Telefon
WhatsApp
E-ticarette marka yönetimi nasıl yapılır?
E-ticarette marka yönetimi nasıl yapılır?

Marka yönetimi, tüketiciler arasında marka algısı yaratmanın yanı sıra şirketin imajını da doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple de e-ticaret firmalarının marka yönetime önem vermeleri önemlidir. Markanızı yönetmek için izleyebileceğiniz bir takım adımlar bulunuyor. Bu rehberimizde de bu adımlar üzerinde duracağız.

Marka yönetimi nasıl yapılır?

Ekibinizi eğitin

Öncelikle markanızla ilgili paylaşım yapan ve marka algısı yaratmanızı sağlayan ekibinizi eğiterek işe başlamanız gerekiyor. Markanızın, sektörde nasıl konumlanacağını ve marka algınızın nasıl olacağını ekibinizle paylaşın. Böylelike markanızla ilgili yapılan paylaşımlar için tek bir dil ve yöntem belirlemiş olup, tüm ekibinizin aynı dili konuşmasını sağlayabilirsiniz.

Marka dilinizi belirleyin

Marka dilinizi belirlemeniz de, pazarlama, reklam ve satış ekibiniz için önemlidir. Ürünlerinizi ve markanızı tanıtırken nasıl bir dil kullanılacağı, markanızın hangi kelimelerle yan yana kullanılabileceği ve bu dil ile nasıl bir algı yaratılmak istendiği üzerine çalışmalar yapın.

Basın kitinizi oluşturun

Basın kitinizi oluşturmanız da basında çıkacak içeriklerde markanızın doğru bir şekilde lanse edilmesin yardımcı olacaktır. Basın kiti içerisinde, kullanılması gereken logo ve görseller, şirket hakkında kısa bilgi, ödül veya sertifikalarınız, ürün ve hizmetlerinizle ilgili özet bilgiler yer almalı. Basın kitiniz, marka yönetimi için oldukça önemlidir. Yayıncılar bu kit sayesinde, markanızı doğru bir şekilde tanıtabilir.

PR ajansınızla konu üzerine strateji geliştirin

PR ajansı ile çalışıyorsanız, marka yönetimi ve imajı hakkında da çalışmalar yapmanız gerekir. Markanızı tanıtmak için hangi basın kanallarının daha uygun olabileceği hakkında stratejiler geliştirerek, hedef kitlenize ulaşırken ne tür PR çalışmaları yapılması gerektiğine dair stratejiler belirlemeniz gerekir.

Basın ve yayıncılarla iyi ilişikler kurun

Marka yönetimi çalışmalarınızın olumlu sonuçlar verebilmesi için sektörünüzdeki basın ve yayıncı kuruluşlarla da iyi ilişkiler içerisinde olun. Sizin hakkınızda yapılan haber ve içeriklerde marka algınızı olumsuz etkileyebilecek kötü ilişkiler, uzun vade de marka imajınıza ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple de yayıncı kuruluşlarla ilişkilerinizi iyi tutmanız da önemli.

Sosyal medyada yer alın

Sosyal medya pazarlama, marka yönetimi için oldukça idealdir. Doğrudan tüketicilere ulaşarak, onlarla iletişim kurabilirsiniz. Sosyal ağlar üzerinde takipçilerinizle etkileşime girmenin yanı sıra onlara müşteri desteği de sağlayabilirsiniz. Marka algısı ve imajı üzerine çalışırken sosyal ağlar üzerinde takipçilerinizle atışmamanız ve tartışmamanız da önemlidir. Sosyal ağlar üzerindeki krizler, imajınıza ciddi zarar verebilir. Çünkü buradaki tartışmalar tüm herkes tarafından görüntülenebilir ve tartışmanın büyümesi ya da aleyhinize şekillenmesi, markanıza olan güveni sarsarak, olumsuz bir imaj yaratmanıza neden olur.

Web sitenizde kullanıcı deneyimini geliştirin

Marka yönetimi, tüketicilerin markanızla ilgili olabilecek her kanalı kapsar. Bu sebeple de web sitenizde sunduğunuz kullanıcı deneyimi de önemlidir. Sitenizin kötü durumda olması veya kullanıcıların siteyi terk etmelerine neden olacak tasarım sorunlarının olması da marka imajınızı zedeler. Bu nedenle de web sitenizdeki kullanıcı deneyimini geliştirerek, sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamanız da bu süreçte yapmanız gereken çalışmalar arasında yer alıyor.

Müşterilerinizin geri bildirimlerini analiz edin

Marka algınızı iyileştirmek için müşterilerinizin geri bildirimleri üzerinde de çalışmalısınız. Markanız hakkındaki imajı en iyi onların gözünden öğrenebilirsiniz. Bu sebeple de müşterilerinizin markanızla ilgili yaptığı yorumları takip etmeli; sosyal ağlarda firmanızla ilgili yapılan paylaşımları araştırarak incelemeli; müşteri destek hizmeti sağlarken, müşterilerinizden doğrudan geri bildirimler alabilirsiniz. Bu geri bildirimler sayesinde markanızın nasıl bir algısı olduğunu görerek, bunu daha da iyi hale getirmek için ne tür çalışmalar yapmanız gerektiğiyle ilgili de stratejiler geliştirebilirsiniz.

Marka yönetimi ile ilgili sık sorulan sorular

Markalaşma sürecinde yapmamanız gerekenler neler?

Markalaşma sürecinde müşterilerinize tutamacağınız sözler vermeyin ve başkalarının fikirlerini birebir kopyalamaktan kaçının. Markalaşma uzun vadeli bir süreçtir bu sebeple de kısa vadeli düşünmekten kaçınır. Bir marka algısı yaratabilmek için de sürekli olarak değişiklik yapmayın.

Markanızı daha kişisel bir hale nasıl getirebilirsiniz?

Daha kişisel bir marka yaratmanız, tüketicilerin ilgisini çeker. Bunun için ürünlerin üretim aşamalarını gösterebilir, ekibinizi tanıtan içerikler hazırlayabilir, işinizin arka planını gösterebilir ve gerçek müşteri hikayeleri anlatabilirsiniz.

Markaya olan güveni nasıl artırabilirsiniz?

Web sitenizi güvenli bir hale getirerek, HTPPS altyapına geçin. Bunun yanı sıra ödeme işlemlerindeki güvenlik önlemlerini artırmanız ve siteniz üzerinde kullandığınız güvenlik önlemlerini de sitenizde gösterin. Bunlara ek olarak sosyal ağlar üzerinde sürekli olarak paylaşım yapmanız ve takipçilerinizle iletişimde kalarak, onlara iyi müşteri desteği sağlamanız da güveni artırır.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU