İnternetten kıyafet satan siteler ya da kıyafet satmayı düşünen girişimciler, başlangıç sürecinde iş yönetimi ile ilgili konulara özellikle dikkat etmeli. İşin satış, pazarlama kısmının yanı sıra bir e-ticaret sitesi kurma ya da satacak ürün bulmak ya da kendi ürettiğiniz ürünleri doğru bir şekilde markaya dönüştürmek kolay olmuyor. Bu nedenle de işin özellikle başlangıç aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Bu rehberimizde de internetten kıyafet satan sitelerin özellikle yapması ve yapmaması gereken çalışmaları paylaşıyoruz.
İnternetten kıyafet satanların yapması gereken 4 çalışma
İleriyi planlayın
Plan yapmak işinizin başarılı olabilmesinde önemli bir rol oynamakta. Kıyafet satan sitelerin de ileriyi planlaması ve iş stratejilerini uzun vadeli olarak hazırlaması gerekir. İş planını hazırlarken, işin pazarlama, reklam ve iş geliştirme süreçlerinin planlamasının yanı sıra finansal ön görülerin ve AR-GE süreçlerinin de bu plana dahil edilmesi önemlidir.
Kimlere yönelik iş yapacağınızı iyi seçin
Kıyafet ve moda sektörü çok geniş bir hedef kitleye hitap eder ve bu nedenle de satılan ürünler her zaman sadece belli bir kesime yönelik olmaktadır. Ürünlerin fiyat aralığı, tarzı ve modelleri bu değişkenliğe neden olduğu için öncelikle hedef kitlenizi doğru bir şekilde tanımlamanız gerekir.
Sizin için doğru hedef kitleyi belirlemeniz, pazarlama ve reklam çalışmalarınızı etkili bir şekilde yapamamanıza neden olacaktır. Sizin ürünlerinize ilgi gösterecek ve onları satın alacak kitleleri belirleyerek, iş planınıza dahil etmeli ve sonrasında pazarlama ile reklam çalışmalarınızı yapmaya başlamalısınız.
Marka yaratma süreci üzerine çalışın
Kıyafet satan siteler özellikle markalaşma sürecine yatırım yapmaya özen göstermeli. Moda sektöründe bir marka yaratabilmek, markanızın bilinirliğini artırabilmek sadık müşteri kitlelerinizin olmasını sağlayacağı için oldukça önemli. Kendi ürettiğiniz ürünleri satmıyor olsanız; bu noktada sunduğunuz hizmet kalitesini en iyi hale getirerek, müşteri memnuniyeti sayesinde sadık kitleler edinmeye başlayabilirsiniz.
İnternetten kıyafet satan siteler, kendi özgün markalarını yaratmadan, moda sektöründe öne çıkmaları bir hayli zordur. Bu sektördeki rekabetin yüksek olması nedeniyle markalaşma, bu pazarda önemli bir güç sağlar.
Güvenli bir alışveriş ortamı sağlayın
İnternet üzerinden satış yaparken dikkat etmeniz gereken konulardan biri ise müşterilerinize güvenli bir alışveriş ortamı sağlayabilmektir. Online kıyafet satan siteler, siteye gelen ziyaretçileri kaçırmamak için sağlam bir altyapı kullandıkları gibi, sitelerindeki kullanıcı deneyimini en iyi hale getirerek, müşteri memnuniyetini artırmalılar. Güvenli bir ortamın sağlanmaması halinde tüketiciler siteyi terk edeceklerdir.
İnternetten kıyafet satanların yapmaması gereken 4 çalışma
Ani ve hızlı başarılar beklemeyin
Altyapınız, iş planınız ve pazarlama çalışamalarınız ne kadar iyi olursa olsun, e-ticarette başarı bir gecede gelen bir şey değil. Bu nedenle de ani ve hızlı başarı beklentileriniz olmamalı.
İnternetten kıyafet satan siteler başarılarını belli bir zaman içerisinde kazanmıştır. Bunun nedeni de marka bilinirliğinin ve belli bir müşteri tabanının oluşması için belli bir zaman geçmesi gerektiği gerçeğidir. Anlık yükselmeler yaşasanız dahi beklentilerinizdeki başarının gelmesi belli bir zaman gerektirir ve bu nedenle de sabırlı olmanızda fayda vardır.
