Doğru stratejileri geliştirebilmek, marka ve ürününüzü tüketicilere verimli bir şekilde ulaştırabilmek için pazarlama ilkeleri hakkında bilginizin olması gerekir. Bu sebeple de bu rehberimizde de pazarlamanın ilkelerini ve en temelde dikkat etmeniz gereken unsurları ele alıyor olacağız.
Pazarlama ilkeleri ile yola çıktığınızda, stratejilerinizi ve yol haritanızı nasıl belirleyebileceğinizi ve öncelikli olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini kavramış olursunuz. 1940’larda 4 ana ilkeden oluşsa da 1981’den itibaren pazarlama ilkeleri 7’ye çıkartılmıştır. Aşağıda bu 7 ilkeyi de detaylı bir şekilde ele alıyoruz.
Pazarlama ilkeleri nelerdir?
Ürün (Product)
Öncelikli olarak ilk başta ürün (product) gelmekte. Pazarlama çalışmalarınızı yapabilmeniz için bir ürününüzün olması gerekir. Bu noktada da ürününüzle ilgili bir takım soruları yanıtlamanız gerekmektedir.
- Mevcut pazarda ürünlerinize bir talep var mı?
- Ürünlerinize tüketicilerin belli bir sorununu çözüyor mu?
- Bu ürünü satan başka firmalar var mı?
- Rakiplerinizin pazarlama, reklam ve fiyatlandırma stratejileri neler?
- Bu ürünleriniz pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalitede ve özellikte mi?
- Ürünlerinizin, rakiplerinizinkilerde farklılıkları neler ve ürününüzü ayrıştıran özellikler neler?
Bu soruların yanıtlarını bulduğunuzda ürününüz, mevcut pazarınız, hedef kitleniz ve rakipleriniz hakkında bir takım verilere ulaşmış olursunuz. Bu veriler doğrultusunda da ürününüzü daha iyi tanımış olur; böylelikle de pazarlama stratejileriniz için daha doğru adımları atabilirsiniz. Bununla beraber eğer ürününüz mevcut pazarda tutunmanız için yeterli değilse farklı ürünlere yönelebileceğiniz gibi ürününüz üzerinde Ar-Ge çalışmaları yaparak ürününüzü de geliştirebilirsiniz.
Fiyatlandırma (Price)
Fiyatlandırma da pazarlama ilkeleri arasında ikinci sırada yer almakta. Doğru fiyatlandırma stratejilerini uygulamanız, pazarlama çalışmalarınız için önemlidir. Mevcut pazardaki tüketicilere ulaşmak için doğru fiyatlandırmaları yapmanız ve bu fiyatlarınızı pazarlamanız gerekir.
Pazarın durumuna ve dönemsel olarak fiyatlarınızı düşürebilir, kampanyalar düzenleyebilir veya fiyatlarınızı artırabilirsiniz. Tüm bunlar pazarlama çalışmalarınızda önemli bir rol oynadığı için özellikle üzerinde durmanız gereken konular arasındadır.
Dağıtım (Place)
Pazarlama ilkeleri üçüncü sırada dağıtım kanalları gelmekte. Ürünlerinizi hangi kanallar üzerinde satışa sunduğunuz da pazarlama stratejileriniz için önemlidir. E-ticaret sitenizin haricinde bir fiziksel mağazanız bulunuyor mu? Kendi web siteniz dışında sanal pazar yerleri üzerinde satış yapıyor musunuz? Eğer yapıyorsanız, hangi platformlar üzerinde bu satışları yapıyorsunuz?
Bunlara ek olarak yurt dışında da satış yapıyor musunuz? Eğer yapıyorsanız buradaki dağıtım ve satış kanallarınızı da belirlemeniz gerekir. Herbir satış kanalı için farklı pazarlama çalışmaları yapmanız gerekebilir. Fiziki mağazanızı tanıtacak çalışmaların yanı sıra tüketicileri sanal pazar yerlerine yönlendirecek reklam kampanyaları hazırlamalı, pazar yerlerinin kendi reklamlarından yararlanarak ürünlerinizi üst sıralara çıkarmanız gerekir. Yurt dışı satışları artırmak için doğrudan bu ülkelere yönelik pazarlama çalışmaları yapmanız önemlidir. Bu sebeple de dağıtım süreci de pazarlama planlarınıza dahil olmalıdır.
Kampanya ve Promosyon (Promotion)
Pazarlama ilkeleri içerisinde yer alan bir diğer madde ise kampanyalarınız ya da bir diğer adıyla promosyonlarınızdır. Ürün, fiyatlandırma ve dağıtım unsurlarının ardından düzenlediğiniz kampanyalar da pazarlama çalışmalarınızı etkilemektedir. Doğru kişilere ulaşmak, ürünün tanıtımını doğru kanallar üzerinden yapmak ve pazarın talebini karşılayacak fiyatlarla bu promosyonları gerçekleştirmek de pazarlama çalışmalarınızın verimini etkiler.
Bu çalışmalarınız kimi zaman iyi sonuçlar verir, kimi zaman da beklentilerinizi karşılamaz. Bu durumda da bazı hedeflemelerinizi yanlış yapıyor olabilirsiniz. Kampanya süreçlerinizi yakından takip etmeniz ve tüketicilere nasıl daha iyi ulaşabileceğinizi araştırmanız reklam ve kampanyalarınızın başarısını da doğrudan etkiler.
Tüketiciler (People)
Pazarlama ilkeleri arasında en çok öneme sahip maddelerden biri de tüketicilerdir. Tüketicileri doğru analiz etmek, onların beklentilerini anlamak ve onların sorunlarını çözecek ürünler bulmak, markanızın başarısının arkasında yatan başarının anahtarlarından biridir. Bu sebeple de tüketicileri doğru bir şekilde analiz etmeniz gerekir.
Pazarlama stratejilerinizde doğru hedef kitleyi belirlemeniz ve kendi müşteri profillerinizi belirlemeniz, çalışmalarınızın doğru kanallar üzerinden doğru kişilere ulaşmasına yardımcı olur. Reklam ve kampanyalarınızın hedeflemelerini yaparken sizin ürünlerinizle uyumlu olacak hedef kitlelere ulaşmanız çok önemlidir.
Paketleme (Packaging)
Tüketicilerin bir üründe ilk gördükleri şey genellikle ürünün paketi olur. Bu nedenle de pazarlama ilkeleri arasında yer alan unsurlardan biri de paketlemedir. Sadece pakete bakarak dahi tüketiciler bir ürünü satın almaya karar verebilirler. Özellikle fiziki mağazalarda tüketiciler bu kararları daha hızlı vermektedirler.
Üretim sürecinde ürünlerin paketlenişe ve paket tasarımlarına özellikle önem vererek, doğru renkleri ve görselleri kullanarak, tüketicilerin ürüne bakış açısını olumlu bir şekilde değiştirmeniz gerekir.
Konumlandırma (Positioning)
Pazarlama ilkleri arasındaki son madede de konumlandırmadır. Ürünü pazarda nasıl bir şekilde konumlandırdığınız da ürünün fiyatlandırmasını, ne tür tüketicilere ulaşacağınızı ve pazarlama çalışmalarınızı nasıl veya hangi kanallar üzerinden yapacağınızı doğrudan etkilemektedir.
Ürünü belli bir şekilde konumlandırdığınızda aynı zamanda markanızı da bu şekilde konumlandırmış olacağınız için, bu çalışmaları da doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Pazardaki konumunuz belli olduğunda, uzun vadede bunu değiştirmeniz zor olacaktır ve tüketiciler sizi bu şekilde hatırlayacaklardır. Bu nedenle de konumlandırmaya da dikkat etmeniz gerekir.
Pazarlama ilkeleri ile ilgili sık sorulan sorular
Pazarlama çalışmalarınızda ne tür reklamlar kullanılır?
Pazarlama çalışmalarınızı yaparken doğru reklam türlerini de kullanmanız gerekir. Dijital ortamlarda en sık kullanılan reklam türlerini şöyle sıralayabiliriz: Display (banner) reklamlar, video reklamlar, sosyal medya reklamları, Google Adwords reklamları, influecener pazarlama çalışmaları.
Pazarlama çalışmalarında hangi metrikleri ölçmelisiniz?
Yaptığınız dijital pazarlama çalışmalarına göre bu metrikler değişiklik gösterebilir; ancak genel olarak ölçümlemeniz gereken metriklerden bazıları ise şöyle: Erişim, etkileşim oranı, geri dönüşüm oranı, tıklama oranı, web site ziyaretleri, sayfada kalma süresi, sayfayı terk etme oranı, yeni kullanıcıların oranı, yatırım getirisi. Diğer metrikler hakkında bilgi almak için aşağıdaki rehberimizi okuyabilirsiniz.
Pazarlama çalışmalarında sık yapılan hatalar nelerdir?
Pazarlama ilkeleri üzerinde durulmadığında, yapılan çalışmalarda bir takım hatalar olabilmekte. Belli bir yol haritası olmadan işe başlamak, doğru platformlar üzerinde reklamlar yapmamak, doğru hedeflemeleri yapmamak, belli bir amacın olmaması, doğru metrikleri takip etmemek ve eyleme çağrı ifadelerinin yanlış kullanımı bu hataların başında gelmektedir.
- Etiketler:
- E-ticarette pazarlama ilkeleri nelerdir?i