E-ticaret site tasarımı yapılırken özellikle dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken temel ögeler bulunmakta. Bu unsurların eksik oluşu ya da amacına uygun bir şekilde tasarlanmaması, e-ticaret sitesini ziyaret edenlerin site üzerinde rahat gezinememelerin, aradıkları ürünlere ulaşamamalarına ya da siteyi terk etmelerine neden olabilir.
Site tasarımı yapmak için bu temel ögeleri bilmek ve çalışmalarınızı yaparken bu ögelerin prensiplerini e-ticaret site tasarımına yansıtmanız gerekecektir. Bu rehberimizde de site tasarımı konusundaki en önemli 3 temel ögeyi ele alacağız.
Güven
E-ticaret site tasarımı söz konusu olduğunda en önemli unsur tabii ki de güven. Sitenin ziyaretçilere güven vermesi ve tüketicilerin de bu siteden rahat ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabileceklerini görmeleri gerekiyor. Özellike marka bilinirliği az olan firmalar için sitenin güvenli olması oldukça önemli konular arasında geliyor. Ziyaretçilere güven vermeyen bir tasarım ya da sitedeki içeriklerin güven vermiyor oluşu, bu ziyaretçilerin siteyi terk etmesine neden olacaktır. Peki, güven unsurunu sağlamak için neler yapabilirsiniz?
SSL sertifikası ve HTTPS’e geçiş: Öncelikli olarak tüm sitenizi HTTPS protokolüne geçirmeniz gerekmekte. HTTPS protokolü, SSL sertifikanızın siteniz üzerindeki tüm sayfalara uygulanmasıyla yapılmaktadır ve sadece kullanıcı bilgileri gibi bilgilerin girişinin yapıldığı sayfalar da değil, tüm siteniz üzerindeki veri akışlarının şifrelenerek güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu protokole geçtiğinizde, kullanıcıların tarayıcıları üzerinde “Güvenli” işareti ya da “bir kilit” ikonu görünür. Bu da sitenin güvenli olduğunu kullanıcılara gösterir.
Bununla beraber SSL sertifikası ve diğer güvenlikle ilgili ikon ve görselleri de sitenin ilgili alanlarında göstererek, tüketicilerin site üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapabileceklerini gösterebilirsiniz.
İletişim bilgileri: İletişim bilgilerini de tüm site üzerinde görünür kılacak bir tasarım yapmanız önemlidir. İletişim bilgilerinizi saklamanız, kullanıcılarda bir şüphe uyandırabilir. Bunun için sayfanın “Header” ya da “Footer” bölümünde iletişim bilgilerinizi açık bir şekilde paylaşabilirsiniz. Telefon numaranız, e-posta adresiniz ve açık adresinizi bu bölümlerde paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra tüm iletişim bilgilerinizin yer aldığı bir iletişim sayfası da hazırlamanız önemlidir.
İade politikası: İade politikası da sitenizin güvenilir olduğunu gösteren bir diğer detaydır. Tüketiciler hangi koşullarda ürünleri iade edebileceklerini görebilmeliler ve sitedeki herhangi bir sayfa üzerinden bu politikalarınıza ulaşabilmeliler. Bunu sağlamak için sitenin “Footer” bölümüne iade sayfanızın linkini koyabilirsiniz.
Görsellik
Site tasarımı denince görselliği bir kenara bırakmak olmaz. Site tasarımı söz konusu olduğunda görselliğin tükeciler üzerinde birçok etkisi vardır. Ürünlere olan ilgi, sitedeki ögelerin kolay bir şekilde bulunması ve incelenmesi, navigasyon, kolay anlaşılırlık gibi birçok unsur görsellikle elde edilebilmekte.
Siteyi ziyaret edenler ilk birkaç saniye içerisinde site ve firma ile ilgili bir takım izlenimler edinmeye başlar. Bu sebeple de görselliğin ön planda olmaması ya da ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek bir tasarım yapılmaması ziyaretçileri kaçırmanıza neden olabilir. Görsel olarak çekici bir site tasarımı yapmak için de özellikle şunlara dikkat edebilirsiniz.
Boş alanlar bırakın:Son yıllarda Flat Design ögeleri, e-ticaret site tasarımı yapılırken sıklıkla kullanılıyor. Bu tasarım trendinde de önemli olan boş alanlardır ve sade bir yapıdır. Karmaşık tasarımlara girmeden, sadeliği ön planda çıkartarak, kullanıcıların ilk bakışta daha az ögeye odaklanması sağlanır. Bu da geri dönüşümleri artırmayı kolaylaştırırken, ziyaretçinin de site içeriklerini daha kolay bir şekilde anlamalarını sağlar.
Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar: Site tasarımı yaparken yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmaya özen gösterin. Slider görselleri, bannerlar, sayfa içi görseller ve ürün sayfalarında görselliği artırmak ve tüketicilerin ilgisini çekebilmek için yükse çözünürlüklü fotoğraflara yer verin. Fotoğrafların kalitesiz oluşu yaptığınız işin profesyonelliğini de bozacaktır.
Okunaklı fontlar kullanın: Kimi zaman sitenin konsepti ya da sektör nedeniyle çok okunaklı olmayan fontlar tercih edilebiliyor. Tasarımı ön plana çıkartmak için bu fontlar seçilse de kullanıcı deneyimini kötü etkilediğinde bu fontların bir önemi kalmıyor. Bu sebeple de rahat okunabilen fontlar tercih edin.
Navigasyon
E-ticaret site tasarımı için en önemli unsurlardan biri de navigasyon. Ziyaretçilerin site üzerinde kolay bir şekilde gezinebilmeleri ve aradıkları ürünleri hızlı bir şekilde bulabilmeleri bir hayli önemlidir. Bu sebeple de ana menünüzdeki navigasyonu iyi kurgulamanız ve ürünlerinizi doğru şekilde kategorize etmeniz gerekir. Ürünleri kategorize etme konusunda bilgi almak için “E-ticarette ürün kategori yönetiminde bilmeniz gerekenler” isimli rehberimizi de okuyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra kategori sayfalarında filtreleme seçeneklerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Filtreleme özellikleri kullanıcıların geniş ürün yelpazesi bulunan sitelerde aradıkları ürünleri daha kolay bulmalarına yardımcı olduğu için önemli bir özelliktir.
Ana menünüzde ürün gruplarını farklı kategorilere ayırdıktan sonra alt kategoriler göstererek navigasyonu daha dikkat çekici ve kolay bir hale getirebilirsiniz.
Navigasyonu ve kullanıcıların ürünlere kolay ulaşmalarını sağlamak için aynı zamanda site içi arama özelliğini de kullanmalısınız. Geniş ürün yelpazesi bulunan sitelerde site içi arama özelliği oldukça kullanışlıdır.