Telefon
WhatsApp
Kurumsal kimlik oluşturmak için bilmeniz gerekenler
Kurumsal kimlik oluşturmak için bilmeniz gerekenler

Kurumsal kimlik, marka olma sürecinde de e-ticaret firmaları için önemli olduğu gibi tüketicilerle olan iletişim sürecinde de değer taşır. Her firmanın bir kurumsal kimliğinin olması gerekir. Özellikle uzun vadede sadık müşterilere hizmet verebilmek için bir marka olmanız; bunun için de bir kurumsal kimliğinizin olması gerekir.

İlgili rehber: E-ticarette kurumsal web tasarım trendleri – 2021

Kurumsal kimlik oluşturmak için bilmeniz gerekenler

Hedef kitleniz üzerinde araştırma yapın

Kurumsal kimlik çalışmalarında hedef kitlenin önemi oldukça büyüktür. Çünkü oluşturacağınız kimliğin hedef kitlenize hitap etmesi gerekir. Kullandığınız görsel çalışmaları, reklam kampanya ve pazarlama iletişiminiz, kullandığınız iletişim dili, yer aldığınız mecralar gibi birçok etken hedef kitleye göre şekillenmektedir. Bu sebeple de hedef kitle analizi yaparak, öncelikle ulaşmak istediğinzi hedef kitle hakkında fikir sahibi olarak, kimlik çalışmalarınız için bir ön hazırlık yapmalısınız.

İlgili rehber: Doğru hedef kitleye ulaşmak için sosyal ağ analizi nasıl yapılır?

Logo ve sloganlarınızı belirleyin

Kurumsal kimlik sürecinde logo ve sloganlarınızı da belirlemeniz gerekli. Logonuz, hem markanızın ruhunu ve vizyonunu yansıtmalı hem de hedef kitlenize hitap ediyor olmalı. Bu süreçte logo tasarımı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki rehberimizde bulabilirsiniz.

İlgili rehber: Akılda kalıcı bir marka logosu nasıl olur?

Logoyla beraber işinizi, hizmetlerinizi ve yine vizyonunuzu yansıtacak bir slogan bulmanız da önemli. Kısa, akılda kalıcı, sizi farklı kılan orijinal bir slogan üretmeniz bu noktada oldukça önemli.

İlgili rehber: Akılda kalıcı bir marka sloganı nasıl yaratılır?

Kurumsal kimliğiniz kişiliğinizi yansıtmalı

Her şirketin bir kişiliği vardır. Bu kişilik de hedefleriniz, sattığınız ürünler, tüketicilere verdiğiniz hizmetler, vizyonunuz gibi konular özelinde gelişir. Kurumsal bir yapı olabileceğiniz gibi daha eğlenceli ve genç kitleye hitap eden bir kimliğiniz de olabilir. Bu noktada yine yazının başında da belirttiğimiz gibi hedef kitleniz üzerinde kapsamlı araştırmalar yaparak, bu hedef kitleye uyumlu olabilecek bir kişilik oluşturmalısınız.

İletişim dilinizi belirleyin

Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde tüketicilerle iletişim kurarken nasıl bir dil kullanacağınızı da belirlemeniz gerekiyor. Bu dil, hem pazarlama ve reklam çalışmalarında hem de müşteri destek süreçlerinde gerekli olacaktır. Daha dostane ve sıcak bir dil kullanabileceğiniz gibi kurumsal ve belli kalıpları olan bir dil de kullanabilirsiniz.

Yine ulaşmak istediğiniz hedef kitle bu noktada kullanacağınız dili etkileyecektir. Hedef kitlenizin yaş aralığı ve ilgi alanları doğrultusunda onlarla daha iyi bir iletişim kurmanızı sağlayacak bir iletişim dili oluşturarak, belli prosedürler ve şablonlar hazırlayarak bu süreci yönetebilirsiniz.

Marka değerinizi artırın

Kurumsal kimlik çalışmalarının etkili olabilmesi ve tüketicilerin gözünde bir marka olma sürecine girmek için marka değerinizi de artırmanız önemli. Bunun için müşteri destek kalitenizi artırarak, sadık müşteriler edinmeniz, internetteki görünürlüğünüzü artırmanız, pazarlama ve reklam çalışmalarıyla satışlarınızı ve gelirlerinizi artırmanız gerekir. Marka değerini nasıl artırabileceğiniz konusunda daha fazla detaya ihtiyacınız varsa aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili rehber: Marka değeri nedir, nasıl artırılır?

Sürekliliği sağlayın

Kurumsal kimliğinizin oluşabilmesi için yukarıda belirttiğimiz çalışmaların sürekliliğini ve bütünlüğünü de sağlamanız önemlidir. Bu süreçte yer aldığınız tüm platformlarda aynı mesajları vermeniz, aynı görsel, logo ve sloganları kullanmanız, iletişim dilinizin belli bir stadartta olması gereklidir. Kurumsallığınızı sağlamak adına yaptığınız tüm çalışmalarda bir bütünlük olması bu sebeple önemlidir.

İlgili rehber: Markalaşma süreci nasıl yönetilmelidir?

Kaçınmanız gerekenler

Kurumsal kimlik oluştururken kaçınmanız gereken de bir takım konular bulunuyor. Bu konular kendi kimliğinizi oluşturmanızı zorlayacağı gibi tüketicilerin bakış açısında da kafa karışıklıklarına neden olabilir.

Öncelikli olarak başka firmaları kopyalamamanız gerekir. Onların stratejilerinden esinlenerek kendi stratejilerinizi oluşturabilirsiniz; ancak onlarla bire bir aynı şeyleri yapmak, onların slogan ya da logolarını kopyalamanız, iş modellerini bire bir uygulamanız tüketicilerde kafa karışıklığı yaratacağı gibi kendi kimliğinizi bulmanızın da önüne geçer.

Buna ek olarak tüketicilere karışık mesajlar da vermemeniz gerekiyor. Tüm platformlarda onlara aynı mesajı vermeniz ve markanızla ilgili tek bir algı yaratmanız önemlidir. Aksi takdirde tam bir kurumsallık yaratamayacağınız gibi tüketicilerin sizi tanımaları da zorlaşır. Onların akıllarında kalacak bir yapı oluşturmanız bu açıdan oldukça önemlidir.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU