İnternette satış yapmak, günümüzde yaygınlaşmaya başladı ve böylelikle e-ticaret sektörü de Türkiye’de büyümeye devam ediyor. Tabii ki bir e-ticaret sitesi kurmak ve satacak ürünler bulmak tek başına bu süreçte yeterli değil. İnternette satış yaparken bazı konulara da özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Hem pazarlama hem de operasyonel kanallarda dikkat etmeniz gerekenleri de bu rehberimizde listeliyoruz.
İnternette satış yaparken dikkat etmeniz gerekenler
Marka bilinirliği
Online mağazanız üzerinden satış yapabilmek ve hacminizi büyütebilmek için marka biliniliriğinizi de artırmanız gerekir. Marka bilinirliği, müşteri memnuniyeti ve pazarlama çalışmaları ile artırılmaktadır. Müşteri memnuniyetini artırdığınızda, bu kişiler hakkınızda olumlu yorum yaparak, kendi çevrelerine de aldıkları hizmetten bahsederler. Pazarlama ve reklam çalışmaları ise sizi tanımayan ve hizmetlerinizden haberdar olmayan kitlelere ulaşmanıza yardımcı olur. Böylelikle daha geniş ve yeni kitlelere de ulaşma şansınız olur.
İçerik üretimi
İnternette satış yapmanın haricinde internet üzerindeki görünürlüğünüzü artırmanız da önemlidir. Markanızla ilgili ne kadar çok içerik olursa, marka bilinirliğinizi de o kadar artırabilirsiniz. Bunun için de içerik pazarlama çalışmalarına ağırlık vermeniz önemlidir. Blog yazılarının yanı sıra, video içerikler üreterek, sosyal ağlar üzerinde bunları paylaşarak etkileşimlerinizi artırabilirsiniz. Sosyal medya içerikleri de bu süreçte, marka görünürlüğünüzü artırmanıza yardımcı olacaktır.
Pazarlama ve reklam stratejileri
Satışlarınızı artırabilmek için pazarlama ve reklam çalışmaları yapmanız günümüzde bir gereklilik halini almıştır. Rekabetin yoğunlaşması nedeniyle, markanızı öne çıkartmak için bu çalışmaları yapmanız gerekli. İnternette satış için bir dijital pazarlama stratejisi geliştirerek, elinizdeki bütçeyi en verimli şekilde kullanarak, doğru kitlelere ulaşmanız, markanızı tanıtarak, satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Artık sadece bir e-ticaret sitesi kurmak yeterli olmadığı için pazarlama ve reklam çalışmalarına yatırım yapmanız önemlidir.
Doğru hedef kitle ayarları
Reklam ve pazarlama çalışmalarınızın başarılı olabilmesi için de doğru hedef kitleye yönelik bu çalışmaları yapmanız gerekir. Bunun için de müşteri profilleri çıkartmanız ve ürünlerinize ilgi duyabilecek kitle türlerini belirlemelisiniz. Buna ek olarak, sattığınız ürünlerin kimlerin hangi sorunlarını çözdüğünü belirlemeniz ve böylelikle de pazarlama çalışmalarınızda yapacağınız hedeflemeleri de belirlemelisiniz.
Güvenlik
E-ticaret sitenizin güvenliğini sağlamanız da bu süreçte önemli bir unsurdur. İnternette satış yaparken, tüketicilere güvenli bir alışveriş ortamı sunmanız gerekir. Güven konusunda birçok tüketici sorun yaşadığı için, güvenlik önlemlerini almanız ve altyapınızı geliştirmeniz önemlidir. SSL sertifika kullanımı, özel güvenlik yazılımları ve sitenizi HTTPS’e geçirmek bu süreçte atacağınız ilk adımlar olacaktır. Aşağıdaki rehberimizde daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Kullanıcı deneyimi
Siteniz üzerinde kullanıcı deneyimini geliştirmeniz de satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Kullanıcıları sitenizde daha fazla tutmanız, onların daha fazla sayfa görüntülemesi yapmalarını sağlamak, aradıkları ürünlere kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlamak ve mobil cihazlar üzerinde de iyi bir deneyim sunmanız, geri dönüşümlerinize olumlu katkı sağlayacaktır. Bununla beraber tüketicilere iyi bir deneyim sunduğunuzda, arama motorları da sitenizin değerini yükseltir. Bu sebeple de kullanıcı deneyimi SEO konusunda da size yardımcı olur
SEO çalışmaları
İnternette satış yaparken, düzenli olarak yapmanız gereken çalışmalar arasında SEO da bulunmakta. SEO çalışmaları, bir kere yapıldıktan sonra bırakılan ve sonuç getirmesi beklenen çalışmalar değildir. Bu sebeple de aktif olarak bu çalışmaları yapmak gerekir. Yeni anahtar kelime kullanımları ve denemelerinin yanı sıra mevcut sayfalarınızın performansını artıracak çalışmalar ile de SEO’nuzu geliştirmeniz önemlidir. Bunlara ek olarak içerik pazarlama çalışmalarında da anahtar kelime odaklı çalışmalar yaparak, hem sitenizi güncelleyebilir hem de arama motorlarından trafik çekecek içerikler oluşturabilirsiniz.
