Telefon
WhatsApp
Limited (LTD) şirket nasıl kurulur ve maliyetleri nelerdir?
Limited (LTD) şirket nasıl kurulur ve maliyetleri nelerdir?

Limited şirket nasıl kurulur konulu yazımızda;limited şirket kurmak için kaç kişi gerekli, ltd şti kurmak avantajlı mı? limited şirket kurmak için gerekli evraklar gibi pek çok başlığı detaylandıracağız. İşini e-ticarete taşımak ya da sıfırdan yeni bir iş kurmak isteyenlerin karşısına çıkan şirket nasıl kurulur konusunu sade ve anlaşılır şekilde tüm ana hatlarıyla öğrenebilir, iş planınızı bu yönde yapabilirsiniz.

Şirket Kurmak için Ticari Şirket Türleri ve Farkları Nelerdir?

Limited şirket kurmak konusuna geçmeden önce ticari şirket türlerine değinmek gerekir. Ticari şirketler; şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olarak ikiye ayrılır. Sermaye şirket türleri limited ya da anonim olarak ikiye ayrılırken şahıs şirketleri bireysel olarak kurulan şirket türleridir.

ltd şti nasıl kurulur? diye merak edenler için şirket türlerini ana hatlarıyla açıkladık;

 

 

  • Limited şirket minimum 10.000 TL sermaye ve en az bir ortak ile en fazla 50 ortağa kadar kurulabilen şirket türleridir. Yüzde 22’lik sabit vergi dilimiyle vergilendirme söz konusudur.
  • Anonim şirket kurmak için minimum 50.000 TL sermaye ve en az bir ortak gerekir. Anonim şirketler en fazla 500 hissedara sahip olabilir.
  • Şahıs şirketi bireysel olarak kurulan, kuruluş maliyeti daha düşük şirket türüdür. Elde edilen gelire göre vergilendirilir.
  • Şahıs şirketi bir gün gibi kısa sürede kurulabildiği gibi kapatılabilir.

 

 

Kendi işinizi kurmak istediğinizde bir şirket sahibi olmanız gerekir. Her şirketin kendine has özellikleri bulunur. Limited şirket kurmak da kendi içerisinde avantaj ve dezavantajları barındırır.

Konuyu daha iyi anlamanız açısındanşahıs şirketi kurmakya da limited şirket kurmak mı daha avantajlı konulu videomuzu izlemenizi öneririz.

 

 

Limited Şirket Kurmak için Kaç Kişi Gerekli?

ltd şti nedir dediğimizde ekonomik faaliyetleri gerçekleştirebileceğiniz sermaye şirketlerinden biridir. Limited şirket kaç ortaklı kurulur? sorusunun cevabı ise en az 1 en çok 50 gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Limited şirket kurmak için en az 10.000 TL nakdi sermaye olma şartı aranır. LTD şirket kurmak ile bankacılık ve sigortacılık haricindeki yasalar çerçevesinde belirtilen her türlü ticari faaliyeti gerçekleştirebilirsiniz.

Limited Şirketi Nasıl Kurulur?

Türk Ticaret Kanunu’nca son yapılan düzenlemelere göre tek merkezden kurulum mümkün hale geldi. Şirket kurucularının sözleşmelerinin noter tarafından onaylanması uygulaması kaldırılarak işlemlerin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tek merkezden gerçekleştirilmesi kararı alındı. Ayrıca yapılan yeni düzenlemeyle Limited şirket kurarken bankadan hesap açma ve sermayenin en az %25’inin bloke edilmesi zorunluluğu kaldırılarak, şirket kurulduktan sonra taahhüt edilen sermaye iki yıl içerisinde şirket hesabına yatırılmasına karar verildi.

Limited (LTD) Şirketlerde Bulunması Zorunlu Olan Organlar Nelerdir?

Genel Kurul

Limited şirket organları olarak bir genel kurulun olma zorunluluğu bulunur. Genel kurul bir karar organıdır. Sözleşme değişimi kararı, müdür atama, görevden alma, ortak çıkarmak gibi olağanüstü gibi kararları alabilen kuruldur. Şirket üzerinde pay sahibi olan kişiler, şirketin genel, mali ve idari durumunu bu genel kurul toplantılarında görüşürler ve 3 ayda bir toplanırlar. Gerekli ve ihtiyaç duyulması halinde bu toplantıların yapılma süreleri kısaltılır.

Yöneticiler

Şirketin yönetiminde bulunan ve Limited şirketi temsil eden yöneticilerin de belirlenmesi LTD şirketlerde zorunlu tutulmaktadır. Şirketin idaresi ve temsil yetkisi, Genel Kurul tarafından göreve getirilen müdüre aittir. Müdürün görevini yerine getirememesi durumunda, ihraç ya da yönetim kurulu, yeni bir müdür ataması gerçekleştirebilir. Limited şirketlerde müdürün yetki süre sınırlaması yoktur.

Limited Şirket Avantajları

Neden LTD şirketi kurmalıyım sorusunu sunduğu bazı avantajlar ile yanıtlamak mümkündür. Limited şirketlerin avantajları, yapacağınız işe göre sizin yararınıza olabilir. Anonim şirketle karşılaştırıldığında artılarının daha yüksek olduğu görülmektedir.

 

  • Kurulumu için 1 ortak ya da tüzel kişinin yeterli olması
  • Bir yönetim kurulu üyesinin seçilebilmesi
  • Pay sahiplerinin hisse devirlerinde değer kaybetmemesi
  • En az 10.000 bin sermaye ile kurulabilmesi
  • En çok tercih edilen şirket türü olması
  • Limited şirket kurmak maliyetinin daha düşük olması
  • Çoklu ortaklık yapısıyla maliyetlerin paylaşılabilmesi
  • Ortak sayısının zamanla arttırılarak şirketin büyümesinin sağlanması
  • Sabit orandan vergilendirme yapılması
  • Şirketin limited olması güveni ve prestiji artırması

 

Limited Şirket Kurma Şartları

Ticaret unvanı iş konusu ile ilgili olmak durumundadır. Bankacılık ve sigortacılık dışında her türlü faaliyet için LTD şirket kurulabilir. Limited şirket kurmak için gerekli belgeler arasında; müdürlerin imza beyannamesi, kurucuların imza beyannamesi, kuruluş bildirim formu, dilekçe, kuruluş belgeleri, şirket sözleşmesi, oda kayıt beyannamesi sayılabilir.

Limited (LTD) Şirket Aylık Giderleri

Limited (LTD) şirket dezavantajları sayılabilecek bazı noktaları da bilmekte fayda vardır. Limited şirketler kapsamlı bir yapıya sahiptir ve ödeme ve masraflar farklılık gösterebilir.

Şirket kurduktan sonraki gider kalemlerinizi aşağıda sizler için sıraladık;

 

  • Aylık KDV ödemeleri
  • Her bir çalışan için sigorta primi ödemeleri
  • Müdürler için aylık 4B SGK primi
  • Üç ayda bir stopaj vergisi ödemeleri
  • Üç ayda bir geçici vergi ödemeleri
  • Yılda bir kez olmak üzere yıllık kurumlar vergisi
  • Yılda bir kez, meslek odası üye aidatları
  • Yılda bir kez, defter tasdik ücretleri
  • Belediye vergileri
  • Aylık mali müşavirlik ücretleri. (Çalışan sayısının artmasıyla beraber bu ücret de artar)

 

Limited Şirket Vergileri

Kurduğunuz şirket türü ne olursa olsun vergi yükümlülükleriniz oluşur. Limited şirketlerde, vergilendirmeler sabit bir oran üzerinden yapılır. %22 sabit oran 2020’de yüzde 20 olarak uygulanmaya başladı. Şahıs firmalarında, kişinin kazancına göre ödemesi gereken vergi miktarı da artar; ancak LTD firmalar sabit bir oran üzerinden bu ödemelerini gerçekleştirirler.

Limited (LTD) şirket kurma maliyeti 2020

Limited şirket kurulum ücretleri; ortak, müdür sayısı, kira tutarı, sektör ve bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebilir. Limited şirket maliyetleri bir standart değer olarak sunulmuştur. Aşağıda aynı zamanda limited şirket kuruluşu için gerekli evraklar / belgeler bilgisine de ulaşabilirsiniz.

Tek ortak
Tek müdür
Sermaye 10.000 TL
Kira 2.000 TL olarak düşünüldüğünde aşağıdaki maliyet tablosu karşımıza çıkar.

 

Noter maliyetleri

Müdür için imza beyannamesi, 1 adet 35 TL
Kuruluş vekaleti, 1 adet 80 TL
Nüfus cüzdanı örneği (her ortak için 3 adet) 40 TL
Ana sözleşme onayı, 1 adet 150 TL
İmza sirküleri (her müdür için 1 adet) 90 TL
Ticaret defter onayı (50 sayfalık) 150 TL
Şirket kuruluşu sonrası mali müşavir vekaleti 120 TL
Toplam 655 TL

Vergi dairesi masrafları

Kira damga vergisi (kefilli) 2000x12 = 24.000 x1,89 / 1000 = 45,36 TL
Kira damga vergisi (kefilsiz) 2000x12 = 24.000 x11,37 / 1000 = 272,88 TL
Her nüsha için damga vergisi ödenmesi gerekir.

Ticaret Odası

Sicil kaydı, 1000 TL
Faaliyet Belgesi, 10 TL
Toplam: 1010 TL

Mali müşavir

Şirket kuruluş ücreti, 750 TL

Matbaa

Şirket kaşesi, 2 adet: 30 TL
Fatura ve İrsaliye 1 cilt, 50 TL
Toplam: 80

Yukarıdaki ücretlerin yanı sıra, bu listeye dahil etmediğimiz masraflar bulunduğu gibi yapılacak işe ve yıllara göre değişkenlik gösteren tutarlar bulunabilir.

Şirketiniz Kurulana Kadar E-ticaret Siteniz Satışa Hazır Hale Gelsin

Limited şirket kurmak sürecinde bilmeniz gereken başlıkları sizler için açıkladık. E-ticaret yapmaya hemen başlamak, büyüyen e-ticaret pazarında bir an önce yerinizi almak için şirket kurmak aşamasında e-ticaret sitenizi satışa hazır hale getirebilirsiniz. İnternetten satış yapacağınız bir şirket kurmayı planlıyorsanız, hizmetlerimize göz atabilirsiniz.

Yukarıdaki ücretlerin yanı sıra, bu listeye dahil etmediğimiz masraflar bulunduğu gibi yapılacak işe ve yıllara göre değişkenlik gösteren tutarlar bulunabilir.

 

 

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU