Telefon
WhatsApp
Ön Muhasebe Nedir?
Ön Muhasebe Nedir?

Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe ile işletmelerin temel finansal işlemleri gerçekleştirilir.

Ön muhasebe, genel muhasebenin ilk adımıdır. Ön muhasebe bir işletmenin mali yönetimini sağlayan her türlü bilginin işlenmesi ve takip edilmesidir. İşletmenin nakit, çek, senet, müşteri, stok, fatura veya banka hesaplarının kayıtları ve hareketleri, ön muhasebe aracılığı ile takip edilir.

Ön Muhasebe de Hangi İşlemler Yapılır?

Kasa takibi:

Firmanın günlük gelir, gider ve nakit akışının takibi için kullanılır. Nakit giriş çıkışlar, kayıt altına alınarak, yapılan tahsilat ve ödemeler izlenir. Böylece firmanın, nakit işlemlerinin takibi yapılır.

Banka hesaplarının takibi:

Firmanın bankalar aracılığıyla gerçekleştirdiği ödemeler, çekler, havale ve tahsilat gibi işlemlerin takip etmesi ön muhasebenin konusudur.

Çek ve senetlerin takibi:

Verilen veya alınan çek ve senetler ön muhasebede işlenir. Çek ve senetlerin vadelerini ve miktarlarını takip ederek, firmanın nakit akışı hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Fatura ve irsaliye takibi:

Alınan veya satılan hizmet ya da ürün karşılığında fatura kesilir. İrsaliye ise bir ürünün nakledilmesi esnasında kullanılan sevk belgesidir. Her türlü fatura ve irsaliye işlemi ön muhasebe kapsamındadır.

Stok giriş çıkış işlemleri:

Ürün alım satımı yapan firmaların depolarındaki ürünün takibinin yapılması da ön muhasebenin konusudur. Ürün alımında alış faturası ile sisteme girişi yapılır, ürün satıldığında ise satış faturası ile stoklardan düşürülür. Böylece hangi ürünün daha çok satıldığı hangi ürünün satılmadığı kolayca takip edilir.

Cari hesap takibi:

Müşteri ve tedarikçi hesaplarının tamamı cari hesaplardır. Her türlü alım satım işlemleri; ödeme, tahsilat, borç ve alacak takibi cari hesapla yapılır. Bu bilgiler rapor hazırlamak için de kullanılır.

Çalışan takibi:

Personelin maaş, avans, prim, vergi işlemlerini takip etmek ve ödemeleri ona göre planlamak mühimdir.

Cari hesap nedir?

Bir firma sahibiyseniz, bilmeniz gereken en önemli konuların başında cari hesap işlemleri gelmektedir. Cari hesap işlemleri yani borçlar ve alacaklar, bir işletme için kritik değerdedir.

Bir şirketin finansal ya da ticari ilişkileri olduğu alıcı, satıcı, banka vb. hesapların alacak ve borçlarının takibinin yapıldığı hesaptır.

TTK'ya göre cari hesap nedir?

Türk Ticaret Kanununun 87. maddesine göre cari hesap, iki kimsenin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip, bunları kalem kalem zimmet ve matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinden çıkacak bakiyeyi isteyebileceklerine dair bulunan mukaveleye denilmektedir.

CARİ HESAP TAKİBİNİN ÖNEMİ?

Cari hesap takibiyle, işletmenizin borç ve alacaklarını ayrıntılı ve düzenli bir şekilde görebilirsiniz.

Çoğunlukla muhasebe işlemlerinin geçmişe yönelik evrakları kayıt altına alınır. Geçmiş dönem bilgiler ve belgelerin mevcudiyeti cari hesabın takibinin yapıldığı anlamına gelmez. Cari hesap takibinin önemi geçmiş değil, güncel bilgilerle ilgili olmasıdır. Cari hesabın, düzenli ve güncel olarak tutulması oldukça önemlidir. Anlık istenilen raporlar söz konusu bilgilere dayanılarak hazırlanabilir ve muhtelif durumlarda mutabakat sağlanması için kullanılır.

CARİ HESAP TAKİBİ NASIL YAPILIR?

Defter'de cari hesap tutma

Bunlardan birincisi ve en klasik yöntem cari hesap defterleridir. Bu yöntemde defter 3 bölüme ayrılır; birinci bölümde alacakların, ikinci bölümde borçların ve üçüncü bölümde de vergi borcu ve diğer borç ve alacaklar işlenerek takibi yapılır.

Bu yöntem, iş yükü ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca bu yöntemle raporlama yapmak imkansızdır.

Excel'de cari hesap tutma

Müşteri ve tedarikçiler için ayrı ayrı hazırlanmış cari hesap kartları oluşturmalısınız. Söz konusu kartlarda; isim, ünvan, takip no, cari hesap türü, alacak ve borç bakiyesi gibi bilgiler olmalı ayrıca kartları belirli periyotlarda güncellemelisiniz. Bununla birlikte başka bir kartta da bütün borç ve alacakların listelenmesi gerekir. Excel'de cari hesap takibi anlaşılacağı üzere oldukça karışıktır. Muhtemel hataları önlemek neredeyse imkansızdır.

Excel'de ve defterde cari hesap takibi çok ciddi zaman ve emek kaybına neden olur.

Şirket içinde muhasebe programıyla cari hesap tutma

Şirket içinde muhasebe elamanı ve masaüstü bir muhasebe programında cari hesap takibi yapılır. Fakat küçük ölçekli işletmelerin bir çoğu, kendi bünyelerinde muhasebe programı kullanabilecek yetkin personel kaynağına sahip değil.

Lonca ön muhasebe programıyla cari hesap tutma

Mysoft bulut tabanlı ön muhasebe programıyla müşteri ve tedarikçilerinizin cari hesap takibini online olarak yapabilirsiniz. Ayrıca hangi müşteriden ne kadar alacağınız var, kime ne kadar ödeme yapacaksınız tüm bunları kolaylıkla takip edersiniz. Toplam tahsilat ve ödemelerinizi anlık olarak görebilirsiniz. Stok, maliyet, kasa, fatura, sipariş, banka ve müşteri bilgilerinin yönetimini çok pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Zamandan ve maliyetlerden tasarruf edersiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU