Facebook reklam performansını ölçmek, yatırım getirinizi ve reklamlarınızdan nasıl bir geri dönüş aldığınızı analiz etmek için oldukça gerekli çalışmalardan biri. Reklamların performansını belirleyen farklı kriterler bulunmakta ve bu kriter üzerinde durarak, reklamlarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Reklamlarınızın performansını artırmak, yatırım getirinizi ve geri dönüşümünüzü de artıracağı için bu ölçümlemeleri yapmanız oldukça önemlidir. Facebook reklam performans ölçümü için kullanabileceğiniz bu yöntemleri de bu rehberimizde ele alacağız.
Facebook reklam performansı nasıl ölçülür?
Gönderi erişimini takip edin
Reklamlarınızın performansını ölçerken ihtiyacınız olan verilerden biri gönderi erişim sayısıdır. Gönderinin toplamda kaç kişiye ulaştığını analiz ederek, sonrasında yatırım getirisi ve geri dönüşümünüzü hesaplayabilirsiniz.
Gönderi erişimi, paylaşımınızı toplamda kaç kişinin gördüğünü gösteren veridir. Yaptığınız paylaşımlarda ve reklam yöneticisi üzerinde gönderinizin toplamda kaç kişiye ulaştığını görebilirsiniz.
Etkileşim oranlarını hesaplayın
Facebook reklam performansını ölçmek için etkileşim oranlarını da ölçümlemeniz gerekiyor. Etkileşim oranı, gönderilerinizin ne kadar ilgi ve tepki çektiğini görmenizi sağlar. Kullanıcıların bu içeriği ne kadar beğendiklerini görmeniz de performans analizi için önemlidir.
Etkileşim oranını hesaplamak için baz alamanız gereken kriterler şunlardır:
- Beğeniler
- Yorumlar
- Paylaşımlar
Gönderi ne kadar çok etkileşim alırsa, sosyal platformlar bu içeriğin, kullanıcıların ilgisini çektiğini düşünerek, bu gönderileri daha fazla kişiye gösterir. Gönderinin daha fazla kişiye gösterilmesi de elde edilecek olan geri dönüşümleri artıracaktır.
Gönderilerin etkileşim oranlarını analiz ettiğinizde, hangi içeriklerin daha fazla ilgi çektiğini görebilir ve sonraki reklamlarınızda da bu verileri kullanarak, içeriklerinizi daha ilgi çekici hale getirmek için çalışmalar yapabilirsiniz.
Tıklama oranlarını hesaplayın
Facebook reklam performansını analiz etmek için tıklama oranlarını da hesaba katmanız gerekiyor. Erişim ve etkileşim oranlarının yanı sıra kullanıcıların bi gönderilere ne kadar tıkladığını analiz ederek, geri dönüşümlerinizi de hesaplayabilirsiniz.
Reklamlarınızın erişimi ve etkileşimi yüksek; ancak tıklama oranları düşükse geri dönüşüm oranlarınız da düşük olacaktır. Bir geri dönüşüm alabilmek için reklamlarınıza tıklanması gerekmektedir. Tıklama oranlarını yükseltmek için de tekliflerinizin, mesajlarınızın, içeriklerinizin ve ürünlerinizi nasıl sunduğunuzun önemi vardır.
Web sitenize gelen sosyal yönlendirme trafiğini analiz edin
Facebook reklam performansını analiz etmek için Google Analytics üzerinden de bir takım analizler yapmanız gerekir. Sosyal yönlendirme trafiğini analiz ederek, Facebook reklamlarından web sitenize ne kadarlık bir trafik geldiğini de görebilirsiniz. Bu trafiği ölçerken, gelen kullanıcıların sitede ne kadar vakit geçirdikleri, yeni ve eski kullanıcıları, sayfayı terk etme oranlarını, ortalama sayfa ziyaret sayısı ve sitede geçirilen süreyi de takip ederek, reklamlarınızın ne kadar etkili olduğuna dair birçok veriyi analiz edebilirsiniz.
Geri dönüşüm başına maliyeti hesaplayın
Bir kullanıcı kazanmak için ne kadarlık bir ücret ödemeniz gerektiğini de hesaplamanız, performans analizi için önemlidir. Geri dönüşüm başına maliyetinizi hesaplamak için de şöyle bir yolu izleyebilirsiniz:
Örneğin, 100 TL’lik bir reklam verdiğinizde, 5 müşteri kazandıysanız, geri dönüşüm başına maliyetiniz 20 TL’dir. Başka bir deyişle bir müşteri kazanmak için 20 TL harcamışsınızdır.
Bu analizi bir adım öteye götürmek için de bu müşterinin size ne kadar kazandırdığını analiz etmeniz gerekir. 20 TL ile kazandığınız müşteri sitenizden 100 TL’lik bir ürün satın aldıysa, reklamlarınızdan kazancınız olmuştur. Ancak bu kullanıcı 10 TL’lik bir ürün aldıysa, reklamlarınızın performansı yeterince iyi değildir ve bu kampanyaya devam etmek mantıklı değildir; çünkü para kaybetmenize neden olmaktadır.
Yatırım getirinizi ölçün
Yapmanız gerekenlerden bir diğeri de toplam yatırım getirinizi hesaplamaktır. Geri dönüşüm başına maliyette olduğu gibi, reklam kampanyanız sonrasında, harcadığınız reklam bütçesinin, bu dönemki satış karlılığınızdan düşük olması gerekir.
100TL’lik bir reklam karşılığında 1000 TL’lik bir satış yaptıysanız, reklamlarınız iyi performans göstermiştir. Ancak 100 TL’lik bir reklamdan sonra 50 TL’lik bir satış yaptıysanız yatırım getiriniz düşüktür ve reklamlarınızı durdurarak, yeni bir strateji ile reklam kampanyaları hazırlamanız gerekir.
Facebook reklamları ile ilgili sık sorulan sorular
Facebook reklam modelleri nelerdir?
Facebook’un birçok farklı reklam modeli bulunuyor. Masaüstü ve mobil cihazlara özel reklam modellerinin yanı sıra Hikaye gösterimlerindeki reklamlar, zaman akış tünelindeki reklamlar, mobil uygulama indirme odaklı reklamlar, web site trafiği veya etkileşim yaratma gibi birçok farklı model bulunuyor. Aşağıdaki rehberimizden bu reklam modelleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Facebook reklam boyutları nelerdir?
Facebook reklam boyutları farklı reklam modellerine ve reklamların hangi alanda gösterileceğine göre değişiklik gösterebiliyor. Zaman tüneli üzerindeki reklamlarda farklı boyutlar olduğu gibi Hikaye görsel boyutları ve video içeriklerin de görsel boyutları değişiklik gösterebiliyor. Facebook reklam boyutlarını aşağıdaki rehberimizde bulabilirsiniz.
Facebook Piksel nedir? Nasıl kullanılır?
Facebook Piksel, kullanıcıların bir web sitesi üzerindeki davranışlarını inceleyen bir takip kodudur. Bu kod ile web siteniz üzerine gelen kullanıcıları analiz edebilir ve Facebook reklamları oluştururken, Piksel’in elde ettiği veriler doğrultusunda reklamlarınızın hedeflemelerini daha kapsamlı bir şekilde yaparak, yatırım getirisini ve geri dönüşümlerinizi artırabilirsiniz. Aşağıdaki rehberlerimizde Facebook Piksel kurulumu ve kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.