Detayları göz ardı etmeyin
Yazının başında da dediğimiz gibi moda sektörü rekabetin oldukça yüksek olduğu bir pazardır ve bu sebeple de yaptığınız çalışmaların ve markalaşma sürecinin olabilecek en iyi seviyede yapılması gerekir. Detayların göz ardı edilmesi müşteri kaçırmanıza ve zarar etmenize neden olacaktır. Özellikle üzerinde durmanız gereken detayları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Ürün kalitesi: Ürünlerinizin belli standartları tutturması gerektiğini unutmamalısınız. Ürününüzün kaliteli olmaması, sadık kitleler yaratamamanıza neden olacaktır. Fiyat ve hedef kitle seçeneklerinize göre ürünlerinizin kalitesi değişebilir; ancak bu seçtiğiniz pazardaki standartları tutturmamanız, tekrar alışveriş yapan müşterilere ulaşamamanıza neden olur.
- Ürün fotoğraf ve açıklamaları: E-ticaret siteniz üzerindeki ürün fotoğraf ve açıklamalarına da özen göstermelisiniz. Ürünün özelliklerini, malzemesini, ölçülerini detaylı bir şekilde belirterek, tüketicileri bilgilendirmelisiniz. Bunun yanı sıra düz beyaz arka fonlu fotoğraflar yerine ürünlerinizin fotoğraflarını belli konsept ve kurgularla çekmeniz daha ilgi çekici hale getirir.
- Ürün paketleme: Ürünün paketlemesine de özen göstermelisiniz. Kutu ve paket açılımı deneyimi, müşterinin markanızla ilk tanışma anını yansıtır. Bu nedenle de özenli bir şekilde hazırlanmış paketler, müşterilerinizin ürünlerinizden daha fazla keyif almasını sağlar.
- Kargo gönderim süreci: Kargo ücretleri ve kargo gönderim sürecinin takibini de verimli bir şekilde yapmalısınız. Kargo ücretinin yüksek olması müşterileri kaçırabileceği gibi, kargonun geç teslim edilmesi ya da yanlış ürün gönderiminin yapılması da marka imajınıza zarar verir.
Sadece organik büyüme bel bağlamayın
İnternetten kıyafet satan siteler için pazarlama ve reklam çalışmaları çok önemlidir. Sadece organik olarak büyümeye bel bağlamak doğru bir strateji olmayabilir. Özellikle rekabeti yoğun bir sektörde sadece organik olarak büyümeye çalışırsanız bu büyüme oldukça uzun zaman gerektirebilir.
Organik büyümeye bel bağlamak yerine reklam ve pazarlama çalışmalarına belli bir bütçe ayırmalı ve farklı platformlarda bu çalışmaları yapmalısınız.
Sosyal mecralar ya da Adwords reklamları hedef kitlenizi büyütmek ve marka bilinirliğinizi artırarak, sitenize trafik çekmek için etkili kanallardır. Bunları doğru ve verimli bir şekilde kullanmanız, markanızın daha hızlı büyümesini sağlar.
Çok hızlı büyümeye çalışmayın
Yapılan yanlışlardan biri de çok hızlı büyümeye çalışmaktır. Çok hızlı büyümeye çalışıldığında, web sitenin ya da markanın bu büyümeye hazır olmaması durumunda, birçok sorun ortaya çıkmaya başlar. Ekibin tüm işlere yetişememesi, ürün kontrollerinin doğrul yapılamamasına, müşteri hizmet kalitesinin düşmesine ya da pazarlama çalışmalarındaki verimin azalmasına neden olur.
Kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümeye çalışıldığında firmalar, genellikle bell bir süre yönetimi idare edebildiklerini düşündükleri için konuya müdahale etmezler; ancak müşteri memnuniyetsizlikleri artmaya başladığında ve alınan olumsuz geri bildirimlerin sayısı fazlalaştıkça bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu sebeple de hızlı büyümek yerine, daha doğal ve planlı bir şekilde büyümek için planlar yapmalısınız.