çekici bir şekilde çıktığı için hafızalarda yer edinir. Fark yaratarak ön plana çıkar. Gerilla pazarlama; heyecan, enerji ve hayal gücü ister.

Bu tekniğin öncüsü olan Jay Conrad Levinson gerilla pazarlamayı “bütçesi küçük hayalleri büyük girişimciler için olan yaratıcı pazarlama tekniği” olarak tanımış ve şöyle bir örnekte vermiştir: "Küçük bir mobilya mağazasının, sağında ve solunda büyük mobilya mağazaları vardır. Bu büyük mobilya mağazalarının birinde, koca bir afişte “yüzde 60 indirim” diğerinde de “yüzde 75 indirim” yazmaktadır. Küçük mağazanın buna ayıracak bütçesi yoktur. Oda ufak bir pankart yapıp girişe asar. Pankartta yazan “ana giriş kapısı” dır. İşte gerilla ruhu budur.”

 

Özgün tasarım dili oluşturmak için izlenecek yollar nelerdir?

 

  • Doğru pazarlama yöntemi ve tasarım diliyle bir adım önde olun. Hedef kitlenin insani ve kültürel özelliklerine göre özgün tasarımlar geliştirme konusunda gelişime açık olmalısınız.
  • Tüm medya platformlarını stratejik olarak kullanabilmeli, sosyal medyanın gücünü arkanıza almalısınız.
  • Tasarım alanında edindiğiniz bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla kurgulayarak projelerinizi geliştirmelisiniz.
  • Tasarım kültürü hakkında güncel bilgileri takip etmeli ve bunları kendi dilinize uyarlamalısınız.
  • Kendinizi geliştiren kaynakları arttırmalı ve buna düzenli olarak zaman ayırmalısınız.
  • Bakmayı değil görmeyi öğrenmelisiniz.
  • Önünüze çıkan her tasarımı incelemeli ve asıl aktarılmak istenen mesajın ne olduğunu düşünmelisiniz.
  • Gördüğünüz her tasarım için "Ben olsam daha iyi nasıl yapardım?" sorusunu kendinize sormalısınız.
  • Tasarım dilinizi kuvvetlendirmek için çok okumalısınız.
  • Esinlenerek yola çıktığınız tasarımlara esir olmadan, onlardan ilham alarak sizi yansıtan yenilikler ortaya çıkarmaya odaklanmalısınız.
  • Tasarım için kullandığınız programların bilgilerini güncel tutun. Program içinde kullandığınız her bir aracı kullandıkça tasarım ve fikrinizi bambaşka bir boyuta taşıyabilirsiniz.
  • Size dayatılan zorunlu fikirler için bir siper oluşturmalısınız.
  • Hedef kitlenin insani ve kültürel özelliklerine göre özgün tasarımlar geliştirme konusunda gelişime açık olmalısınız.
  • Tüm medya platformlarını stratejik olarak kullanabilmeli, sosyal medyanın gücünü arkanıza almalısınız.

 

 

Çağın getirdiği gelişmelere uyum sağlayın

Teknoloji ve tasarım ilişkisine hakim olarak yetişen Z kuşağı özgün tasarım ve düşünce yapısına X ve Y kuşaklarına göre daha hakim bir noktada. Toplumda hızlı tüketime çabuk adapte olan Z kuşağına ayak uydurmak adına çabuk unutulmayan hatta akıllarda kalan fikirler üreterek fark yaratmalısınız.

Örnek: 1968 yılında yapılan McDonald’s logosu Z kuşağına ait olan birinin dahi belleğinde yer edinmiş durumda. Doğru pazarlama, hedef kitleye ulaşma ve özgün tasarımlarla hangi alanda faaliyet gösterdiğinizin önemi olmaksızın herkesin bildiği bir marka olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

 

Yaşadığımız teknoloji çağında her alanda fark yaratan, yenilik ve değişime açık olarak yolunuza devam etmelisiniz. Hangi işi yaparsanız yapın her zaman ileriye dönük ve fark yaratan işler yapmaya odaklanmalısınız. Unutmayın ki bu bakış açısıyla atacağınız her adım size başarı olarak geri dönecektir.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU