Geçtiğimiz hafta Google kendi resmi blogunda yaptığı açıklamada Google Alışveriş Reklamları’nı 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren kaldıracağını açıkladı. Bu karar tabii ki e-ticaret firmaları için oldukça önemli bir durum oldu; çünkü birçok firma Google Alışveriş Reklamları ile arama sorgularından web sitesine trafik çekmekteydi ve satışlarını artırma konusunda da önemli bir araçtı. Adwords kampanyaları ile farklı ürünleri öne çıkartmak ve doğrudan satın alma sayfasına yölendirme yapma, ürün fiyatı sergileme, ürün puanlarını gösterme gibi özelliklerinin olması da bu özelliği e-ticaret firmaları için oldukça etkili kılıyordu.
Aynı şekilde kullanıcılar tarafından baktığımızda da, belli bir ürün arayan kullanıcılar istedikleri ürünleri arama motoru üzerinde doğrudan görerek, ürünün satın alma sayfasına hızlı bir şekilde gidebilmekteydiler. Bu durum kullanıcıları da etkileyecektir ve onların satın alma alışkanlıklarını da değiştirmeye başlayacaktır.
Google Alışveriş Reklamları neden kaldırıldı?
Konuyu bilmeyenler için Google Alıveriş Reklamları’nın neden kaldırıldığını kısaca açıklayalım. Rekabet Kurumu’nun, 2020’nin başında Google’ın Alıveriş Karşılaştırma Servisleri’nin (AKS) rekabette eşitlik sağlaması yönünde bir karar aldı. Bu süreçte Google, Rekabet Kurulu’nun bu kararına karşın AKS’nin, hem kullanıcıların hem de reklam verenlerin kullanım deneyimlerini geliştirmeye ve rekabeti dengelemeye yönelik bazı adımlar atmış olsa da iki tarafın çözüm sürecinde anlaşamaması nedeniyle, Google 10 Ağustos’ta bu reklam hizmetini durdurma kararını almış bulunuyor.
Google Alışveriş Reklamları’nın kapanması e-ticaret firmalarını nasıl etkileyecek?
Google Alışveriş Reklamları’nın kapatılması, asıl reklam harcamalarını Adwords kampanyaları üzerinden yapan e-ticaret firmalarını doğrudan etkileyecek. Büyük bütçe ayıran firmalar, bu reklamlar üzerinden ciddi bir trafik çekmekteydiler.
Doğrudan ürün fotoğrafı üzerinden reklamların kullanıcılara sunulması, ürün fotoğraf ve puanlarının reklamların üzerinde gösterilmesi, kullanıcıların satın alma kararlarını etkiliyordu; ancak dünden itibaren bu reklamların kaldırılması artık e-ticaret firmalarını farklı arayışlar içerisine yönlendirecek.
Bu durum Adwords reklam kampanyalarına yatırım yapan firmaları, farklı pazarlama ve reklam stratejilerine yönelmeye itecektir. Burada tabii ki birçok faktör ortaya çıkacak. Çünkü yıl içerisinde geliştirilen tüm pazarlama ve reklam stratejilerinin yönü değişmek zorunda kalacak. Bu da hızlı bir şekilde adımların atılarak, farklı kanallara adapte olmayı gerektirecektir.
Google Alışveriş Reklamları ile sitesine belli oranda trafik çeken ve satışlarını artıran firmalar da bu karardan ciddi şekilde etkilenecektir; çünkü bir anda ciddi satış düşüşleri gerçekleşmeye başlayacaktır. Bu da şirketin normal gelirlerinin ve karının düşmesine neden olabilir.
Kendi e-ticaret sitesindeki ürünlere reklam çıkanların yanı sıra sanal pazaryeri üzerinde ürün satışı yapan ancak Adwords reklamlarıyla ürünlerini öne çıkartan firmalar da bu durumda ciddi bir zarar görecektir. Özellikle kendi e-ticaret sitesi bulunmayan ve sadece sanal pazaryerlerinde ürün satışı yapan firmaları, ürünlerini öne çıkartmakta zorlanacaklar. Bu noktada da firmaların kendi e-ticaret sitelerini kurmaları ya da kendi siteleri üzerinden reklam çıkmaları bir gereklilik haline gelecektir.
Özellikle marka bilinirliği üzerine çalışmalar yapmamış olan firmalar bu karardan sonra ciddi şekilde etkilenebilir. Çünkü Google Alışveriş Reklamları’nda öne çıkan sorgularda kullanıcıların ilk odağı ürünlerde oluyordu ve ürünleri fiyatlarına ya da puanlarına göre kıyaslıyordu. Şu an ise Google’dan gelen trafikte kullanıcıların ilk tercihi bildikleri markalar üzerinden alışveriş yapmak olabilir. Bu durumda da marka bilinirliğini artırmak, internetten satış yapan firmalar için önemli bir unsur olacaktır.
Peki, bu durum online satış yapanları çaresiz bırakıyor mu? Tabii ki hayır. İnternette reklam ve pazarlama çalışmalarınızı yapabileceğiniz birçok farklı kanal bulunuyor ve bunlar üzerinden ilerlemeniz, buradaki açıklarınızı kapamanıza yardımcı olacaktır.
Google Alışveriş Reklamları yerine kullanabileceğiniz alternatifler
Facebook reklamları
Google Alışveriş Reklamları yerine kullanabileceğiniz alternatiflerden biri Facebook reklamlarıdır. Sosyal ağlar günümüzde e-ticaret firmalarının sıklıkla kullandığı reklam mecraları olduğu için bu süreçte stratejilerinizi Facebook reklamlarına doğru kayıdarabilirsiniz. Eğer hedef kitleniz aktif bir şekilde bu platformda yer alıyorsa, farklı reklam modelleri, ürün kategorileri, Facebook mağaza açımı ile tüketicilere bu mecra üzerinden ulaşabilirsiniz.
Instagram reklamları
Facebook’un yanı sıra Instagram reklamlarından da bu dönemde yararlanabilirsiniz. Facebook’taki reklam modellerinin Instagram üzerinde de bulunması; aynı zamanda günümüzde kullanıcıların Instagram’ı daha çok kullanıyor olmaları, bu platformu da reklam kampanyaları için daha ideal bir hale getirmekte.
Instagram reklamlarının yanı sıra e-ticaret sitenizdeki ürünleri doğrudan Instagram’da sergilemek için InstaShop uygulamamızdan yararlanabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde ürünlerinizi Instagram reklamlarınızda öne çıkartarak, satışlarınızı artırmak için reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
Twitter reklamları
Twitter üzerinde belli bir kitleniz bulunuyorsa ve hedef kitlenize buradan daha iyi ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız Google Alışveriş Reklamları yerine Twitter üzerinde de reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
Linkedin reklamları
Google Alışveriş Reklamları’na alternatif olarak kullanabileceğiniz bir diğer kanal ise Linkedin reklamlarıdır. Özellikle B2B tarafında iş yapan firmalar için Linkedin reklamları daha etkili olacaktır. Sektörel olarak bakıldığında bu durum değişiklik gösterebilmektedir; ancak genellikle bu reklamlar B2B firmalarınca tercih edilmektedir.
E-posta pazarlama çalışmaları
E-posta pazarlama çalışmaları da kullanabileceğiniz alternatiflerden biri. E-posta listelerinizdeki abonelere düzenli olarak yeni ürünler, kampanyalı ürünler ya da hatırlama mesajlarıyla ulaşarak, reklamlarınıza devam edebilirsiniz. Bu çalışmaların tek dezavantajı, mevcut abone kitlenize hitap edebiliyor oluşunuzdur. Yeni kitlelere ulaşmak için e-posta pazarlama çalışmaları etkisiz olacaktır. Bu nedenle de bu çalışmaları sosyal medya reklamlarınızla bir arada kullanmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Influencer pazarlama çalışmaları
Google Alışveriş Reklamları özellikle yeni kitlelere ulaşma konusunda etkiliydi; ancak bu reklamların kalkmasının ardından sosyal medya ile yeni kitlelere ulaşmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yapabileceğiniz çalışmalardan biri de influencer pazarlama olabilir. Sosyal ağlardaki tanınmış kişi veya hesaplarla işbirlikleri yaparak, ürün ve marka tanıtımı yaparak, bu hesapların hitap ettikleri kitlelere ulaşarak, farklı bir hedef kitleye ürünlerinizi tanıtma şansı bulabilirsiniz.