Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/egobilisim.com/httpdocs/_class/fonksiyon.php(1) : eval()'d code on line 638
E-ticarette finans yönetimi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler
Telefon
WhatsApp
E-ticarette finans yönetimi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler
E-ticarette finans yönetimi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler

E-ticaret şirketinizin karlılığını sağlamak ve sürdürmek için finans yönetimi oldukça önemli bir konudur. Özellikle küçük ve büyümeyi amaçlayan şirketlerin, bütçe yönetimlerini ve sermayelerini doğru bir şekilde yöneterek, kendileri için doğru kanallara yatırım yapmaları, uzun vadeli başarı için gereklidir.

Bu rehberimizde de yeni girişimlerin finansa yönetimi konusu hakkında bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken konu başlıklarını ele alacağız.

Şirketinizle ilgili olan farklı gider kalemlerini belirleyin

Finans yönetiminin önemli alanlarından biri de gider kalemlerinin doğru bir şekilde hesaplanarak, tutulmasıdır. Şirket giderlerini iyi bir şekilde belirlemeniz ve farklı gider kalemlerini belirleyerek, herbir kalem için ayda, üç ayda, altı ayda ve yılda ne kadarlık harcamalarınız olduğunu not etmelisiniz.

Bazı gider kalemleriniz zaman içerisinde artış gösterebilir. Aylık olarak bu farklılıkları gözlemlemeniz zaman içinde hangi gider kalemlerinde nasıl değişiklikler olduğunu da görmenize yardımcı olur.

Giderlerinizi ayrı ayrı tutuyor olmanız, gereksiz harcamalarınızı da görmenizi sağlayacağı için, bu raporlar sayesinde şirket masraflarınızı da azaltabilirsiniz.

Aylık gelirlerinizi raporlayın

Finans yönetiminde aylık olarak gelirlerinizi de kalem kalem not etmeniz oldukça önemli. Toplam olarak ayda ne kadar kar ettiğinizi raporlamanın yanı sıra aylık olarak e-ticaret siteniz üzerinde yapılan tüm satışları da bir liste halinde tutabiliriz.

Yapılan satışları bu şekilde bir liste halinde tutmak, hem site üzerinde kullanıcıların hareketlerini takip etmenizi hem de ortalama sepet tutarlarını görmenizi de sağlar. Bu raporlar sonrasında ortalama sepet tutarını artırmak için ne tür çalışmalar yapmanız gerektiği konusunda da stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.

Karlılığınızı not alın

Aylık gelir ve gider kalemlerinizi belirledikten sonra, şirketinizin aylık karını da hesaplayabilirsiniz. Aylık, çeyreklik ve yıllık olarak kar marjlarınızı hesaplamanız, şirketinizin ne oranda büyüdüğünü görmenizi sağlar.

Gider ve gelirleriniz bir dengede tutmanız açısından bu karlılığınızı ölçümlemeniz oldukça önemlidir. Kimi aylarda dönemsel olarak karlılığınızda düşüş ya da artışlar görülebilir. Bu dönemleri belirlemek, ilerleyen yıllarda dönemsel dalgalanmalar için önlemler almanıza da yardımcı olacaktır.

Vergilerinizi yakından takip edin

Şirketinizin giderleri arasında ödediğiniz vergiler de bulunur. Aylık ve yıllık olarak ödemeniz gereken vergiler bulunur. Şirket karlılığınızı, gelirlerinizi ve giderlerinizi hesaplarken, ödeyeceğiniz bu vergileri de hesaba katmanız oldukça önemlidir.

Vergilerinizi hesaplarken, hangi şirket masraflarını vergilerden düşürmek için kullanabileceğinizi de ayrıca kalem kalem belirlemeniz, finansal açıdan rahatlamanızı sağlayacaktır.

Depo ve ürün stok maliyetlerini hesaplayın

Finans yönetimi sırasında özellikle üzerinde durmanız gereken konulardan biri de stok ve depo yönetimi olacaktır. Şirket giderlerinizin büyük bir kısmını bunlar oluşturacağı için özellikle dikkat etmeniz gereken konulardan biridir.

Kendinize ait bir depo bulunmuyorsa, bu deponun kira maliyetleri, çalışanların maaşları ve sigortaları gibi detaylar da gider kalemlerinizi etkileyecektir. Bunun yanı sıra ürün stoğunuzun da güncel olması gerektiği için, deponuzda sürekli olarak stok kontrolü yaparak, alt değere ulaşan ürün stoklarını yenilemeniz gerekir. Bu da toptan alımlarda ekstra bir maliyet çıkartacağı için, şirket masraflarını artıracaktır.

Depo ve stok yönetiminde belli bir standart oturtmak ve bu düzeni takip etmek gereksiz masraflarınızı azaltmanıza da yardımcı olarak, stoklarınızın düzenli aralıklarla yenilenmesini sağlayacaktır.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU