Telefon
WhatsApp
Akılda kalıcı bir marka logosu nasıl olur?
Akılda kalıcı bir marka logosu nasıl olur?

Marka logosu, markalaşma sürecinde bir firma için gerekli olduğu gibi bu logo markanın kimliğini de yansıttığı için de önemlidir. Logonun akılda kalıcı olması, tüketicilerin markanızı hatırlamalarını sağlarken, markanızın imajını da dışarıya yansıtır. Birçok ünlü firma logolarıyla akıllarda kaldığı için siz de akılda kalıcı bir marka logosu tasarımı yaparak, tüketicilerin zihinlerinde yer edinebilirsiniz.

Akılda kalıcı bir logo tasarımı için de yapmanız ve bilmeniz gereken bir takım konular bulunmakta. Bu rehberimizde de bunları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Marka logo türleri

Logoların da farklı türleri bulunmakta. Öncelikli olarak bu türleri bilmek ve ona göre hareket etmek gerekmekte.

Kelime odaklı logolar: Kelime odaklı logolara örnek olarak eBay, IBN, CCN, Google gibi firmaları örnek gösterebiliriz. Ek bir görsel, sembol ya da ikon kullanmadan sadece kelimeyi öne çıkartarak markayı vurgulayan logolardır.

Harf odaklı logolar: Bir kelime ya da kelime grubu yerine sadece tek bir harf odaklı olan logolardır. Honda, Uber, McDonalds bu logo türüne örnek olarak gösterilebilir.

Resim odaklı logolar: Adından anlaşılacağı gibi bir resim veya sembol ile oluşturulmuş logolardır. Starbucks ve Twitter bu türe örnek olarak gösterilebilir.

Soyut kavramlı logolar: İlk bakışta belli bir kavramı nitelemeyen soyut grafiklerden oluşan logolardır. Bunun en bilindik örneği de Nike diyebiliriz.

Aklıda kalıcı bir marka logosu tasarlamak için neler yapmalısınız?

Logo türüne karar verin

Öncelikli olarak yukarıda da bahsettiğimi logo türlerinden hangisinin markanıza daha uygun olacağına karar verin. Herbir firma için uygun olan tek bir logo türü bulunmadığı için markanızın kimliğine uygun türü kendiniz seçemeniz gerekiyor.

Son dönemlerde kelime odaklı logolar, Flat Tasarım ile beraber bir hayli öne çıkmaya başladı. Doğrudan markayı öne çıkartan bir isim ve tipografi ile marka logosu oluşturulmakta. Bunun yanı sıra dikkat çekici bir sembol veya ikon da bu logolarda kullanılarak marka kimliği oluşturulabilir.

Görsel odaklı ya da soyut kavramlı logolar, belli bir marka kimliğine ulaşıldığında daha akılda kalıcı olabilmektedir. Bu nedenle de bunlar üzerinde düşünürken mevcut marka bilinirliğinizi de düşünmenizde yarar var. Markanız hali hazırda çok bilinmiyorsa soyut bir kavram ya da sadece görsel veya harf odaklı bir logo, tüketicilerin akıllarında kalmanıza yeterli olmayabilir.

Hedef kitlenizi iyi analiz edin

Logo türünün seçimi ve marka logosu tasarımı hedef kitleye de bağlıdır. Mesajınızı alacak olan ve ürünlerinizi ulaştırmak istediğiniz hedef kitlenin de algılayabileceği ve akılda tutabileceği bir logo tasarlamanız gerekmektedir. Hedef kitlenizin yaş aralığı, markalara bakış açısı, ilgi alanları gibi pek çok konu logonuzun nasıl olacağını belirlerken bir dğer taşır.

 

Genç bir kitleyi hedefliyorsanız, logonuzun da dinamik ve enerjik olması gerekir. Daha kurumsal bir kitleye ulaşmayı düşünüyorsanız, seçtiğiniz renkler ve yazı fontları daha kurumsal olmalı ve güven vermeli. Bu nedenle de markanızı ve hedef kitlenizi iyi tanımanız bu süreçte oldukça önemlidir.

Renk seçimi

Akılda kalıcı bir marka logosu için seçtiğiniz renkler de önem taşır. Herbir renk farklı bir duygu ve hissiyatı sembolize eder. Bu nedenle de renklerin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılmaları gerektiğini de bilmenizde yarar vardır. Markanızın kimliği ile uyumlu olacak renk veya renkleri seçerek, logo tasarımlarınızı bu şekilde yapmalısınız. Renkler hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz.

 

Font seçimi

Renklerde olduğu gibi fontlarda da seçtiğiniz font tipinin önemi vardır. Herbir font türünün farklı özellikleri bulunur ve farklı bir mesaj verir. En sık kullanılan font türleri Serif ve Sans Serif olmak üzere ikiye ayrılmakta. Bu fontlar haricinde de font türleri bulunmaktadır.

Serif fontlar, Türkçe’de tırnaklı fontlar olarak da geçmektedir. Bu fontlar daha kurumsal alanda kullanılan fontlardır. Kurumsal işlerin yanı sıra moda, stil ve belli bir tasarım ögesi içeren işlerde de Serif fontlar kullanılır.

Sans Serif fontlar ise tırnaksız olarak bilinen fontlardır. Bu fontlar genellikle daha modern, daha rahat okunabilen, dinamik ve canlı fontlardır. Hedef kitlenize ve marka kimliğinize göre bu fontlar arasında da seçimler yaparak, yazı karakterlerinizde bunları kullanabilirsiniz.

Google Fonts aracı üzerinde marka logosu için kullanabileceğiniz farklı font türlerini araştırabileceğinizi de hatırlatalım.

Rakiplerinizi araştırın

Akılda kalıcı bir marka logosu için özgün olmanız da önemli. Bunun için rakip firmaların logolarını da gözden geçirmeniz ve onların nasıl bir çalışma yaptıklarını da incelemenizde yarar var. Böylelikle onlardan farklılaşmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair de bir takım fikirleriniz oluşmaya başlayacaktır.

Logo, markalaşma sürecinde önemli bir araç olduğu için rakiplerinizden farklılaşarak özgün olmanız gereklidir. Başkalarına benzemeniz, markanızın akılda kalıcılığını zorlaştıracaktır.

 

Logonuzu kendiniz mi yapmalısınız yoksa dışarıdan hizmet mi almalısınız?

Marka logosu tasarlamak, profesyonel bir iştir ve bu konuda belli bir bilgi birikimi ve deneyimin olması gerekmektedir. Grafik tasarım konularında iyi olmanın yanı sıra görsel olarak da bir farkındalığınızın olması gerekmektedir.

İnternet üzerinde kullanabileceğiniz birçok logo aracı bulunmakta ve bunlarla kendi logolarınızı da tasarlayabilirsiniz. Biraz deneme yanılma ile testler yaparak bu araçlarla ile kendi logonuzu da hazırlayabilirsiniz.

 

Ancak profesyonel bir marka logonuz olmasını istiyorsanız, bu işi bilen ve bu konuda tecrübeli bir tasarımcıdan hizmet almanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Onlar sizin göremediğiniz açılardan tasarımlar yapacakları gibi marka kimliğinizi algılayarak bu özellikleri yansıtacak profesyonel bir logo yapacaklardır.

ÜCRETSİZ BİLGİ FORMU