İnternetten satış yapmak, günümüzde hayalinizdeki işi ortaya koymak ve girişimci olmak için yapabileceğiniz işlerden biri olarak öne çıkmakta. Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyümesi ve kullanıcıların internetten alışveriş alışkanlıklarının artması, internetten alışverişlerde firmalara olan güvenin artması, kendi işini kurmak için internetten satış yapmak isteyenlerin de sayısını artırıyor. Kendi işini yapma düşüncesi güzel olsa da online mağaza açmadan ve online satışlara başlamadan önce bir takım konuların üzerinde durmanız gerekli.
İnternetten satış yapmak için neler gerekiyor?
Fikrinizi oluşturun
İnternetten satış yapmak için öncelikle fikrinizi oluşturmanız gerekmektedir. Elinizdeki fikir, satacağınız ürünleri, pazarlama ve reklam stratejilerinizi, seçeceğiniz e-ticaret altyapısını, hangi kanallar üzerinde tanıtım yapacağınızı ve hedef kitlenizi etkileyecektir. Bu nedenle de ilk önce fikrinizi oluşturmanız oldukça önemlidir.
Hangi ürünleri satacağınıza karar verin
Fikirlerinizi bulurken, internetten satış yapmak için hangi ürünleri kullanacağınızı da bulmanız gerekmektedir. Doğru ürünleri bulmanız, hızlı bir şekilde marka ve ürün bilinirliğinizi artırırken, tüketicilerin taleplerini karşılamanızı da sağlar. Farklı nişlere yönelmek, pazardaki açıkları görmek, rekabeti düşük ürünlere yönelmek ilk başlarda oldukça mantıklıdır. Yükselen sektörleri ve trendleri takip etmek bu süreçte size yardımcı olacaktır.
Herkesin satmakta olduğu ürünleri satmaya çalıştığınızda, rekabetten sıyrılmak için fiyat kırmanız gerekir. Bu hem ürünün değerini hem de markanızın değerini düşürür. Bu nedenle de rekabeti az olan, tüketicilerin bir sorununu çözebilecek ürünlere yönelmeniz gerekir.
Nişinizi belirleyin
E-ticaret için fikir ve ürünlerinizi belirlerken nişinizi de bir yandan belirlemenizde fayda var. Belli bir nişte işe başlamanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hem pazarlama hem de ürün yönetimi açısından belli bir kulvara yönelmeniz, genel rekabetten daha kolay sıyrılmanızı sağlar.
Belli bir nişe yönelik çalışmalar yaptığınızda, daha dar bir kitleye ulaşırsınız, ancak bu kitleye ürün tanıtımları yapmanız daha kolaydır ve maliyetleri düşüktür. Rekabetin çok yüksek olmadığı bir niş üzerine odaklandığınızda da markanızı parlatmanız ve öne çıkartmanız çok daha kolay olur. Bu nedenle de trend aramalarını yaparken, niş sektörleri de araştırarak, rekabet analizlerinizi de yapmanız bir hayli önemli.
İsim seçimi, alan adı ve hostingin alınması
İnternetten satış yapmak için bir şirket kurmanız ve bir marka oluşturmanız da önemli. Bu süreçte öncelikle isim bulmanız gerekmekte. Markanızı yansıtacak ve orijinal bir isim bulmak için bir takım alternatifler belirlemeniz ve internet aramaları yaparak bu ismin başka firmalar tarafından kullanılıp kullanılmadığını araştırmanız gerekmekte.
Doğru ismi bulduktan sonra da e-ticaret siteniz için bir alan adı almanız gerekiyor. Alan adınızı alırken de seçtiğiniz ismin kullanılabilir olması önemlidir. İnternetten en yaygın şekilde kullanılan alan adı uzantısı “.com” olduğu için böyle bir isim seçmeniz daha etkili olabilir. Kullanıcılar marka adınızı internete gireceği zaman kullanıcı alışkanlıkları nedeniyle çoğunlukla “.com” uzantısını kullanacaklardır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki rehberimize bakabilirsiniz.
Alan adı seçiminizle beraber e-ticaret siteniz için bir hosting seçimi yapmanız gerekmektedir. Seçeceğiniz hostingin güvenli ve kapasitesinin artırılabilir olması gerekir. Güvenli olmayan sunucular, sitenizin ve itibarınızın zarar görmesine neden olabilir. Eğer hazır e-ticaret altyapı paketlerini kullanacaksanız, bu paketleri aldığınızda çalıştığınız firma size bir hosting hizmeti de sağlamaktadır. Bu nedenle hosting satın almadan önce nasıl bir altyapı kullanacağınızı da belirlemeniz önemli. Bu konuyada yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Sosyal medya hesaplarının alınması
Alan adı ve hosting seçimiyle beraber sosyal medya hesaplarınızı da almanız önemli. Sosyal medya, pazarlama ve tüketicilere ulaşma konusunda oldukça etkili olduğu için yer alacağınız mecralardaki hesaplarınızı alarak, kurumsal bir bütünlükte bu hesaplarınızın ayarlarını da yapmanız önemli.
Nişinizi ve ürünlerinizi belirlediğinizde ulaşacağınız hedef kitleyi de belirlemiş olacağınız için, bu kitleye en etkili şekilde ulaşacağınız sosyal medya platformlarında yer almanız gerekir. Her platformda olmanız illa ki gerekmemektedir. Zamanınızı ve iş gücünüzü doğru kanallara aktarmanız, alacağınız geri dönüşümleri artırmanızı sağlayacaktır.
Şirket kurulumu
İnternetten satış yapmak, aynı zamanda vergi mükellefi olmanız anlamına gelmektedir. 2. el ürün satışları ya da düşük hacimli ürünlerin satışlarını bazı sanal pazaryerleri üzerinde şirket kurmadan yapabilirsiniz. Ancak kendi markanızı yaratmak, sanal POS ile internetten ödeme almak ve daha profesyonel bir şekilde işinizi yapmak için kendi e-ticaret sitenizi kuracağınız zaman bir şirket kurmanız gerekir. Bu noktada da şahıs ya da limited şirket kurulumu ile bu süreci tamamlayabilirsiniz.
Vergileri öğrenin
İnternetten satış yapmak, sizi vergi mükellefi yapacağı için aylık ve yıllık olarak ödemeniz gereken vergileri de öğrenmeniz gerekir. İnternetten satışlar yaptığınızda, KDV, gelir vergisi, stopaj ve sektörünüze göre farklı vergilerle yükümlü olabilirsiniz. Kendi işinizi kurmadan önce bunları da göz önünde bulundurmalısınız.
E-ticaret altyapınızı seçin
İnternetten satış yapmak için bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda farklı altyapı seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Ücretsiz e-ticaret yazılımları, size özel kodlanmış ve tasarlanmış bir web site ya da hazır e-ticaret paketleri bu süreçte yararlanabileceğiniz yöntemler arasında yer almakta.
Ücretsiz yazılımlar size ek maliyet çıkartmadan bir altyapı sunar; ancak site tasarımı, ek özellikler, güvenlik, SEO ve benzeri konularda sitenizin kapsamını geliştirmek istediğinizde 3. partilerin sağladığı eklenti ve temaları kullanmanız gerekir. Bu da ön görülemen maliyetler çıkartır. Aynı zamanda tasarım ve kodlama bilginiz yoksa bunları öğrenmeniz gerekir ki bu da uzun zaman alabileceği için işinize odaklanmakta zorlanabilirsiniz.
Size özel kodlanmış ve tasarlanmış bir sitenin tamamlanması ise uzun zaman alabilir. Sıfırdan kodlama yapmak zaman alacağı gibi istediğiniz özelliklere göre istenilen fiyat da değişecektir. Yine kodlama ve tasarım bilginiz yoksa düzenli olarak destek almanız gerekecektir ve bu da maliyetlerinizi artıracaktır.
Hazır e-ticaret paketleri ise kodlama ve tasarım bilgisi gerektirmemektedir. Hazır şablonlardan yararlanarak, çok hızlı bir şekilde e-ticaret sitenizi hayata geçirebilirsiniz. Seçtiğiniz paketlerde özelliklerin hepsi tek fiyatta size sunulur ve istediğiniz zaman destek alma imkanınız da olur. Siz internetten satış yapmak için işinize odaklanabilir ve arkaplandaki teknik detaylarla ilgilenmek zorunda kalmazsınız.