Stok yönetimi
Reklam ve pazarlama çalışmaları harince operasyonel tarafta da bir takım çalışmalar yapmanız gerekir. Bunlardan biri de stok yönetimidir. E-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünlerin stok kontrollerini yaparak, gereken zaman aralıklarında stok yenilemeleri yapmayı unutmamanız gerekir. Stok alt limitleri belirlemek bu süreçte size yardımcı olacaktır. Bununla beraber sitenizde stok adetleriyle, deponuzda stok adetlerinin entegre olduğundan emin olmalısınız. Stokta olmayan bir ürünü satmanız, marka imajınıza zarar vererek, müşteri memuniyetini düşürecektir.
Kargo takibi
İnternette satış yaparken özellikle takip etmeniz gerekenlerden biri de kargo durumudur. Kargonun müşteriye teslim edildiğinden emin olmanız ve siparişin zamanında teslim edilmesi için gerekli çalışmaları yapmanız bu süreçte önemli bir unsurdur. Kargo teslim çalışmalarının yanı sıra e-ticaret sitenizde farklı kargo teslim seçenekleri sunmanız da müşteri memnuniyetini artırmanıza yardımcı olacak çalışmalardandır.
İadeler
Online mağazanızda satış yaptığınızda, ister istemez iadelerle de ilgilenmeniz gerekecektir. Hizmet kaliteniz ne kadar iyi olursa olsun, bazı müşteriler sorun yaşayabilirler ve yasal olarak da tüketicilerin ürün iadesi yapma hakkı bulunur. Bu sebeple de iade koşullarnızı hazırlamanız ve iadeleri nasıl yöneteceğinizle ilgili de bir strateji oluşturmanız önemlidir.
Fiyatlandırma stratejileri
Ürünleriniz için belli bir satış fiyatı belirlerken de bazı stratejileri göz önünde bulundurmanız gerekir. Hedef kitlenizin ulaşabileceği fiyatlar belirlemenin yanı sıra kimi zaman rekabetle baş etmek için de fiyatlarınızı gözden geçirerek, revize etmeniz gerekebilir. Bu durumlar için de elinizin altında bir fiyatlandırma stratejisi bulunması önemli olacaktır.
Vergiler
Bir e-ticaret sitesi kurarak, internette satış yaptığınızda vergi mükellefi olmuş olursunuz. Bu sebeple de şirket olarak ödemeniz gereken bir takım vergiler ortaya çıkacaktır. Vergilerinizi hesaplamanız ve zamanında bu vergileri ödemeniz de şirket olarak bir sorumluluğunuzdur ve vergilerinizi ödememeniz bir takım yasal sorunlarla yüzleşmenize de sebep olacaktır.
Site yönetimi ve bakımı
Düzenli olarak yapmanız gereken çalışmalardan biri de site yönetimi ve bakım çalışmalarıdır. Altyapınızı kurduktan sonra, belli aralıklarla kullandığınız sistemlerin güncellemelerini yapmanız, tasarımsal sorunları gidermeniz, kullanıcı deneyimini geliştirecek çalışmalar da yapmanız önemlidir. Zaman içerisinde aldığınız trafiğin artması durumunda altyapınız bu trafiği kaldırmayabilir ve bu sebeple de altyapınızın kapastini büyütmeniz gerekebilir. Bunlara yönelik çalışmalar yapmanız da internette satış yaparken önemli bir unsurdur.