Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
E-ticarette marka oluşturma için neler yapmalı?
Telefon
WhatsApp
E-ticarette marka oluşturma için neler yapmalı?
E-ticarette marka oluşturma için neler yapmalı?

E-ticarette bir marka oluşturma, sadık müşteri kitleleri edinmenin yanı sıra markanıza, ürün ve hizmetlerinize olan güveni de artırır. Bu nedenle de sağlam bir marka olmak, kurumsal bir yapı ile yaptığınız tüm pazarlama ve tanıtım çalışmalarında bu markayı vurgulamanız bu süreçte oldukça önemlidir. Marka oluşturma sürecinde neler yapabileceğinizi de bu rehberimizde ele alacağız.

E-ticarette marka oluşturma için neler yapmalı?

Hedef kitle ve müşteri profilinizi tanımlayın

Marka oluşturma sürecinde öncelikli olarak hedef kitlenizi ve müşteri profilinizi belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü marka sloganlarınız, renkleriniz, marka diliniz, pazarlama ve reklam stratejileriniz hedef kitlenize göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle de markanızın hitap edeceği hedef kitleyi ve potansiyel müşteri profilinizi netleştirmeniz gerekir.

 

Markanızın hedef kitlenizle özdeşleşmesi ve kurumsal duruşunuz bu kitle tarafından benimsenmesi gerekir. Bu nedenle de markalaşma sürecinde hedef kitlenizi ve müşteri profilinizi iyi tanımanız gerekir.

 

Markanızı farklılaştıran özellikleri belirleyin

Marka oluşturma sürecinde markanızı öne çıkartacak ve sizi rakiplerinizden ayrıştıracak özellikleri belirlemeniz de önemlidir. Çünkü marka sürecinde, sizi siz yapan özellikleri de ön plana koymanız gerekir. Bu süreçte şu soruların yanıtlarını vererek, marka algısı için bunların yanıtlarını ön plana çıkartabilirsiniz.

  • Markanızın kurulum amacı ne?
  • Vizyon ve misyonunuz
  • Sizi rakiplerinizden farklılaştıran özellikler ne?
  • Tüketicilerin hangi sorununu çözüyorsunuz?
  • Tüketiciler neden markanıza değer versin?

Bu soruların yanıtlarını bulduğunuzda markanızın nasıl bir yapısı olacağını ve tüketicilere nasıl hitap etmeniz gerektiğini de belirlemeye başlayacaksınız.

Sektördeki rakip firmaları inceleyin

Rakiplerinizden farklılaşmak ve onların nasıl bir marka algısı oluşturduklarını incelemek için rakiplerinizi de incelemeniz ve onların yaptıkları çalışmaları analiz etmeniz gerekir. Bu hem sektörel anlamda bir takım veriler edinmenizi sağlar hem de rakiplerinizden nasıl farklılaşabileceğiniz konusunda bir takım fikirler edinmenizi sağlar.

 

Marka oluşturma sürecinde orijinal bir fikrinizin olması ve kendi kimliğinizi ortaya koymuş olmanız önemlidir. Bu nedenle de rakip analizi yapmanız kendi markanızı oyaratırken de size bir hayli yardımcı olacaktır.

Markanızın sağladığı yararları öne çıkartın

Markalaşma sürecinde tüketicilere ne gibi faydalar sağladığınızı ve onların hayatlarını nasıl kolaylaştırdığınızı da vurgulamanız önemli. Çünkü bir marka sloganı oluştururken ve tüketicilerin duygularına hitap ederken, onlara sunduğunuz çözümlerin ve sağladığınız yararlardan yola çıkarak bir marka algısı oluşturmanız gerekir.

SWOT analizi yaparak, markanızın iyi ve kötü yanlarını bulabilir ve sonrasında da bu iyi yanları pazarlama ve tanıtım çalışmalarınızda daha etkili bir şekilde kullanarak, tüketicilerin gözünde belli bir marka algısı yaratmaya başlayabilirsiniz.

 

Kurumsal dilinizi oluşturmaya başlayın

E-ticarette marka oluşturma sürecinde kurumsal dilinizi de oluşturmaya başlamanız gerekiyor. Hedef kitlenizi, sunduğunuz değerleri ve ürünlerinizi göz önünde bulundurmanın yanı sıra şirket kültürünüzle de uyumlu bir dil seçmeniz gerekli. Bu noktada aşağıdaki alternatiflerden biri üzerinden ilerleyebilirsiniz.

  • Profesyonel
  • Arkadaşça
  • Servis odaklı
  • Otoriter
  • Teknik
  • Diyalog odaklı
  • Bilgilendirici

Kurumsal dilinizi belirlerken bunlardan birkaçını da beraber kullanabilirsiniz. Hem diyalog odaklı hem de bilgilendirici bir dil seçebileceğiniz gibi servis odaklı ve arkadaşça yaklaşımı olan bir marka dili de seçebilirsiniz.

Kurumsal renklerinizi seçin

Markanızı oluştururken kullanacağınız renkleri de doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Herbir rengin verdiği farklı bir mesaj vardır. Duygusal olarak bir algı yaratmak için renklerin psikolojisinden yararlanmanız gerekir.

Renk seçiminde yine markanızın vizyonu, duruşu, şirket kültürü ve hedef kitleniz önemli bir rol oynamaktadır. Genç bir kitleye hitap ediyorsanız, daha canlı renklere yönelmeniz gerekebilir. Daha kurumsal ve otoriter bir yaklaşımınız varsa mavi gibi güven veren renklere yönelebilirsiniz. Aşağıdaki rehberimizde renk kullanımları hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

 

Kullancağınız fontları seçin

Markalaşma sürecinde bir kurumsallık ve bütünlük yaratmak için kullanacağınız yazı karakterlerini de seçmelisiniz. Modern yazı fontları günümüzde oldukça popüler. Bu noktada güncel yazı fontları seçerken, dikkat edeceğiniz birkaç nokta bulunuyor. Tırnaklı yazı karakterleri daha kurumsal bir izlenim yaratırken, yuvarlak hatlı tırnaksız fontlar ise daha modern ve dinamik bir izlenim yaratmaktadır.

Logo tasarımı ve slogan

Marka oluşturma sürecinde özellikle üzerinde durmanız gereken bir diğer konu da logo tasarımı ve slogandır. Logo tasarımınız, markanızın kimliğini, vizyonunu ve imajını yansıtacağı için özellikle önemlidir. Slogan ise, birkaç kelime ile tüketicilere markanızın ne yaptığını ya da hangi konuda uzmanlaştığını göstermektedir. Yukarıda belirttiğimiz detaylar üzerinde çalıştığınızda marka kimliğinizi, hedef kitlenize nasıl yansıtmak istediğinizle ilgili bir takım veriler edinmiş olacaksınız. Bu veriler doğrultusunda orijinal bir marka sloganı oluşturabilirsiniz. Logo tasarımı hakkında bilgi almak içinse aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU