Telefon
WhatsApp
E-ticaret siteniz için 10 adımda blog yazma rehberi
E-ticaret siteniz için 10 adımda blog yazma rehberi

E-ticaret siteniz için blog yazmak, e-ticaret sitenizi düzenli olarak güncel tutmanızı sağlarken, hazırlayacağınız blog yazılarıyla ziyaretçilerinizi bilgilendirebilir, eğlendirebilir ve organik olarak arama motorlarından trafik çekebilirsiniz. Blog yazmak zorlu bir iş olarak görülse de doğru bir şekilde planlandığında ve doğru adımlar atıldığında blog yazma sürecini e-ticaret sitenize iyi bir şekilde entegre edebilirsiniz.

Blog yazmak ve bu blogu yönetmek için bir takım işlemler yapmanız gerekiyor. Bu rehberimizde de adım adım blog yazmak ile ilgili bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

 

1. Blog bölümünüzü ve tasarımınızı hazırlayın

Blog sayfanızın tasarım sürecinden önce blog bölümünü ayrı bir subdomain olarak mı yoksa doğrudan site üzerine mi kurmak istediğiniz karar vermelisiniz.

Subdomain’ler yeni bir alan adı gibi işlev gördüğü için, bu sayfaların sıfırdan indekslenmesi gerekir; eğer e-ticaret sitenizi yeni açtıysanız bu iyi bir yaklaşım olabilir; ancak belli bir sürede yayında olan bir siteniz bulunuyorsa, blog bölümünüzü doğruda ana alan adınız üzerinde açmanız daha faydalı olacaktır. Çünkü böylelikle ana sitenizin alan adı otoritesi sayesinde sayfalarınız daha iyi bir şekilde indekslenir ve subdomain ile sıfırdan bir alan adı otoritesi yaratmak için ekstra çalışmalar yapmanız gerekmez.

Bu seçimi yaptıktan sonra blog sayfanızın tasarımına başlayabilirsiniz. Tasarımınızı yaparken, sade, rahat okunabilir ve anlaşılır bir tasarım seçmeli; aynı zamanda da mobil cihazları da göz önünde bulundurmalısınız.

Öne çıkan fotoğraf seçiminde tam sayfa fotoğraf kullanmak görselliği artırsa da her zaman Full HD (1920x1080 piksel) görsel bulmak zor olduğu için, daha optimize ve küçük boyutları tercih edebilirsiniz. Buradaki fotoğrafları sosyal platformlarda paylaşacağınızı göz önünde bulundurarak ölçülerinizi bu şekilde seçmelisiniz.

Facebook’taki paylaşımlarda 1200x628 piksellik bir boyut gerekirken, Instagram’da maksimum genişlik 1080 pikseldir. Bu noktada maksimum genişliğinizi 1200 pikselde tuttuğunuzda, Instagram paylaşımları için bu fotoğrafları gerektiğinde 1080 piksele küçültebilirsiniz.

2. Hedef kitlenizi tanıyın ve tanımlayın

Blog yazılarınızın kim için olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Böylelikle hangi tür konuları ele alacağınızı da belirleyebilirsiniz. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilmek ve içeriklerinizin okunma oranlarını artırabilmek için, bir hedef kitle profili oluşturmalısınız ve sonrasında da bu hedef kitleye ulaşabileceğiniz içerik fikirleri oluşturmalısınız.

3. İçerik fikirlerinizi ve kategorilerinizi belirleyin

Hedef kitlenizi araştırdıktan sonra ne tür içerikler paylaşmanız gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Bu noktada öncelikle blog kategorilerinizi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Böylelikle bu kategorilerin altında ilgili olabilecek içerik fikirlerini bulmaya başlayabilirsiniz.

SSS, ürün kullanımları, eğlenceli ve sektörel içeriklerin yer aldığı farklı kategori başlıklarından yararlanabilirsiniz. Kategorilerinizi belirledikten sonra bir Excel dosyası açarak kategorilerinizi belirleyebilir ve sonrasında da bu kategorilerin altına ilgili olabilecek konu başlıklarını çıkartabilirsiniz. Bir içerik havuzu oluşturmak ve blog konuları için şirketinizdeki kişilerden bu havuza fikirler bırakmalarını istemek, farklı konuların çıkmasına yardımcı olur.

4. Anahtar kelime araştırmaları yapın

Konu başlıklarınızı çıkartırken aynı zamanda işiniz, ürünleriniz ve sektörünüzle ilgili olabilecek anahtar kelimeleri de çıkartmaya başlayabilirsiniz. Böylelikle bu anahtar kelimelerin odağında da konu başlıkları belirleyerek, içeriklerinizin arama motorlarında daha iyi indekslenerek, organik trafik çekmeye çalışabilirsiniz.

5. İçerik formatlarınızı belirleyin

Blog yazmak söz konusu olduğunda üzerinde durmanız gereken bir diğer konu da içerik formatlarıdır. Farklı formatlardan yararlanmanız, içeriklerinizde iyi bir dağılım yapmanızı sağlarken, çeşitliliği artırarak, farklı kitlelerin ilgisini de çekmenize yardımcı olur.

“İçerik pazarlama için kullanabileceğiniz 16 içerik türü” isimli rehberimizde içerik formatları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz ve kendi blogunuz için kullanabileceğiniz formatları seçebilirsiniz.

6. İçerik yayın takviminizi oluşturun

Kategori, blog konuları ve anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra blog yazılarınızı ne sıklıkta yazacağınızı da belirlemelisiniz. Burada önemli bir nokta bulunuyor. Blog yazmak süreç gerektiren bir iş olduğu için bu çalışma üzerinde harcanacak vakti ve emeği göz önünde bulundurarak, içerik yayın takviminizi belirlemeniz oldukça önemli.

Bir diğer önemli konu ise; blog konularınızı iyi bir şekilde dağıtarak, uzun vadede bu içerikleri yayınlayabilecek şekilde planlamalısınız. Başlangıçta yapılan hata bir anda içerikleri arka arkaya yayınlamaktır. Eğer geniş bir konu dağılımınız bulunmuyorsa, kısa sürede bu blog yazılarını bitirebilirsiniz. Bu nedenle de elinizdeki konu dağacığına göre bir plan yaparak içeriklerinizi bölmelisiniz.

“Blog çalışmalarınız için nasıl içerik takvimi hazırlayabilirsiniz?” isimli rehberimizi okuyarak bu konu hakkında daha geniş bilgilere ulaşabilir ve içerik yayın takviminizi en ideal şekilde hazırlayabilirsiniz.

7. Blog yazarken uygulamanız gerekenler

Yukarıdaki çalışmaları yaptıktan sonra blog yazmak işin ikinci kısmı olacak. Blog yazarken bir takım kurallara dikkat etmeniz hem içeriklerinizin daha fazla ilgi görmesini sağlarken, okunmayı kolaylaştırdığı gibi yazılarınızın da daha iyi indekslenmesini sağlar.

  • Dikkat çekici bir başlık hazırlayın
  • Yazının ilk paragrafında yazıyla ilgili olan anahtar kelimelerinizi geçirin
  • Dikkat ve ilgi çeken görseller kullanın
  • Ara başlıklar kullanarak, yazınızı bölümlere ayırın
  • Yazının içerisinde ilgili olabilecek ve ilgi çekecek görseller ya da videolar kullanmaya çalışın
  • Hedef kitlenize hitap edecek bir dil kullanın
  • Anahtar kelimelerinizi yazının içerisinde anlamlı cümleler içinde kullanarak, belli sorgulara yanıt veren cümleler kurun
  • Yazının sonunda eyleme çağrı ifadelerinizi ekleyerek, okuyucuları belli eylemlere geçmeye yönlendirin

 

8. Yazılarınızı yayınlamadan önce gözden geçirin

Blog yazmak aynı zamanda dikkat da gerektiren bir iştir. Olası yazım hatalarının önüne geçmek ve yazılarınızın hatasız bir şekilde yayınlanması için yazılarınızı yayınlamadan önce tekrar baştan geçirmeniz ve yazım hatalarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Yazıların tekrar gözden geçirilmesi işlemini farklı bir kişinin yapması daha ideal bir yaklaşımdır. Yazıyı yazan kişi bazı hataları gözünden kaçırabileceği için, ikinci bir kişi bu çalışmada daha etkilidir. Eğer bu iş için ikinci bir kişi bulunmuyorsa, 5-10 dakikalık bir ara verdikten sonra, yazının başına tekrar oturmak, olası hataları görmenizi kolaylaştırır.

9. Sosyal medya için paylaşım şablonları hazırlayın

Blog yazılarınızı sosyal mecralarda da paylaşabilirsiniz. Bu sayede sosyal hesaplarınız üzerinden yönlendirme trafiği de elde edebilirsiniz. Sosyal mecralarda blog yazılarınızın ilgi çekici olabilmesi için bir şablon hazırlayabilirsiniz. Yazı başlığını ekleyebileceğiniz ya da internet sitenizin bağlantı adresini paylaşabileceğiniz bir görsel şablonu hazırlayarak, paylaşımlarınızı belli bir standartta yapabilirsiniz.

10. Sonuçları ölçümleyin

Blog yazılarınızdan aldığınız geri dönüşümleri de ölçümlemeniz oldukça önemlidir. Böylelikle ileriye yönelik stratejilerinizde hangi içeriklerin daha fazla ilgi gördüğünü takip edebilir ve içerik stratejinizi bu yönde geliştirebilirsiniz.

İçeriklerinizi farklı şekillerde ölçümleyebilirsiniz. Google Analytics üzerinden, organik olarak edindiğiniz trafikleri inceleyebileceğiniz gibi, sosyal mecralardan gelen yönlendirme trafiklerini de analiz edebilirsiniz. Bununla beraber herbir sosyal mecra üzerinde hangi içeriğin daha fazla etkileşim aldığını da takip ederek, blog çalışmalarınızın başarısını gözden geçirerek, stratejilerinizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU